Pogrindžio spaustuvėje prisiminė knygnešius | KaunoDiena.lt

POGRINDŽIO SPAUSTUVĖJE PRISIMINĖ KNYGNEŠIUS

  • 0

Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną domeikaviečiai tradiciškai minėjo pogrindžio spaustuvėje "ab". Čia prisiminti knygnešiai ir jų darbus tęsęs spaustuvės šeimininkas Vytautas Andziulis.

Į Domeikavos seniūnijoje, Salių kaime esančią žaluma apsuptą sodybą, kurioje sovietmečiu veikė legendinė spaustuvė, atvykusius svečius pasitiko "Domeikavos seklyčios" kapela. Renginio metu skambėjo ir mišraus choro "Versmė" atliekami kūriniai.

Prieš metus, kovo 16 d., Knygnešių dieną, anapilin iškeliavo Domeikavos, Kauno rajono ir visos Lietuvos šviesuolis V.Andziulis. Sunkiausiu Lietuvai laiku ant savo pečių nešęs knygnešystės kryžių, V.Andziulis mirė dieną, įprasminančią šią žygdarbišką misiją atlikusius žmones. Tad neatsitiktinai renginiui šiais metais buvo pasirinkta knygnešystės tema. Įprasminti šią idėją domeikaviečiams padėjo Šakių rajono Griškabūdžio kultūros centro folkloro kolektyvas "Nova", pristatęs teatralizuotą programą apie knygnešystę, iššūkius ir pasiaukojimą. Programoje skambėjo autentiški kūriniai ir pasakojimai, papildyti šokiu.

Renginyje dėkota Birutei Andziulienei ir visai Andziulių šeimai už lietuviško žodžio saugojimą ir sklaidą.

Dešimt metų pogrindyje (1980–1990 m.) veikusios "ab" spaustuvės neaptiko sovietinis saugumas. Per tą laiką čia buvo išspausdinta draudžiamos literatūros leidinių bendru 138 tūkst. egzempliorių tiražu. Daugiausia – religinės tematikos leidinių: maldaknygių, tikybos pradžiamokslių, taip pat istorinių, patriotinių leidinių. Sovietinių represijų nepabūgusių dviejų vyrų – V.Andziulio ir Juozo Bacevičiaus – sumanymu gimusi spaustuvė buvo įrengta po V.Andziulio gyvenamuoju namu. Įėjimas į ją buvo paslėptas šiltnamyje, po slankiojančiu vandens baseinėliu. Spaustuvės inventorių iš nurašytų įrenginių surinko ir trūkstamas detales pagamino valstybinėse spaustuvėse dirbęs V.Andziulis. Jo darbavimasis "šiltnamyje" kaimynams nekėlė įtarimų: V.Andziulis su žmona augino gėles – atrodė, kad šiltnamyje jis triūsia prie gėlių. Ilgą kelią iki žodžio laisvės primenančias katakombas galima aplankyti: spaustuvė "ab" dabar yra Vytauto Didžiojo karo muziejaus padalinys.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS