Ar Kaunas įamžins filosofo L. Donskio atminimą? | KaunoDiena.lt

AR KAUNAS ĮAMŽINS FILOSOFO L. DONSKIO ATMINIMĄ?

Prieš šešerius metus netikėtai mirusio filosofo Leonido Donskio atminimas Kaune vis dar deramai neįamžintas. Tik Vytauto Didžiojo universitete (VDU) filosofą primena akademinės veiklos pėdsakai.

Neįgyvendinta idėja

Vos praėjus metams po L.Donskio mirties projekte „Kauno akcentai“  buvo numatyta Studentų skvere pastatyti filosofo skulptūrą, tačiau idėjos atsisakyta. Dabar apie L.Donskio įamžinimą per „Kauno akcentus“ visai nebekalbama, nebent atsirastų nauja idėja.

Tąkart „Kauno akcentų“ komisijos palaiminimą buvo gavusi idėja, papaišyta tiesiog pieštuku. Piešinyje buvo vaizduojama filosofo skulptūra, kur jis esą stovi sunertomis rankomis. Tačiau tokia idėja sulaukė meno ekspertų kritikos, mat nebuvo aišku, kaip realiai atrodytų skulptūra, nes vien piešinys neatspindi realaus vaizdo.

Tokią įamžinimo idėją tuomet kritikavo ir L.Donskio artimieji, nurodę, kad filosofas niekada taip nestovėdavo ir kad tai visai nepanašu į jį. L.Donskis mėgo konceptualumą, todėl svarstyta, kad ir atminties vietai įamžinti turi būti pasitelktos visai kitokios idėjos, o ne tiesmuka stovinčio žmogaus skulptūra.

„Prieš kelerius metus, 2017-aisiais, esame gavę eskizą, kuriame menininkas pavaizdavo realaus dydžio L.Donskio skulptūrą. Idėja – patvirtinta, buvo belikę pasirašyti sutartis. Deja, autorius to nepadarė. Tikroji to priežastis mums nežinoma. Viešojoje erdvėje buvo pasirodę pasvarstymų, kad pasiūlytam meniniam sprendimui nepritarė L.Donskio artimieji“, – komentavo Kauno miesto savivaldybės administracijos Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas.

Planai pasikeitė

Praėjus šešeriems metams po L.Donskio mirties, Studentų skvere joks atminties ženklas taip ir neiškilo. Kauno miesto atstovai tikina, kad laukia idėjų, kaip būtų galima įamžinti šią iškilią asmenybę.

„L.Donskis neabejotinai buvo Kauno ir visos šalies akademinės bendruomenės šviesulys, filosofijos ir politikos grandas, įkvėpęs ne vieną. Programa „Kauno akcentai“ visuomet laukia drąsių idėjų ir kūrybiškų pasiūlymų, kaip galėtume įamžinti mūsų miestui svarbias asmenybes ir įvykius. Visos miesto erdvės yra atviros pasiūlymams, tačiau tikslingiausia vietą susieti su pačia asmenybe ir jos veikla. Pirmoji dedikacija – L.Donskio vardu pavadinta biblioteka VDU. Galėtų atsirasti ir daugiau akcentų“, – S.Rimas tikino, kad miestas atviras pasiūlymams.

Konferencija rengiama kasmet, prisimenant L.Donskio mirties metines.

Akademinė atmintis

VDU teigia profesoriaus atminimą įamžinantis per akademinę veiklą.

Universiteto Marketingo ir komunikacijos departamento atstovė Agnė Smolienė „Kauno dienai“ nurodė, kad dar 2017 m. VDU daugiafunkcio centro V.Putvinskio g. 23 pirmame aukšte atidaryta prof. L.Donskio vardu pavadinta biblioteka, atvira tiek akademinei bendruomenei, tiek visuomenei.

„Bibliotekoje sukaupta daugiau kaip 25 tūkst. atvirai prieinamų leidinių, įrengtos 145 darbo vietos, 35 iš jų kompiuterizuotos, yra dešimt individualių grupinių darbo vietų, poilsio zonų, vietų, pritaikytų neįgaliesiems. Bibliotekoje kaupiami studijoms ir mokslinei veiklai skirti socialinių ir humanitarinių mokslų leidiniai“, – kuo biblioteka ypatinga, vardijo A.Smolienė.

Pagerbė: VDU bibliotekai suteikė L.Donskio vardą. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

2019 m. bibliotekoje atidarytas dvejus metus rengtas L.Donskio kabinetas, kuriame pristatoma unikali jo asmeninių knygų kolekcija ir autoriaus kūrybinis palikimas.

„VDU Andrejaus Sacharovo demokratijos tyrimų plėtros centras 2022 m. rugsėjo 21 d. organizavo jau 5-ąją tarptautinę konferenciją L.Donskiui atminti. Konferencijos rengiamos kasmet, prisimenant L.Donskio mirties metines“, – dar vieną atminties ženklą universitete nurodė A.Smolienė.


Jolanta Donskienė, L.Donskio našlė

Tuomet buvo daug nepagrįsto entuziazmo, sielvarto dėl netekties, galbūt nerimo, nes netektis sukrėtė daug žmonių. Tada ir reikėjo greito sprendimo. Buvome susitikę ir su VDU bendruomene, ir savivaldybe. Svarstėme apie vienokią ar kitokią skulptūrą, bet galutinio sprendimo taip ir nebuvo priimta.

Pateiktas siūlymas – Leonidas stovi sunertomis rankomis ir atsilošęs – neatrodė labai tinkamai. Visi vienareikšmiškai pripažino, kad Leonidas kaip tik būdavo palinkęs į priekį, atviromis rankomis, ir ta pasiūlyta idėja tiktų kokiam nors kitam žmogui. Tąkart diskusijos taip ir pasibaigė. Kiek žinau, dabar nėra jokios iniciatyvos.

Man atrodo, kad fizinis įamžinimas nėra labai svarbu. Kaip tik manau, kad prasmingiau Leonido vardu pavadinti auditoriją – tada studentams natūraliai atsiras poreikis pasidomėti, kas šis žmogus, kodėl jo vardu pavadinta.

Kai pastatoma skulptūra žmogui, kuris kūrė valstybę, šalia jo stovėti tampa labai prasminga, tačiau skulptūra paversti mokslininką, kurio  idėjos, knygos vis dar verčiamos į kitas kalbas, atrodo keistai. Geriau įamžinti taip, kad tai verstų mąstyti. Galbūt kur nors ant sienos galėtų atsirasti jo citata ar jo vardu pavadinti gatvę. Pavadinimas, atrodo, labiau įprasmina nei koks nors fizinis kū

GALERIJA

  • Ar Kaunas įamžins filosofo L. Donskio atminimą?
Evaldo Šemioto, Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (21)

Na \\\\\.../////

kaip be žydo,lanzborgas supyks.

nesupratau

Gal kai kam su atmintim blogai? Donskis, kuris derge lietuvius, vertas kazkokio atminimo? Pasiskaitykite jo straipsnius. Geda.

gandonskiui

raikia paminklo-protingas diedas buvo,nors ir zydas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS