Atsistatydino korupcijos skandalo herojai R. Pudževelis ir K. Povilaitis | KaunoDiena.lt

ATSISTATYDINO KORUPCIJOS SKANDALO HEROJAI R. PUDŽEVELIS IR K. POVILAITIS

Kauno rajono savivaldybės tarybos posėdyje iš pareigų atleisti pirmasis mero pavaduotojas Kęstutis Povilaitis ir administracijos direktorius Ričardas Pudževelis.

Abu vietos valdžios atstovai iš pareigų atleisti patiems prašant, nors tarybos opozicija buvo pareiškusi nepasitikėjimą jais. Nepasitikėjimo klausimas nesvarstytas motyvuojant tuo, kad dokumentai pateikti per vėlai.

Už K.Povilaičio atsistatydinimą balsavo 17 tarybos narių, 6 nebalsavo. Už R.Pudževelio atleidimą iš pareigų balsavo 15 tarybos narių, 8 nebalsavo. Nebalsuoti apsisprendė opozicijoje Kauno rajono savivaldybės tarybos opozicijoje esančių konservatorių, valstiečių ir žaliųjų ir liberalų atstovai.

Nei vienas iš atleistų politikų tarybos posėdyje nedalyvavo: K.Povilaitis turi nedarbingumo pažymėjimą, o R.Pudževelis yra suimtas kaip įtariamasis byloje dėl galimo kyšininkavimo, piktnaudžiavimo ir papirkimo Kauno rajono savivaldybei vykdant viešuosius pirkimus. Prašymą atleisti jį iš užimamų pareigų tarybos sekretoriatui R.Pudževelis pateikė per atstovą. Posėdyje perskaitytas R.Pudževelio kreipimasis į tarybos narius, kuriame teigiama, kad jo tolesnis darbas administracijos direktoriaus pareigose būtų apsunkintas dėl prarasto visuomenės pasitikėjimo, be to, tikėtina, kad vykstant ikiteisminiam tyrimui jis būtų nušalintas nuo pareigų.

K.Povilaičio telefonu pasiteiravus, kodėl atsistatydina, jis atsakė: „Dėl asmeninių priežasčių. Kad netrukdyčiau vykstančiam tyrimui, kad viskas vyktų sklandžiau, operatyviau. Ką veiksiu neidamas pareigų? Šiuo metu sergu, laukia planuota operacija. Kai baigsiu sirgti, tada žiūrėsim.“

K.Povilaitis bus atleistas iš pareigų, kai baigsis jo nedarbingumo pažymėjimas.

„Kauno diena“ rašė, kad K.Povilaitis buvo sulaikytas, tačiau po apklausos paleistas. STT yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą apie galimą korupciją savivaldybei vykdant viešuosius prikimus, susijusius su savivaldybės turto nuoma, šilumos energijos gamyba ir tiekimu. Kauno rajono meras Valerijus Makūnas šioje byloje buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas. Jis ir abu atsistatydinusieji yra sustabdę savo narystę Socialdemokratų partijoje.

„Nauji Kauno rajono vadovai į atsilaisvinusias vietas kol kas nebus paskirti – kandidatų reputaciją turi patikrinti specialiosios tarnybos, reikia atlikti kitus teisinius veiksmus“, – informavo mero patarėjas Edmundas Mališauskas. Tarybos sprendimu, kol bus paskirtas naujasis administracijos direktorius, šias pareigas eis jo pavaduotoja Angelė Ščiukauskienė.

Penktadienį opozicijai atstovaujantys devyni Kauno rajono savivaldybės tarybos nariai išplatino nepasitikėjimo K.Povilaičiu ir R.Pudževeliu pareiškimą. Tarybos sekretoriatui jie pateikė ir interpeliacijos (politinio nepasitikėjimo pareiškimo) klausimą šiems dviem mero komandos atstovams. Jį pasirašiusieji vylėsi, kad interpeliacijos klausimas bus svarstomas ketvirtadienio tarybos posėdyje. Tačiau, pasak savivaldybės tarybos sekretorės Nijolės Linkuvienės, interpeliacijos klausimas į tarybos darbotvarkę negalėjo būti įtrauktas dėl dviejų priežasčių.

„Pirma, nesilaikyta termino: remiantis gruodžio 1 d. įsigaliojusiais Vietos savivaldos įstatymo keleto straipsnių pakeitimais, tarybos sprendimų projektai, susiję su politinio nepasitikėjimo pareiškimu, turi būti pateikti prieš keturias darbo dienas. Mes jį gavome penktadienį 14 val. Penktadienis kaip darbo diena tokiu atveju nesiskaičiuoja, ir keturių darbo dienų terminas nebuvo išlaikytas. Antra, mes net negavome tarybos sprendimo projekto, kokį turėtume gauti. Gavome tik raštą dėl nepasitikėjimo“, – sakė N.Linkuvienė.

Viešai išplatintame nepasitikėjimo K.Povilaičiu ir R.Pudževeliu pareiškime opozicijos atstovai ragino ir merą prisiimti asmeninę atsakomybę, o politikus, tarnautojus ir bendruomenę susitelkti bendrai kovai su korupcija.

Prasidėjus galimos korupcijos skandalui, savivaldybė išplatino pranešimą: V.Makūnas kol kas iš mero posto trauktis neketina; tolesni jo sprendimai priklausys nuo tyrimo eigoje paaiškėjusių faktų. E.Mališauskas informavo, kad pasitraukus iš pareigų K.Povilaičiui ir R.Pudževeliui, ši mero pozicija nesikeičia.

Teisėsauga įtaria, kad R.Pudževelis susitarė su vienu verslininku, jog įmonės lėšomis bus pastatytas jo namas, o apskaitoje bus nurodyta, kad medžiagos panaudotos renovuojant savivaldybei priklausančias šilumos katilines.

R.Pudževelis ir kitas įtariamasis byloje dėl galimo kyšininkavimo, piktnaudžiavimo ir papirkimo Kauno rajono savivaldybei vykdant viešuosius pirkimus – vienos iš Kauno rajono šilumos tiekėjų bendrovės „Roalsa“ direktorius Saulius Bartašiūnas – jau daugiau kaip tris savaites yra laikomi tardymo izoliatoriuje. Jų suėmimo terminas baigiasi gruodžio 25 d. vidurnaktį. Ar pratęsti jų suėmimą, ikiteisminį tyrimą kuruojanti Kauno apygardos prokuratūra teigė spręsianti penktadienį.

Prokurorų teigimu, jie daugiau nesikreiptų į teismą dėl R.Pudževelio ir S.Bartašiūno suėmimo pratęsimo, jei išnyktų pagrindai laikyti juos izoliuotus nuo visuomenės. Pagrindinė jų suėmimo priežastis – baiminamasi, kad paleisti į laisvę jie gali trukdyti tyrimui: daryti poveikį liudininkams, bandyti nuslėpti dokumentus ir panašiai.

Anot prokurorų, V.Makūno kaip specialiojo liudytojo statusas šioje byloje nepasikeitė. Nepadaugėjo ir įtariamųjų – jų tebėra vienuolika. Tarp jų – privačių bendrovių darbuotojai, taip pat administracijos direktoriaus žmona.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

darbuotojas

Makunas reiklus,ir saziningas del to daug kam nepatinka

Deus

Mielieji, artėja Kalėdos. Gal jau liaukimės laistytis pamazgomis? Bus teismas ir viskas paaiškės. Verčiau prisiminkime, ką gero padarėme, pasidžiaukime kitų darbais. Juk buvo jų nemažai ir Kauno rajone. Gražių jums švenčių!

Keistas požiūris

KEISTAS MERO POŽIŪRIS. Per "kakadu" teigia, kad nesikiša į asmeninius savo pavaldinių reikalus. Girdi, jis nežino, kas ką stato? O jojoj... tikrai keista, nes, matyt, ir pats ką nors stato, kad kiti nežinotų. Taip ir stato socialdemokratai naujos valstybės senus pamatus. Tik naujais vadovais mokyklas, seniūnijas užkaišioja. Suskaičiuokite, kiek mokyklų vadovų Kauno rajone yra arba socdemais arba labai jiems prijaučiantys. Manau kokie 95 procentai. Stebėkime kuo pakeis tuos vadovus, kurie užleidžia vietą. Galite spėti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS