Sapnuose prasiskleidę nasturtų žiedai | KaunoDiena.lt

SAPNUOSE PRASISKLEIDĘ NASTURTŲ ŽIEDAI

A.Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejuje veikia žinomos Kauno keramikės Aldonos Keturakienės paroda "Jos kambarys".

A.Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejuje veikia žinomos Kauno keramikės Aldonos Keturakienės paroda "Jos kambarys".

Iš kur menininkai semiasi įkvėpimo? Vienus inspiruoja gamta, jos motyvai, kitus – knygos ar meno albumai, treti pilnus eskizų sąsiuvinius parsiveža iš kelionių. Įkvėpimas dažnai glūdi netikėčiausiose situacijose, tik reikia visad pagaląsti žvilgsnį ir stebėti, būti jautriam supančiai aplinkai.

Pristatydama savo parodą "Jos kambarys" A.Keturakienė atskleidė – postūmis sukurti ekspozicijos erdvę užpildžiusius kūrinius kilo iš sapno. Kiek netikėta, bet menininkės darbams tai suteikia daugiau paslapties ir tarsi pakylėja juos į aukštesnį būvį. Tad ir vaikštant parodoje norisi netriukšmauti, dėlioti žingsnius lėtai, slinkti iš salės į salę ir giliai alsuojant įkvėpti tos gyvybės ir paslaptingumo, sklindančio iš kūrinių.

Su susirinkusiais parodos svečiais A.Keturakienė pasidalijo, kad vieną gūdžią naktį jos sapnuose apsilankė į amžinybę išėjusi sesuo, rankose laikydama margaspalvių nasturtų puokštę. Pastarosios ir tapo pagrindiniu parodos motyvu.

Trapūs, drėgni, mėsingi nasturtų žiedai atgijo pusapvalėmis, preciziškai išbaigtomis formomis, kurių spalvos varijuoja nuo sodriai raudonos, gilios rožinės, žaismingos oranžinės iki liūdnos pilkos, su kiekviena forma vis blankstančios ir virstančios vaiskiai balta.

Dirbti su spalva aukšto lygio menininkei buvo iššūkis. Iki šiol A.Keturakienę pažįstame kaip baltos spalvos virtuozę, o šioje ekspozicijoje menininkės kūriniai išsiskleidžia ryškiomis, šiltas vasaros dienas menančiomis spalvomis.

Jei eksponuojami kūriniai būtų nuleisti arčiau prie parketo ir padėti ant permatomo stiklo pjedestalų, atrodytų, kad viduržiemį galerijoje pražydo gėlės. Aptakios, blizgančios formos akintų spalvomis ir gausa.

Kitas iššūkis, kurį kūrėja priėmė rengdama parodą, – vienos formos tiražavimas. Norėdama sukurti žiedų pievos įspūdį, pusapvalią formą keramikė atkartojo ne kartą, siekdama, kad kiekvienas objektas būtų estetiškas, išbaigtas ir neišsiskirtų iš kitų. Tą padaryti menininkei, kuri iki šiol dirbo tik su vienetinėmis, originaliomis formomis, ieškodama vis naujų keramikos spalvų, nelengva. Juk menininkas uoliai darbuojasi rankomis! Tad iš tiesų stebina, kokia kantri, atsidavusi ir užsispyrusi A.Keturakienė yra, kai siekia įgyvendinti savo idėją.

Ekspoziciją užpildantys kūriniai žavi preciziškumu. Kiekviena forma maksimaliai nugludinta, be nereikalingų, dėmesį blaškančių detalių. Juntamas susikaupimas, meditatyvus idėjos išgyvenimas, meilė darbui. Ko gero, tik žmogus su nelengvu gyvenimo bagažu ir kūrybiniu įdirbiu gali taip išgryninti idėją ir atrasti, regis, paprastą, bet ją ypač jautriai atspindinčią formą.

Estetė, minimalistė, konceptualistė A.Keturakienė šioje parodoje švelniai praskleidžia jautriausius savo išgyvenimus. Žiūrovui telieka įsijausti, įsigilinti į kūrinius ir regėti juos ne tik akimis.


Kas? A.Keturakienės kūrinių paroda "Jos kambarys".
Kur? A.Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejuje.
Kada? Veikia iki vasario 22 d.

GALERIJA

  • Sapnuose prasiskleidę nasturtų žiedai
  • Sapnuose prasiskleidę nasturtų žiedai
  • Sapnuose prasiskleidę nasturtų žiedai
  • Sapnuose prasiskleidę nasturtų žiedai
Tomo Raginos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS