„Žalgirio“ arenoje „Kauno kantatą“ atliks beveik 300 muzikantų ir solistų | KaunoDiena.lt

„ŽALGIRIO“ ARENOJE „KAUNO KANTATĄ“ ATLIKS BEVEIK 300 MUZIKANTŲ IR SOLISTŲ

  • 5

Kaune, „Žalgirio“ arenoje, penktadienį vyks vienas svarbiausių projekto „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ renginių – bus atliekama specialiai tam sukurta „Kauno kantata“.

Ją atliks beveik 300 muzikantų ir solistų, žiūrovai galės pasirinkti, ko klausyti, pranešė organizatoriai.

„Dviejų iš Lietuvos kilusių menininkų Philipo Millerio (Filipo Milerio) ir Jenny Kagan (Dženi Keigan) kuriama „Kauno kantata“ – tai nepaprastas ir nepakartojamas garso ir vaizdo labirintas, kokio Lietuvoje iki šiol nebuvo“, – teigiama pranešime.

Šis projektas – vienas paskutinių didžiųjų „Kaunas 2022“ renginių, taip pat viena svarbiausių „Kaunas 2022“ programos „Atminties biuras“ iniciatyvų bei baigiamasis tarptautinio Litvakų kultūros forumo akcentas, atminties temas šiuolaikiškai pateikiantis kūrinys. Jo premjerai rengtasi kelerius metus.

Šio eksperimentinio kūrinio premjeros metu žiūrovai bus pakviesti judėti po arenos erdvę ir iš arti stebėti kantatą atliekančius muzikantus.

Dokumentinę medžiagą kantatai P. Milleris iš Pietų Afrikos Respublikos ir J. Kagan iš Jungtinės Karalystės pradėjo rinkti 2020 metais – Holokaustą išgyvenusių žydų, taip pat lietuvių liudijimų bei atsiminimų ieškota Lietuvos ir kitų šalių archyvuose. Be Holokausto temos, „Kauno kantatos“ kūrėjams svarbios ir Sibiro tremtys, pokariu kentėjusių „vilko vaikų“ likimai.

„Nesiekiame dokumentinio atpasakojimo – juk kuriame meną. Norime atskleisti istorijos kompleksiškumą“, – sakė P. Milleris, trečios kartos PAR litvakas. Jo seneliai iš Lietuvos ir Latvijos išvyko dar iki Antrojo pasaulinio karo.

Pasak J. Kagan, kantatoje bus ir Kauno gete išgyvenusios, čia būsimąjį vyrą sutikusios jos mamos istorija apie gelbėtoją.

Tarp kūrinio atlikėjų – Kauno miesto simfoninis orkestras, klezmerių orkestras, pučiamųjų orkestras „Ąžuolynas“, Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijos studentai, folkloro ansambliai „Kadujo“, „Ratilėlis“, Kauno valstybinis choras, choras „Cantate Domino“, vaikų kolektyvai, taip pat solistai Rafailas Karpis, Agnė Stančikaitė, Steponas Zonys, Tshegofatsas Moengas (Tšegofatsas Moengas) iš PAR.

„Kauno kantata“ vyks rugsėjo 30–spalio 1 dienomis „Žalgirio“ arenoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Laima

Nuostabus renginys ir akims, ir ausims, ir apmąstymams. Lenkiu galvą sumanytojams ir atlikėjams.

užsienio kopina gerai tik ten daugiau susirenka 1000zmonu paskui daryt tokius renginius geriau naujam stadione .

Lauke klausyt

pats tas nes nuo decibelų kilnosis stogas ...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS