Šiuolaikinė opera keliasi į industrinį angarą | KaunoDiena.lt

ŠIUOLAIKINĖ OPERA KELIASI Į INDUSTRINĮ ANGARĄ

  • 0

800 kv. m automobiliams skirtas angaras – tokia netradicinė erdvė taps šiuolaikinės operos "Alfa" scena Kaune. Scenos menų festivalis "ConTempo" pakvies pajusti išskirtinę patirtį, kai susitiks opera, komiksai ir industrinė aplinka.

Žinomiausių Lietuvos šiuolaikinės operos prodiuserių "Operomanija" pristatomas kūrinys Kauno žiūrovams bus rodomas pirmą kartą.

Operos "Alfa" kompozitorius Albertas Navickas tvirtina, kad operos ir komiksų žanrų jungimas jau buvo iššūkis, tad spektaklio perkėlimas į angarą tik papildo iššūkių kolekciją.

"Galbūt mažai kas tikėjosi vartyti detektyvinio komikso puslapius ir kartu klausytis dramatiškos bel canto arijos? Visa tai įkomponavus į netikėtą erdvę prideda daugiau netikėtumo. Žinoma, įgarsinti bet kokį muzikinį renginį netradicinėje vietoje yra galvosūkis garso režisieriui, tačiau didelio tūrio jausmas ir muzikinės medžiagos artumas klausytojui dažniausiai atperka įdėtas pastangas. Tad kauniečiai turėtų pasiruošti valandai intensyvios muzikos, ryškių spalvų, ir keistos, bet intriguojančios apsupties", – apie tai, kas laukia žiūrovų, pasakoja A.Navickas.

Kontrastai: erdvės, kuriose įprastai viešpatauja technika, išryškina scenovaizdžio koncepciją.

Kad toks iššūkis tampa kūriniui palankia aplinkybe, pritaria ir operos prodiuserė Ana Ablamonova: "Senas industrinis pastatas puikiai kontrastuoja su spalvingu, emocingu operos turiniu, o milžiniški angaro plotai išryškina scenovaizdžio koncepciją – sustiprina žiūrovų vartomos komiksų knygos su jos puslapiuose veikiančiais personažais įspūdį."

Senas industrinis pastatas puikiai kontrastuoja su spalvingu, emocingu operos turiniu, o milžiniški angaro plotai išryškina scenovaizdžio koncepciją – sustiprina žiūrovų vartomos komiksų knygos su jos puslapiuose veikiančiais personažais įspūdį.

Auksiniu scenos kryžiumi apdovanotoje operoje "Alfa" drąsiai keliami svarbūs šių dienų socialiniai ir kultūriniai klausimai.

Atsigręžiama į tokias temas, kaip lyčių lygybė, mažumos ir didelių istorijų krizė. Pritrenkiantis dviejų tolimų žanrų – operos ir komiksų – junginys meilės ir nužudymo istorijai suteikia ekstravagantiškumo.

"Tai ne tik opera – tai opera-komiksas apie moters superherojės, kovojančios tiek su antgamtiniais, tiek su žemiškaisiais demonais, išbandymus ir vargus pasaulyje. Opera "Alfa" man yra tarsi puslapių rinkinys – komiksų knyga. Opera "Alfa" yra mega moteriška", – apie operą kalba kaunietė performanso menininkė, šios operos režisierė, scenos ir kostiumų dizainerė Dr. GoraParasit ir priduria, kad džiaugiasi, jog du mėgstamiausi jos žanrai atkeliauja į mylimą gimtąjį Kauną.


Kas? Opera "Alfa".

Kur? "Nordic" verslo centro angare Kaune (Savanorių g. 192).

Kada? Rugpjūčio 21 d. 21 val.

GALERIJA

  • Šiuolaikinė opera keliasi į industrinį angarą
  • Šiuolaikinė opera keliasi į industrinį angarą
A. Vasilenko, D. Medvedevo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS