2019-ieji – laikinosios sostinės metai? | KaunoDiena.lt

2019-IEJI – LAIKINOSIOS SOSTINĖS METAI?

  • 6

Seimo grupė siūlo paskelbti 2019 m. Laikinosios sostinės metais. Tokį nutarimo projektą įregistravę parlamentarai akcentuoja "patriotišką Kauno miesto ir jo istorinį vaidmenį Lietuvos valstybingumui, nepriklausomos ir demokratinės valstybės tęstinumui bei Lietuvos valstybės atkūrimui".

"Kauno miestas, du dešimtmečius būdamas laikinąja sostine, nepriekaištingai atliko Valstybės įtvirtinimo diplomatines funkcijas, be to, jame formavosi tarpukario moderniosios lietuvių istorijos, kalbos, kultūros, mokslo, paveldo tradicijos bei stiprėjo tautinės tapatybės identitetas, jame susiformavo Europoje jau pripažintos tarpukario modernizmo architektūros tendencijos, kurių įtaka neabejotina ir šiuolaikinei Lietuvos architektūrai bei kultūrai", – pabrėžiama nutarimo projekte.

Jo autoriai siūlo išskirti 1919–1939 m., kaip labai svarbų Kauno miesto indėlį Lietuvos istorijos laikotarpiui, kai tapęs laikinąja sostine ir svarbiausiu mūsų šalies miestu, kuriame susirinko Steigiamasis Seimas, buvo Lietuvos valstybės išlikimo garantu.

2019-aisiais sukanka 100 metų, kai 1919 m. sausio 2 d. iš okupuoto Vilniaus pasitraukė Laikinoji Lietuvos Vyriausybė ir Kaunas de facto tapo Lietuvos Respublikos laikinąja sostine ir Pirmosios Lietuvos nepriklausomybės metinės buvo minimos jau Kaune.

Paskelbti 2019-uosius Laikinosios sostinės metais siūlo buvęs Kauno meras, Seimo narys Andrius Kupčinskas, Seimo nariai Aušra Papirtienė, Arūnas Gelūnas, Gediminas Vasiliauskas, Raminta Popovienė, Gintarė Skaistė, Rūta Miliūtė, Kazys Starkevičius, Arvydas Anušauskas, Sergejus Jovaiša.

Nutarimo projekte siūloma Vyriausybei ir Kauno miesto savivaldybei sudaryti Laikinosios sostinės metų komisiją, kuri iki 2018 m. spalio 1 d. parengtų Laikinosios sostinės metų minėjimo programą.

2019 m. valstybės ir Kauno miesto savivaldybės biudžetuose siūloma numatyti lėšų jai įgyvendinti.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Edmundas Tulcevicius

Dvasios ubagai miestas jums mažiausiai rūpi , pas jus vietoj smegenų vien tik pinigai - vargšai jūs.

Kaunas tvarkosi

"Pasipiktino V. Matijošaičio ir jo palydos kelione į Kijevą pas liejamą Vytį" Kauno valdžia už mūsų pinigus nuvyko į Kijevą ir nusifilmavo, kaip domisi liejamu „Laisvės kariu“. Kauno valdžia už mūsų pinigus nuvyko į Kijevą ir nusifilmavo, kaip domisi liejamu „Laisvės kariu“. © Kauno miesto savivaldybė Ingrida Žirlienė | Alfa.lt 2018-05-3

Anonimas

Kiek kainuoja sita statula.Kaip miestelis taip stovi skrybeliuotis.Visi sitie veikejai be vertes kaip ir musu seimas.Visais laikais nenaudeliai save apsidovanoja.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS