Ar Krikščioniškuosiuose gimdymo namuose gali gimdyti tik katalikės? | KaunoDiena.lt

AR KRIKŠČIONIŠKUOSIUOSE GIMDYMO NAMUOSE GALI GIMDYTI TIK KATALIKĖS?

Respublikinės Kauno ligoninės (RKL) Akušerijos ir ginekologijos klinikos Krikščioniškųjų gimdymo namų (KGN) atvirų durų dienos visuomet sulaukia sėkmės. Pastaroji KGN atvirų durų akcija vėl aidėjo nuo atėjusių apsižvalgyti būsimų mamų ir tėčių "oho" ir "super!"

Ne tik gimdymo namai

Kaune, Miško gatvėje, veikiantys KGN po daugiau nei 23 metus trukusio griovimo, statymo, įrengimo maratono, pasibaiguso tik šių metų sausį, pagaliau yra tokie, kokia ir turi būti šiuolaikinė akušerijos ir ginekologijos klinika. Su pažangia įranga, aparatūra, technologijomis, o svarbiausia – su kvalifikuotų profesionalų komanda.

KGN sudaro du padaliniai – akušerijos ir ginekologijos skyriai. Pastarajame tiriama, diagnozuojama ir atliekamos ginekologinės operacijos: gimdos, gimdos kaklelio, kiaušidžių, šlapimo nelaikymui gydyti ir kt. KGN gydytojai ginekologai vieni pirmųjų Lietuvoje pradėjo modernias gimdos ertmės operacijas, kai augliai pašalinami išsaugant pačią gimdą.

Kai KGN pasaulį išvysta pirmagimis, čia, tėvų pasirinkimu, dažniausiai gimsta ir kiti šeimos vaikai.

Bet pagrindinė KGN funkcija – būti namais, kuriuose pasitinkama į pasaulį ateinanti nauja gyvybė. Čia nemažai būsimųjų mamų pradeda lankytis jau pačioje nėštumo pradžioje – konsultuotis, tikrintis, jei reikia, gydytis, jos klausosi paskaitų, mankštinasi 18 kv. m baseine.

Nėštumo metu klinikoje besilankančios moterys gauna Mamos kortelę, leidžiančią su nuolaida dalyvauti pasirengimo motinystei seminaruose, įsigyti sveikatinimo paslaugų, prekių naujagimiui ir kt.

Tendencija tokia, kad kai KGN pasaulį išvysta pirmagimis, čia, tėvų pasirinkimu, dažniausiai gimsta ir kiti šeimos vaikai.

Dviejų epochų dvasia

Naujoje KGN pastato dalyje viskas tviska šiuolaikiškumu. O greta gyvuoja restauruota ir adaptuota istorinė pastato dalis, išsaugojusi 1926-aisiais įsteigtos vienos pirmųjų Kauno moterų ligoninių fragmentus. Po KGN stogu susitinkančios dvi epochos sukuria ypatingą dvasią.

"Daug kas sako, kad turime išskirtinumų, lyginant su kitomis ligoninėmis. Man net nesinori to žodžio "ligoninė", – kalba KGN vadovas Virgilijus Rudzinskas.

Klinikos vadovas Virgilijus Rudzinskas ir vyriausioji akušerė Auksuolė Naujalienė.

Nors KGN turi gimdyklų, operacinių, atsibudimo ir intensyvios stebėsenos palatų su visa reikiama įranga, V.Rudzinskas vartoja žodį "namai": "Kūdikio gimimas nėra liga, tai natūralus procesas, ir mes darome viską, kad jis vyktų aplinkoje, panašioje į namus."

"Siekėme skandinaviško modelio, – pasakoja KGN vadovas. – Ten mama su kūdikiu praleidžia parą intensyvioje medikų priežiūroje, o po to su šeima persikelia į viešbutį, kurio kambariai dažnai būna įrengti pačioje klinikoje. Mes irgi turime keturiolika šeimos kambarių, nemokamų ir mokamų – pagal klientų poreikį."

Aplinka, palanki šeimai

Mokamas KGN šeimos kambarys (tai kainuoja 40 eurų per parą) išties primena viešbučio numerį: čia gali įsitaisyti ir džiaugtis naujagimiu mama, tėtis, net ir vyresnieji šeimos vaikai. Jie gali atsinešti namų daiktų, užsisakyti pusryčius, pietus, vakarienę (KGN virtuvė maitina puikiai), naudotis savo vonios patalpa, internetu ir t.t. Jaukūs ir nemokami kambariai, skirti tik mamai ir naujagimiui.

"Žinoma, šeimos kambarius lanko medikai. Jie pasidomi, kaip sekasi naujagimiui ir mamai, kuriai po gimdymo svarbu žinoti, kad medicininė pagalba visai čia pat, – pabrėžia V.Rudzinskas. – Mamoms reikia konsultacijų dėl žindymo, nuolat kyla klausimų dėl kūdikio priežiūros. Pagalbą pasirengę suteikti ir mūsų neonatologai, ir akušeriai, ir kineziterapeutė, ir psichologė. Medikų komanda budi visą parą."

Mitai ir tikrovė

– Kas svarbu šiuolaikiniams tėvams, planuojantiems šeimos pagausėjimą?

– O, daug dalykų, – nusišypso KGN vadovas V.Rudzinskas. – Į kūdikio atėjimą nemaža dalis jaunų šeimų žiūri labai atsakingai. Domisi naujovėmis, nebijo jas išbandyti. Anksčiau visi žinojo tik tradicinį gimdymo būdą, o dabar gimdyvės drąsiai renkasi sąrėmius lengvinančią mobilią "Multitrac" įrangą ar gimdymo lovą "Ave 1", leidžiančią pasirinkti vieną iš keliolikos gimdymo padėčių. Šeimos, kurios ateina gimdyti, turi savo idėjų, medikai stengiasi prisitaikyti prie šeimų norų. Šiandien poroms svarbu palanki aplinka, net galimybė kelioms dienoms nemokamai pasistatyti automobilį Kauno centre, KGN aikštelėje.

– Ar teko girdėti kalbų, kad "ai, jie ten natūralaus gimdymo šalininkai, tai nedaro nei cezario pjūvių, nei taiko nejautrą"?

– Girdėjome. Viena vertus, gerai, kad esame vadinami natūralaus gimdymo šalininkais, nes mes tikrai pasisakome už natūralų gimdymą. Labai džiaugiamės, kai jis vyksta be medikamentinės, chirurginės invazijos. Bet kartais reikia ir nejautros, ir operacijos. Nors niekada nedarome jų be reikalo, nebuvo nė vieno atvejo, kad nebūtume atlikę cezario pjūvio, kai reikėjo: 16 proc. visų gimdymų, įvykstančių pas mus, – cezario pjūvio operacijos, trečdaliui gimdyvių taikomos epidūrinės nejautros. Saugus natūralumas – taip pavadinčiau gimdymų priežiūrą mūsų gimdymo namuose.

Nerasite bendrų palatų

– O alternatyvusis metodas – gimdymas vandenyje? Ar daug gimdyvių renkasi specialiai tokiam gimdymui skirtą vonią?

– Nepasakyčiau, kad masiškai, bet kai kurios moterys, dažniausiai turinčios žinių apie šį metodą, nori gimdyti būtent mūsų specialioje vonioje su termostatu, palaikančiu stabilią vandens temperatūrą. Tai išties labai natūraliai vykstantis kūdikio atėjimas į pasaulį, netraumuojant, neskubinant. Tačiau tai reikalauja didelio personalo profesionalumo (KGN mokymus rengė dvi akušerės iš Didžiosios Britanijos) ir šeimos pasiryžimo.

– Kaip reaguojate, jei būsimoji mama nori atsivesti gimdyvės padėjėją – dulą?

– Palydovą, kuris dalyvaus gimdyme, renkasi pačios gimdyvės. Dažniausiai tai būna vyras. Jei dalyvauja dula, t.y. gimdžiusi moteris, besirūpinanti gimdyvės emociniu ir fiziniu komfortu, medikai atviri bendradarbiavimui. Juk visų pagrindinis tikslas – kad naujagimis sėkmingai ateitų į saugią ir harmoningą aplinką.

– Ko nerasi šiuose gimdymo namuose?

– KGN nėra nėščiosioms ar gimdyvėms skirtų bendrų palatų, pas mus – tik šeimų arba inividualūs kambariai. Pabrėžiu – ne palatos, o kambariai. Kūdikiai visą laiką būna su mamomis, naujagimių kambarys – tik procedūroms atlikti. Dažnai, kai kūdikiui reikalingas gydymas, įrangą atvežame į jo ir mamos kambarį. Pas mus nerasite dirbtinio kūdikių maitinimo reklamų, nes mokome mamas maitinti natūraliai.

KGN šeimų kambaryje ir mažylis, ir tėvai jaučiasi beveik kaip namie.

Visų rasių naujagimiai

– Ką reiškia dienos stacionaras?

– Kartais nėštumas komplikuojasi. Jei tos problemos nėra sudėtingos, tokios, kurias reikia gydyti skyriuje, siūlome nėščiosioms Akušerijos dienos stacionarą. Ryte – tyrimai ir procedūros, po to – pietūs, popiet – mokymai KGN Motinystės centre. Dienos stacionaras labai gerai mamoms, kurių vaikelis jau pagal numatytą terminą turėjo gimti, bet dar neskuba. Tada moteris jaučiasi ramesnė, nes medikai kasdien stebi jos ir vaisiaus būklę, atlieka reikalingus tyrimus.

– Bet tai turbūt tinka tik kaunietėms ir Kauno rajono gyventojoms, o į KGN, ko gero, atvyksta moterų ir iš kitų miestų?

– Taip, ir ne tik iš Kauno regiono. Sulaukiame šeimų iš visos Lietuvos, ypač mus pamėgę vilniečiai.

– O kitataučių būna?

– Pas mus pasaulį yra išvydę ir ukrainiečių, ir šrilankiečių, kinų, afrikiečių, libaniečių, sirų vaikų. Kai filipiniečiai tėvai išgirdo, kad jų 2 875 g naujagimį pavadinome mažu, ėmė protestuoti – jų tėvynėje tai didelis kūdikis!

– Ar Krikščioniškuosiuose gimdymo namuose gali gimdyti musulmonės?

– Žinoma, ir tokia gimdyvė buvo – viskas įprastai, tik buvo vienas reikalavimas: kad nei apžiūrint, nei gimdyme šiukštu nedalyvautų joks medikas vyras. Pavadinimas "krikščioniškieji" visų pirma kalba apie etiką, apie gyvybės vertę ir moralinę pareigą jai. Tai suprantama visų religijų žmonėms.

GALERIJA

  • Virsmas: Miško gatvėje veikianti istorinė moterų ligoninė, pastačius ir įrengus priestatą, šiandien yra viena pažangiausių akušerijos ir ginekologijos klinikų.
  • Virsmas: Miško gatvėje veikianti istorinė moterų ligoninė, pastačius ir įrengus priestatą, šiandien yra viena pažangiausių akušerijos ir ginekologijos klinikų.
  • Klinikos vadovas Virgilijus Rudzinskas.
  • Duetas: klinikos vadovas Virgilijus Rudzinskas ir vyriausioji akušerė Auksuolė Naujalienė.
  • Duetas: klinikos vadovas Virgilijus Rudzinskas ir vyriausioji akušerė Auksuolė Naujalienė.
  • Belaukiant: nėščiųjų mankšta KGN baseine.
  • Jaukumas: KGN šeimų kambaryje ir mažylis, ir tėvai jaučiasi beveik kaip namie.
  • Ar Krikščioniškuosiuose gimdymo namuose gali gimdyti tik katalikės?
  • Duetas: klinikos vadovas Virgilijus Rudzinskas ir vyriausioji akušerė Auksuolė Naujalienė.
  • Retro: smetoniškoje palatoje išsaugotas ir ąžuolo parketas, ir art deco stiliaus sekcija.
  • Ar Krikščioniškuosiuose gimdymo namuose gali gimdyti tik katalikės?
  • Ar Krikščioniškuosiuose gimdymo namuose gali gimdyti tik katalikės?
  • Ar Krikščioniškuosiuose gimdymo namuose gali gimdyti tik katalikės?
  • Uvertiūra: akušerė Gabija su šeima gimdykloje.
  • Ar Krikščioniškuosiuose gimdymo namuose gali gimdyti tik katalikės?
  • Ar Krikščioniškuosiuose gimdymo namuose gali gimdyti tik katalikės?
  • Ar Krikščioniškuosiuose gimdymo namuose gali gimdyti tik katalikės?
  • Ar Krikščioniškuosiuose gimdymo namuose gali gimdyti tik katalikės?
Laimio Steponavičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Sandra

Gimdziau KGN, laiminga ir patenkinta.

...

reiskia koncervai negali jie ne krikscionis

katalikiskose gimdyklose

gimdo isimtinai tik vienuoles, lezbietes ir feministes....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS