Raudondvaryje – reveransas bendruomeniniam elitui | KaunoDiena.lt

RAUDONDVARYJE – REVERANSAS BENDRUOMENINIAM ELITUI

Kalbėdami apie pasiekimus Kauno rajono savivaldybės vadovai visuomet pabrėžia reikšmingą bendruomenių vaidmenį ir svarų indėlį. Šiemet pirmą kartą Raudondvario dvare surengtas padėkos vakaras aktyvią veiklą vykdančioms bendruomeninėms ir nevyriausybinėms organizacijoms, o aktyviausioms įteikti apdovanojimai. Naujai kuriama tradicija puikiai atliepia šių metų dvasią: 2022-ieji paskelbti savanorystės ir jaunimo metais.

„Tai, kas vyksta mūsų krašte, – išties sektina. Kauno rajonas visada garsėjo bendruomeniškumu, o tai – savivaldos pamatas. Mūsų krašto žmonės yra pilietiški, veiklūs, geba ne tik kurti, bet ir apginti savo interesus. Be jūsų tikrai negalėtume nuveikti tiek darbų“, – sveikindamas susirinkusius pabrėžė Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Kauno rajono bendruomeninių organizacijų sąjungos pirmininkė Eglė Juozapavičienė tvirtino: į pirmąkart surengtą šventę susirinko bendruomeninis elitas, bet elitu reikia vadinti visus, kurie dirba kiekvieną dieną, myli savo kraštą. „Bendruomeninėje veikloje nėra aš, bendruomeninėje veikloje, iniciatyvoje yra mes“, – sakė E. Juozapavičienė ir paragino nenuleisti rankų, kai kartais nepasiseka.

Nuotaika: „Neveronių naktyse“ linksma būna ir dieną. / D. Pimpės nuotr.

Vakaro svečiams dėkota už įvairias įgyvendintas iniciatyvas ir projektus, labdaringas veiklas, už tai, kad prisidedama prie vietos bendruomenės gyvenimo kokybės gerinimo, kultūrinių, socialinių, sporto veiklų įgyvendinimo, bendrų kaimynystės ryšių stiprinimo, tradicijų ir savo krašto puoselėjimo, o aktyviausioms įteikti aštuonių nominacijų apdovanojimai.

Atspindi metų dedikaciją

Net dvi nominacijos skirtos savanorystės ir jaunimo metams. Už jaunimo įtraukimą į tęstines veiklas Metų jaunimo iniciatyvos apdovanojimas atiteko Neveronių bendruomenės centrui.

Nominacija: Metų iniciatyva socialinėje srityje šiemet pripažintas socialinis verslas „Bendruomenės virtuvės studija“. / organizatorių nuotr.

Ši bendruomenė organizuoja DJ festivalius, renginius jaunimui „Neveronių naktys“ ir „Neveronys party“, naktinio kino seansus po atviru dangumi, sporto turnyrus kartu su Kauno rajono Panevėžiuko kaimo bendruomenės centru. Neveronių bendruomenės centras aktyviai veikia telkdamas ir įtraukdamas vietos jaunimą į renginius ir įvairias vykdomas projektines veiklas, kurios yra išties įvairiapusiškos.

Pastaraisiais metais pastatytas muzikinės istorijos „Spragtukas“ vaidinimas, kartu su Neveronių gimnazija įgyvendinta iniciatyva, kurios metu moksleiviai augino arbatžoles, o vėliau su vietos gyventoju žolininku Mariumi Lasinsku sukūrė „Gardžiąją arbatą“. Bendradarbiaujant su vietos verslininkais arbata atrado savo pirkėjus. Už surinktas lėšas bendruomenė ir gimnazija organizavo talentų paieškas, atrasti jaunieji talentai vis dažniau įtraukiami į bendruomenės organizuojamus renginius.

Bendrystė: Domeikavos kaimo bendruomenės centras puoselėja Liepos 6-osios žygio su vėliavomis į Lentainių piliakalnį tradiciją. / organizatorių nuotr.

Nominacijos Metų savanorystės iniciatyva statulėlė įteikta Batniavos bendruomenei. Ji puikus savanoriškos veiklos pavyzdys visiems. Jau penktą karo Ukrainoje dieną į Batniavos seniūniją atvyko pirmieji bombardavimą patyrę ukrainiečiai. Bendruomenės nariai užmezgė kontaktą su Ukrainos savanoriais, besirūpinančiais moterų ir vaikų saugumu. Per keletą dienų bendromis pastangomis Ukrainos piliečių skaičius Batniavos seniūnijoje pasiekė beveik 100 moterų ir vaikų. Visi ukrainiečiai buvo apgyvendinti seniūnijoje esančiose sodybose, gyventojų namuose. Pabėgėliams buvo suteikta pastogė, dosniai aukojami drabužiai, avalynė, maisto produktai, pasirūpinta šildymu, telefono ir interneto ryšiu.

Kauno rajonas visada garsėjo bendruomeniškumu, o tai – savivaldos pamatas.

Aktyviausių dvejetas

Metų bendruomenininke pripažinta Jolanta Marija Malinauskaitė. Taip įvertintas jos ilgametis darbas, indėlis bendruomenėje, tikslinės veiklos ir iniciatyvos, orientuotos į visavertišką, orų gyvenimą ir jo kokybę. J. M. Malinauskaitė – ilgametė Ežerėlio bendruomenės centro pirmininkė, Ežerėlio jaunimo ir suaugusiųjų ugdymo centro pirmininkė, Kauno rajono trečiojo amžiaus universiteto Ežerėlio fakulteto prorektorė, savo ilgamete veikla ir indėliu bendruomenėje padariusi įtaką ne tik vietos, bet visai Kauno rajono bendruomenei.

Metų bendruomenės apdovanojimas už aktyvią bendruomeninę veiklą, įtraukiančią įvairaus amžiaus ir skirtingų poreikių turinčias grupes, dėmesį aplinkai ir indėlį prisidedant prie viešųjų erdvių ir aplinkos puoselėjimo atiteko Domeikavos kaimo bendruomenės centrui.

Per pastaruosius penkerius metus bendruomenė aktyviai teikia projektus ir dažnai laimi finansavimą, kuria ir saugo tradicijas: Liepos 6-osios žygio su vėliavomis į Lentainių piliakalnį, kartu su seniūnija ir laisvalaikio sale kasmet organizuoja eglutės įžiebimo šventę, Kalėdų eglučių alėjos kūrimo akciją iš nekenksmingų aplinkai ir antrinio panaudojimo medžiagų.

Bendruomenė vykdo projektus, įtraukiančius įvairaus amžiaus ir skirtingų poreikių turinčias grupes. Projektai ir iniciatyvos vyksta pagal skirtingas veiklas, ieškoma inovatyvių, naujoviškų ir patrauklių užsiėmimų, kurie burtų ir įtrauktų vietos gyventojus (projektas su vandenlenčių edukacija, muzikinis parkas, bendruomenės šventės ir pan.). Kartu skiriamas dėmesys viešosioms erdvėms įveiklinti ir gražinti: Domeikavos forto parke per projektą įrengta vaikų žaidimų aikštelė, diskgolfo parkas.

Reikšmingiausios iniciatyvos

Šiemet pakaunės bendruomenės pateikė ir įgyvendino nemažai iniciatyvų. Siekiant objektyvumo, jos sugrupuotos ir paskelbtos keturios nominacijos: Metų iniciatyva socialinėje, kultūros, aplinkos apsaugos sveikos gyvensenos srityse.

Bendruomeninėje veikloje nėra aš, bendruomeninėje veikloje, iniciatyvoje yra mes.

Metų iniciatyva socialinėje srityje šiemet pripažintas socialinis verslas „Bendruomenės virtuvės studija“, kurį, siekdamas spręsti socialines problemas, įkūrė Lapių miestelio bendruomenės centras. „Bendruomenės virtuvės studija“ – novatoriškas bendruomenės įsitraukimo į socialinių problemų sprendimą pavyzdys. Bendruomenė sukūrė susibūrimų erdvę, kurioje įvairaus amžiaus ir socialinių grupių bendruomenės nariai dalyvauja edukacijose ir užimtumo veiklose. Tai tarsi namų virtuvė Lapėse, kurioje galima pabūti kartu, pasikalbėti, spręsti kylančius klausimus, generuoti naujas idėjas.

Eglė Juozapavičienė. Regimanto Zakšensko nuotr.

Raudondvariečių bendruomenė yra ryškiai matoma ir aktyvi Raudondvario kultūrinio gyvenimo dalyvė, savo veikloje ir iniciatyvose didelį dėmesį skirianti kultūros sričiai. Ši organizacija išskirtinėmis edukacijomis ir veiklomis aktyviai įsitraukia į organizuojamas miestelio šventes, papildo jų programos turinį, rodo darnaus bendradarbiavimo pavyzdį. Būtent šiai bendruomenei šiemet atiteko nominacijos Metų iniciatyva / projektas apdovanojimas.

Koncertas: susirinkusiems gražiausius kūrinius dovanojo operos solistai Kristina Zmailaitė, Edmundas Seilius ir Čiurlionio kvartetas. / Regimanto Zakšensko nuotr.

Bendruomenė pernai ir šiemet įgyvendino tęstinius projektus „Išsipakuok kiną“ ir „Pagaliau stovykla“, laimėjo bendrovės „Maxima“ konkursą „Mes bendruomenė“ ir įrengė lauko poilsio erdvę skaityti ir kurti, ketvirti metai iš eilės organizuoja tradicinę „Moliūginių“ šventę, į kurią kasmet renkasi vis daugiau raudondvariečių ir svečių, visi aktyviai dalyvauja šventės veiklose.

Pastaraisiais metais Kauno rajono savivaldybei ne kartą teko rinktis, kurią pusę palaikyti susikirtus gyventojų ir verslo interesams. Suvienijus savivaldybės ir aktyvių bendruomenės narių jėgas pavyko pasipriešinti žvyro kasėjų užmojams sunaikinant gražios gamtos ir istorines vietas, sumažinti nemalonių kvapų sklidimą iš Kauno mechaninio biologinio komunalinių atliekų apdorojimo įrenginių. Šiame procese itin aktyvi buvo Piliečių teisių gynimo asociacija „Mūsų teisė“. Asociacija inicijavo, o Kauno rajono savivaldybė įgyvendino parko Ramučiuose įkūrimą, kartu su vietos gyventojais sugalvojo projektą „Žydintys Ramučiai“: Centrinės gatvės žaliuosius plotelius užsodinti žydinčios pievos sėklomis. Asociacijai už aktyvų įsitraukimą į aplinkosaugos klausimų sprendimą ir neabejingumą savo aplinkai įteikta nominacijos Metų iniciatyva / projektas aplinkos apsaugos srityje statulėlė.

Kauno rajono Panevėžiuko kaimo bendruomenei už vykdomas sportines, aktyvaus laisvalaikio iniciatyvas bendruomenėje, suorganizuotą Kalėdinį krepšinio ir stalo teniso turnyrą, aktyvų bendradarbiavimą su Kauno rajono visuomenės sveikatos biuru ir projektą „Sportuojantis Kauno rajonas“ veiklas, įtraukusias partnerius iš Babtų, Čekiškės, Ringaudų, Neveronių, Lapių, Raudondvario seniūnijų bendruomenių atiteko Metų iniciatyva / projektas sveikos gyvensenos srityje nominacija.

Kauno rajono mero specialūs prizai įteikti trims ypač aktyviems visuomenininkams: skulptoriui Tadui Vosyliui, Kauno rajono bendruomeninių organizacijų sąjungos pirmininkei E. Juozapavičienei ir Raudondvario kaimo bendruomenės centro nariui Daliui Mackelai.

Kauno rajono savivaldybės tarybos narys Donatas Jankauskas už nesavanaudišką paramą Ukrainos žmonėms Krašto apsaugos ministerijos padėkas perdavė Monikai Sadauskaitei-Pocei, Šarūnui Pikeliui, Gediminui Armonavičiui ir Kęstučiui Markevičiui.

Sulaukta didžiulio susidomėjimo

Paskelbus apie naujai kuriamą tradiciją, gautos 92 anketos, nominacijoms pateikti 52 unikalūs nominantai. Daugiausia pretendentų būta į Metų bendruomenės narys / bendruomenininkas nominaciją – dvylika nominantų / aštuoniolika anketų. Labai populiarios buvo ir Metų iniciatyva / projektas kultūros srityje ir Metų savanorystės iniciatyva / projektas nominacijos – siūlyta dešimt nominantų ir gauta dvylika anketų. Į Metų bendruomenės titulą pretendavo net vienuolika bendruomenių.

Kauno rajone veikia 67 bendruomeninės organizacijos, kurios šįmet įgyvendino per 100 projektų. Žinoma, tai tik dalis projektų, kuriuos tiesiogiai finansavo arba prisidėjo savivaldybė. Bendruomenės įgyvendino ir daugiau tęstinių projektų ir iniciatyvų, tiesiogiai prisidedančių prie Kauno rajono gyvenamosios aplinkos gražinimo, užimtumo didinimo, gyvenimo kokybės gerinimo.

Kauno rajono savivaldybė iniciatyvoms įgyvendinti skyrė daugiau kaip 300 tūkst. eurų. Treti metai pakaunėje plėtojamas Dalyvaujamojo biudžeto projektas: 2021 m. savivaldybė tam skyrė 50 tūkst. eurų, šiemet – 100 tūkst. eurų, o kitų metų biudžete ketinama numatyti net 350 tūkst. eurų.

GALERIJA

  • Raudondvaryje – reveransas bendruomeniniam elitui
  • Raudondvaryje – reveransas bendruomeniniam elitui
  • Raudondvaryje – reveransas bendruomeniniam elitui
  • Raudondvaryje – reveransas bendruomeniniam elitui
  • Raudondvaryje – reveransas bendruomeniniam elitui
Regimanto Zakšensko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Petras

O kur apdovanotųjų nuotraukos, kaip tie trys atrodo visi žino, ką gaila nuotraukas įdėt ? Gal noriu į savo vaikus pažiūrėt ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS