Spektaklis pagal S. Beckettą: prasmės paieškos | KaunoDiena.lt

SPEKTAKLIS PAGAL S. BECKETTĄ: PRASMĖS PAIEŠKOS

  • 0

Nacionalinio Kauno dramos teatro Mažojoje scenoje vyks išskirtinis kamerinis renginys – režisieriaus Sauliaus Varno spektaklis „Dabar many visai kita ugnis“, sukurtas Samuelio Becketto pjesės „Paskutinė Krepo juosta“ motyvais.

Pagrindinį – Krepo – vaidmenį atlieka žinomas teatro ir kino aktorius, režisierius Sakalas Uždavinys (Valentino Pečinino nuotr). Spektaklyje dalyvauja aktorius Vidmantas Fijalkauskas ir violončelininkė Domantė Ramančiūnienė.

Panevėžietis režisierius S.Varnas dažnai renkasi sudėtingą dramaturginę medžiagą ir kiekvienąkart sukuria ypatingą teatrinį kosmosą.

Šįkart centrine spektaklio ašimi tampa absurdo teatro demiurgo, Nobelio premijos laureato S.Becketto Krepas. Kas mums iš pirmo žvilgsnio jo kūriniuose gali pasirodyti beprasmiška ir absurdiška, galiausiai suvokiame, kad tik tai ir galėjo būti ta vienintelė prasmė. Juokas gali tapti tuo intelektualiu triumfu prieš materialųjį absurdą, o savęs neigimas – savęs patvirtinimu. S.Becketto pjesės ir yra sukurtos iš tokių paradoksų. Pirmenybę jis visada teikia pasyviems veikėjams, kurie bando įprasminti vis absurdiškesnę savo egzistenciją ir stengiasi išlikti tame pasaulyje, kuriame trūksta meilės ir įprasmintų santykių.

Krepas bando išsižadėti pasaulio ir meilės – bando įvykdyti tai, kas neįmanoma, – jis bando egzistuoti be žmogiškumo ir nori pabėgti iš kosmoso, o kartu ir išlikti jame.

Viename iš laiškų S.Beckettas rašė, kad negalima žinoti, ar meilė turi kažkokią transcendentinę reikšmę. Krepas yra kartu ir tragiškas, ir groteskiškas, neigdamas transcendentinio artumo galimybę ir kartu vis grįždamas prie neįkainojamos savo patirties, kai paskutinį kartą jo siela paniro į jos sielą ir įvyko egzistencinė bendrystė. Šį herojaus balansavimą ant emocinio lyno puikiai atskleidžia įvairiapusis aktoriaus S.Uždavinio talentas.

Spektaklio atmosferą įtaigiai kuria scenografė Laura Luišaitytė, šviesų dailininkas Audrius Jankauskas, garso operatorė Fausta Pilkaitė, vaizdo operatorius Vidmantas Fijalkauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS