Paraką papuošė gamta, žmonės ir ruduo | KaunoDiena.lt

PARAKĄ PAPUOŠĖ GAMTA, ŽMONĖS IR RUDUO

  • 4

Kas nutiko Parake? Per keturias dienas ten gimė akiai ir širdžiai mielų meno objektų, kuriuos geriausia patiems pamatyti.

Aukštuosiuose Šančiuose išlikęs Artilerijos sandėlių kompleksas, simboliškai vadinamas Paraku, nuo 2018 m. veikia kaip "Fluxus Labas!" laboratorija. Ši vieta yra unikali – tai kultūros paveldo statinys, apsuptas laukinės gamtos ir esantis visai netoli miesto centro.

"Įveiklinti būnant draugišku aplinkai" – tai vienas pagrindinių Parako principų, tad ne veltui ieškant idėjų, kaip paversti šią vietą dar jaukesne šančiškiams bei užsukantiems svečiams, buvo atsigręžta į Žemės meną (Land Art). Taip bendromis menininkų, savanorių ir vietos bendruomenės jėgomis gimė daugiau nei keturi žemės meno objektai.

Visi jie buvo sukurti iš vietoje rastų gamtinių medžiagų – medžių kamienų, šakų, lapų – ir sutvirtinti naudojant įvairius tvirtinimo būdus: pynimą, narpliojimą, raizgymą. Kūrinių koncepcija gimė atsižvelgiant į Paraką supančią gamtą ir istorinį vietovės kontekstą.

Ši svajonė tarp šimtamečių Parako tuopų sklandė jau keletą metų, o menininkų Marijaus Gvildžio ir Sergejaus Zareckio pastangomis ji pagaliau virto realybe. Prie to prisidėjo ir pulkas savanorių, ir vietos bendruomenės, Kauno tvirtovės parkas. Vos per keturias dienas buvo nuveikta tiek daug.

"Žinoma, ačiū Parako sielai Vidai, kad jos dėka sotu buvo ir pilvui, ir sielai", – dėkoja organizatoriai ir visi dalyvavusieji kuriant.

GALERIJA

  • Paraką papuošė gamta, žmonės ir ruduo
  • Paraką papuošė gamta, žmonės ir ruduo
  • Paraką papuošė gamta, žmonės ir ruduo
  • Paraką papuošė gamta, žmonės ir ruduo
  • Paraką papuošė gamta, žmonės ir ruduo
M. Plepio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Dalyvė

Visos reikalingos medžiagos (medžių kamienai, šakos, lapai) buvo surinkta Parako teritorijoje. Medžiagas padėjo surinkti didelė komanda vietos gyventojų ir savanorių, ačiū jiems!

kaunietis

negi rekia iš kažkur vežti? ten aplink pilna išvirtusių medžių ir visokių menkaverčių pridygę kaip žolė. Praretinus tik vaizdas pagerės

Balamutas

Aš pasidomėjau. Medieną atvežė iš Latvijos. Ten dar stovi visas vagonas neiškrautos medienos. Netingėk, ateik padėk iškraus, ačiū pasakysime. Dėkojame už begalinį rūpestį.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS