Bibliotekoje – atidarymo nuotaikos: beliko sulaukti tik baldų, o tada – lankytojų | KaunoDiena.lt

BIBLIOTEKOJE – ATIDARYMO NUOTAIKOS: BELIKO SULAUKTI TIK BALDŲ, O TADA – LANKYTOJŲ

Remonto darbai Vinco Kudirkos viešojoje bibliotekoje Laisvės alėjoje baigti, tačiau knygos vis dar be vietos. Laukiama lentynų ir kitų baldų. Kai jie atkeliaus, durys vėl bus atviros lankytojams.

Prašėsi remonto

Jei ir netiesiogiai, su purslais besitaškančio Laisvės alėjos fontano kaimyne, centre metus skaičiuojančia V.Kudirkos viešąja biblioteka, be abejonės, esate susipažinę. Čia ne kartą vyko įvairios edukacijos, renginiai ir susitikimai, o bibliotekos durys atviros ne tik miestiečiams, bet ir jų keturkojams bičiuliams. Anuomet šį pastatą nuomai buvo pasistatęs žydų tautybės pirklys Dovydas Ritenbergas. Kadaise čia veikė krautuvės, buvo įrengti prabangūs butai, įstaigų biurai, mergaičių gimnazija, o nuo 1919 iki 1940 m. veikė brolių Juozo ir Jono Vailokaičių įkurtas ūkio bankas. Viena seniausių bibliotekų visoje šalyje, veiklą pradėjusi 1925-aisiais, į pastatą Laisvės alėjoje persikėlė 1960 m. Nuo tada keitėsi ir knygų fondas, ir skaitytojai, ir pačios erdvės. Tiesa, paskutinį kartą darbininkai čia sukiojosi tik 1996 m., kai įgriuvo skaityklos perdanga. Lankytojams spėliojant, kada patalpos vėl sulauks remonto, praėjusių metų rudenį prie įėjimo pakibo lentelė su informaciniu pranešimu – "Biblioteka laikinai uždaroma". Remontuoti Laisvės alėjoje esančios erdves teko dėl to, kad šios paprasčiausiai nebeatitiko šiuolaikinei bibliotekai keliamų reikalavimų.

2019-ųjų spalį pradėjus didžiuosius remonto darbus, finansuojamus ES ir Kauno miesto biudžeto lėšomis, daugiau nei 30 tūkst. leidinių iškeliavo laikinų atostogų į kitus bibliotekos skyrius – mažiau skaitomi buvo pernešti į netoliese esančias kitas bibliotekos patalpas, populiariausia literatūra savo vietą rado Jaunimo, meno ir muzikos skyriuje, A.Mapu gatvėje. Po įvairius padalinius išsibarstė ir senieji baldai, o į tuščias erdves įsisuko darbininkai.

Lauks naujienos

Šiuo metu pagrindiniai remonto darbai jau baigiami. Jų metu kultūros paveldo pastate perplanuotos erdvės, naujai įrengti sanitariniai mazgai, atsirado vėdinimo sistema, renovuota šildymo, vandentiekio, kanalizacijos, elektrotechninė, priešgaisrinė sistemos. Restauruoti langai, durys, laiptai ir jų turėklai, perdažytos sienos ir lubos, jose įtaisyti nauji šviestuvai. Po remonto patalpos pritaikytos žmonėms su judėjimo negalia – čia įrengtas keltuvas. Naujam gyvenimui atgijo ir įspūdingas, kaskart laiptais lipančių lankytojų žvilgsnius kaustantis vitražas laiptinėje.

Vilmanto Raupelio nuotr.

"Vienoje vietoje jis buvo šiek tiek įskeltas, įlenktas, todėl teko tvarkyti", – kultūrinės veiklos vadybininkė ryšiams su visuomene Monika Straupytė pasakojo, kad, pakeitus kelis spalvotus stikliukus, vitražas įsitaisė savo ankstesnėje vietoje ir vėl atrodo kaip naujas. Atgal grįžo ir vienas svarbiausių bibliotekos simbolių, Anatolijaus Michailovo-Klošaro paveikslas "Miestelėnai".

Sutvarkytas ir vienas iš dviejų seifų, priklausiusių ūkio bankui. Vienas seifas mažesnis, kitas maždaug kambario dydžio. Pastarajame anksčiau buvo saugojami įvairūs bibliotekos dokumentai, todėl lankytojams jis buvo neprieinamas. Po renovacijos su šia slapta vieta skaitytojai susipažins neišvengiamai. Tik įėjusius į vidų, miestiečius hole pasitiks interaktyvi ekspozicija "Bibliotekos lobynai", įrengta Lietuvos kultūros tarybos skirtomis lėšomis. Joje bus pristatoma pastato istorija, brolių Vailokaičių, bibliotekos įkūrėjo Vinco Ruzgo ir V.Kudirkos asmenybės, įdomūs jų gyvenimo fragmentai. Ekspozicijos tęsinys įrengtas didžiajame seife.

Po remonto atgijusi biblioteka taps dar patrauklesne kultūrinių renginių, susitikimų su rašytojais, įvairių edukacijų erdve.

"Ekspozicijoje bus įrengtas informacinis terminalas, lankytojai bus kviečiami žaisti interaktyvų loginį edukacinį žaidimą "Bibliotekos lobynai", dalyvauti ekskursijose, kurios vyks ne tik dieną, tačiau ir naktį", – intrigavo kultūrinės veiklos vadybininkė Rūta Gavėnė.

Patrauklesnė jaunimui

Kai į sutvarkytas patalpas bus atgabenti naujieji baldai, o į lentynas išdėliotos knygos, kurias susitikimui su miestiečiais jau ruošia bibliotekos darbštuolės, erdvės vėl atvers duris. Šviesesnės, jaukesnės, dar draugiškesnės ir studentams, ir nuotoliniu būdu dirbantiems žmonėms. Jose bus sukurtos ergonomiškos kompiuterinės darbo vietos, skaitymui ir poilsiui patogesnė tylos zona.

"Po remonto atgijusi biblioteka taps dar patrauklesne kultūrinių renginių, susitikimų su rašytojais, įvairių edukacijų erdve. Labai tikimės, kad čia grįš ne tik nuolatiniai, bet ir nauji žmonės", – orientuota į brandų lankytoją, po remonto biblioteka, anot M.Straupytės, turėtų labiau sudominti ir jaunuosius skaitytojus.

A.Michailovo-Klošaro paveikslas grįžo atgal į savo namus.

Čia bus įrengta žaidimų vieta mažiesiems, kurios iki šiol nebuvo. Atsiras vaikiškos literatūros skyreliai. Bibliotekoje bus įkurta ir "Dizaino inovacijų laboratorija", skirta Kauno miesto bendruomenei, o ypač 14–19 metų jaunuoliams. Kaip pasakojo R.Gavėnė, minėtosios laboratorijos tikslas – ugdyti kūrybiškumą, verslumą ir įgalinti jaunus žmones pritaikyti informacines technologijas naujiems verslams kurti. Naujoje erdvėje bus įrengta plačiaformatė spaudos įranga, lazerinė pjaustyklė, kompiuterinės darbo vietos, organizuojami mokymai.

GALERIJA

  • Neskubėkite: nors remonto darbai baigti, tai dar nereiškia, kad biblioteka pradeda darbą.
  • Bibliotekoje – atidarymo nuotaikos: beliko sulaukti tik baldų, o tada – lankytojų
  • Atsinaujino: po remonto biblioteka bus kur kas šviesesnė ir jaukesnė.
  • Atsinaujino: po remonto biblioteka bus kur kas šviesesnė ir jaukesnė.
  • Pasiruošimas: bibliotekininkės tvarko knygas, o kai atkeliaus lentynos, sudės jas į naująsias vietas.
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Apsiverk nukvakeli

eik i kampa paverkt del sunu

Jei jau biblotekos atviros šunims ,tai tikras nukvakims:((

Ir sugalvok tu man

IDOMU

o kieno ten paveikslas kabo

SUSIJUSIOS NAUJIENOS