Parodoje – vaikystėje atrastas fantazijų pasaulis | KaunoDiena.lt

PARODOJE – VAIKYSTĖJE ATRASTAS FANTAZIJŲ PASAULIS

  • 1

Tapytojo Edmundo Kartano kūrinių parodoje veriasi vartai į fantazijų pasaulį, kurį, vaikystėje atrastą, ilgainiui užgožia buitis ir materialios patirtys.

Jaunos kartos tapytojas E.Kartanas gimė 1973-aisiais Šiauliuose, tačiau pastaruosius penkiolika metų yra neatsiejamas nuo Kauno menininkų lauko. Tapyba ir piešimu nuo pat vaikystės domėjęsis E.Kartanas – abstrakcionisto tapytojo Antano Obcarsko suaugusiųjų dailininkų grupės narys, aktyvus grupinių parodų dalyvis, rengiantis ir personalines ekspozicijas.

E.Kartanas savo kūryboje pasirinko abstrakčios tapybos stilistiką bei koloristinę ir tematinę įvairovę. Tapytojas savo mintis ir svarstymus išreiškia per potėpius, liniją, spalvą.

Naujausioje, trečiojoje personalinėje parodoje tapytojas pristato 2017–2018 m. sukurtus darbus. Kiekvieno darbo abstrakčioji stilistika slepia tam tikrą paslaptį, kiekvienas turi savąją sukūrimo istoriją.

Pradėjęs tapyti vis labiau leidžiu sau grįžti į tą vaikystės būseną, pasijusti kūrėju, kuriančiu istoriją ir ieškančiu paslapties.

E.Kartano pasakojimuose persipina įvairovė: nuo subtilios detalės iki spalvinės, formų įvairovės, ekspresyvios ir netikėtos koloristinės dinamikos. Dažnas kūrinys atspindi tam tikrą būseną, kuri reiškiama per gamtinę detalę, architektūros fragmentą, situacijos ar detalės pamatymą neįprastu rakursu, kasdienybės detalės sureikšminimą ar susimbolinimą.

Tiek ankstesniuose kūriniuose, tiek eksponuojamuose šioje VšĮ Gabrielės meno galerija rengiamoje parodoje yra svarbūs ženklai bei simboliai, kurie kartkartėmis pasikartoja ir kuria stiprų emocinį santykį su savuoju žiūrovu.

"Vaikystės vaizduotėje kurdavau visokias istorijas, kurios leisdavo nukeliauti į perskaitytas knygas, matytus filmus ar į savo išgalvotą pasaulį, kuriame galėdavai turėti ar įminti paslaptį. Augant tos paslaptys po truputį nykdavo, buitis, įsipareigojimai, suvalgydavo energiją ir laiką leidžiantį grįžti į tą vaikystės būseną. Pradėjęs tapyti vis labiau leidžiu sau grįžti į tą vaikystės būseną, pasijusti kūrėju, kuriančiu istoriją ir ieškančiu paslapties – į jos ieškojimą galiu pakviesti ir žiūrovą, kuris per savo matymo lauką, spalvų priėmimą, gali taip pat ieškoti savo paslapties", – apie parodą pasakoja E.Kartanas.

Edmundas Kartanas. Atspindžiai

Kūrėjas džiaugiasi galįs savo darbais sukelti žiūrovams emocijas, pažadinti juos iš buities ir rutinos.

Visus parodoje eksponuojamus kūrinius sieja bendra stilistika, išraiškingas pasakojimas, jungiantis realybę ir fantaziją, liniją ir jos tęsinius, kontūrą, vaizdinį ir šešėlius, spalvą bei jos subtilius niuansus, meninę tiesą ir kūrybos paslaptį. Visa tai yra pažymėta meninės individualybės ženklu.


Kas: E.Kartano kūrinių paroda "Paslapties beieškant".

Kur: Verslo parke "Aušra" (Vytauto pr. 23).

Kada: veikia iki spalio 31 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

verslo

parkas , lombardas , gariunai ............. emocinga

SUSIJUSIOS NAUJIENOS