Švedų džiazo sensacija šturmuos Lietuvos publiką | KaunoDiena.lt

ŠVEDŲ DŽIAZO SENSACIJA ŠTURMUOS LIETUVOS PUBLIKĄ

  • 1

Nors vasara tik prasidėjo, Kauno bigbendas ruošiasi vienam ryškiausių pastarųjų metų įvykių. Nepakartojamas svingo pojūtis, vulkaninė energija ir instrumentai, dažnai neprimenantys tradicinio džiazo pasirodymo. Visą tai atskleidžia švedų trombonininkė, multinstrumentalitė Gunhild Carling, kuri surengs nepakartojamus turo „Swing OUT“ pasirodymus.

G. Carling gimė Geteborge, muzikantų šeimoje. Būdama septynerių pradėjo gastroliuoti su savo tėvais. Ji rašo muziką, dainuoja, groja lūpine armonikėle, trombonu, arfa, dūdmaišiu, fleita, bandža, fortepijonu ir tikriausiai dar kuo nors, ko mes nežinome. Taip pat nenustebsime išvydę ją grojant keliais trimitais vienu metu, vaikštant lynu ar žongliruojant scenoje. Tai Gunhild praktikuoja su savo šeimos nariais.

„Niekada nesimokiau muzikos mokykloje. Mūsų namuose visada buvo visko: cirkas, vodeviliai, vaidyba. Rinkausi instrumentus pagal intuiciją, pradėjau nuo būgnų, trimito ir trombono. Tikiu muzika iš širdies, tai – įkvėpimo balsas“, – atvirauja švedų džiazo sensacija.

Puošnūs ir blizgantys, 20-uosius primenantys arba pagal 50-ųjų stilių pasiūti kostiumai traukia energingos muzikės gerbėjų akį visame pasaulyje. Ją jau įsiminė klausytojai Skandinavijos šalyse, Vokietijoje, Ispanijoje, Brazilijoje, Peru, Argentinoje, Malaizijoje, Pietų Korėjoje ir žymiajame JAV klube „Birdland“ ar atvirose Niujorko Centrinio parko koncertų aikštėse. Izraelyje bendrai programai ją pakvietė vietos kamerinis orkestras.

„Džiazas – muzika, skirta padaryti žmones laimingais ir geresniais. Instrumentas visada su manimi. Galiu jį ištraukti ir groti gatvėje, bet kur. Gyvenu muzikinėje svajonėje“, – sako G. Carling.

Visi jos pasirodymai – autentiški, be elektronikos prisilietimo, trykšta entuziazmu ir nevaržoma energija. Tuo įsitikino ir Švedijos karalius Karlas XVI-asis, kai muzikantė koncertavo jo septyniasdešimtmečio iškilmėse, Karališkuosiuose rūmuose. Savo šalyje ji vadinama nacionaliniu lobiu ir moterimi orkestru.

G. Carling stilių galima pavadinti moderniuoju svingu, atliekamu su Louis‘ui Armstrong‘ui būdina charizma. „Kai groju trimitu, galvoje girdžiu L. Armstrongą, sunkiau išgirsti jo skambesį grojant dūdmaišiu,“ – sako Gunhild.

Tačiau tikrasis jos šeimos herojus iš džiazo aukso amžiaus – trimito genijus Bixas Biederbeckas. Ne viena kompozicija dedikuota būtent jam.

„Mano džiazo herojai turėjo kelerius šlovės metus, likusį laiką paprastai praleisdavo kančiose ir kovoje su savimi. Mums lengviau, tačiau jie vis vien liks kažkuo pranašesni,“ – mintimis dalinasi atlikėja.

Įspūdingi švedų džiazo sensacijos G. Carling ir Kauno bigbendo „Swing OUT!” koncertai: lapkričio 3 d. Kaune (Vytauto Didžiojo universiteto didžiojoje salėje), lapkričio 4 d. Vilniaus kongresų rūmuose, lapkričio 5 d. Klaipėdos koncertų salėje.

Bilietus platina bilietai.lt nuo birželio 12 d. 12 val. Organizatorius koncertinė įstaiga – „Kauno santaka“.

GALERIJA

  • Švedų džiazo sensacija šturmuos Lietuvos publiką
  • Švedų džiazo sensacija šturmuos Lietuvos publiką
  • Švedų džiazo sensacija šturmuos Lietuvos publiką
  • Švedų džiazo sensacija šturmuos Lietuvos publiką
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Super

Daug gerų dalykų Kaune vyksta!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS