Centre įsikūrusių kauniečių kasdienybė: iš čiaupo bėga apetito nekeliantis vanduo | KaunoDiena.lt

CENTRE ĮSIKŪRUSIŲ KAUNIEČIŲ KASDIENYBĖ: IŠ ČIAUPO BĖGA APETITO NEKELIANTIS VANDUO

Tai vienų, tai kitų kauniečių namuose pasipiktinimą kelia iš čiaupo bėgantis vanduo su keistomis drumzlėmis. Kai taip nutinka dėl, tarkime, tinklų remonto ir yra vienkartinė situacija, reaguojama pakančiai, tačiau, kai tokia situacija kartojasi, žmonių kantrybė ilgainiui senka.

Juodos drumzlės

Karaliaus Mindaugo apartamentai išsiskiria tuo, kad yra istoriniame Pieno centro pastate Kauno centre, statytame 1935–1938 m., suprojektuoti žymiausių to meto architektų ir iki dabar išlikę vertingais Lietuvos tarpukario architektūros pavyzdžiais.

2014 m. pastatai iš esmės rekonstruoti į komercines ir gyvenamąsias patalpas, tačiau vietos prestižą temdo iš čiaupo bėgantis vanduo – juodos drumzlės tapo kone nuolatiniu šių namų bruožu. Gyventojai pasakoja, kad, kai į vonią prisileidžia vandens, jame plūduriuoja kažkokie juoduliai – į tokį vandenį nesinori nei gulti, nei gerti.

"Nors kartais vanduo atrodo visai normalus, bet, jei iš vakaro į grafiną prisipili, ryte ant dugno būna susikaupusių kažkokių tamsių nuosėdų", – gyventojų bėdas persako namo įgaliotas atstovas Vincentas Kašėta.

Nieko kito nelieka, kaip geriamu vandeniu pasirūpinti prekybos centre, o maudantis vandenyje plūduriuojančius juodulius priimti kaip purvo vonių imitaciją. V.Kašėta tikina, kad kiekvieną kartą, kai vandens kokybė pablogėja, jis kreipiasi į "Kauno vandenis", Kauno savivaldybę, namą administruojančią įmonę, tačiau situacija pagerėja trumpam, o normalių paaiškinimų gyventojai dažniausiai nesulaukia.

Gyventojų nuotr.

"Kalbėjo apie plovimus, filtrus, bet kad bus imtasi iniciatyvos pasirūpinti kokybiško vandens tiekimu, niekas nieko nekalbėjo. Normalaus atsakymo nebuvo niekada", – tvirtino jau ne kartą dėl vandens kokybės aiškinęsis V.Kašėta.

Gyventojai nesėdi rankų sudėję ir nežiūri į stiklinėje plūduriuojančiu juodulius. Kai kurie jau įsirengė vandens filtrus, kiti planuoja įsirengti, tik bėda, kad filtrus dėl tokio vandens tenka labai dažnai keisti, todėl gyventojams kyla pagrįstas klausimas – ar tokia vandens kokybė bus visada, ar galima tikėtis pagerėjimo?

Statytojai pataupė?

Situacija pagerėja trumpam, o normalių paaiškinimų gyventojai dažniausiai nesulaukia.

Bendrovės "Kauno vandenys" Avarinės tarnybos registre yra įrašai apie vandens kokybės pablogėjimą Karaliaus Mindaugo pr. 64. Tokių įrašų fiksuota jau nuo 2018 m. birželio, ir taip bent po kartą per metus – 2019 m. sausį, 2020 m. gruodį ir pastarasis kartas 2021 m. rugsėjį, kai kantrybės netekę gyventojai kreipėsi į "Kauno dieną".

"Gavus nusiskundimų, vandentiekio tinklai operatyviai plaunami per artimiausius priešgaisrinius hidrantus", – paaiškino "Kauno vandenų" Vyresnysis inžinierius tinklų eksploatacijai Valdas Kavaliauskas.

Taip, gyventojai patvirtino, kad vanduo iš čiaupų bėga švaresnis, tačiau, kaip ilgai galės tenkintis vizualiai labiau apetitą keliančiu vandeniu nei drumzlėtu, niekas garantuoti negali.

Gyventojų nuotr.

"Pastatų Karaliaus Mindaugo pr. 64, 66 ir Kaunakiemio g. 1 vandentiekio įvadai pajungti ne nuo kvartalinių vandentiekio tinklų, kaip įprasta, o nuo tranzitinio magistralinio vandentiekio tinklo, einančio nuo Vičiūnų vandenvietės iki prekybos centro "Akropolis", – aiškinimus pradėjo V.Kavaliauskas.

Anot inžinieriaus, čia jau statytojai, techninio projekto rengėjai sprendė, kaip šiems namams įjungti vandens tiekimą, ir pasirinko būtent tokį – paprastesnį, pigesnį variantą, nei būtų jungiantis prie kvartalinių vandentiekio tinklų. Ir tai nėra joks pažeidimas, taip jungtis galima. Ar buvo galima nujausti, kad toks jungimas negarantuos kokybiško vandens, vargiai ar kas atsakys. Net jei ir būtų atsakyta, ieškoti kaltųjų nuo 2014 m. taip pat nebūtų paprasta.

Patarimas – skambutis avarinei

Vandentiekio jungimas Karaliaus Mindaugo apartamentams – ne vienintelė priežastis, kodėl šių būstų gyventojai mėgaujasi vandeniu su juoduliais. Rugsėjo 17 d. rekonstrukcijai sustabdyta magistralinio vandentiekio linija Piliakalnio gatvėje, todėl visas vandens srautas į Naujamiestį, Senamiestį ir Vilijampolę teka būtent šia tranzitine vandentiekio linija Karaliaus Mindaugo prospekte.

"Padidėjus vandens tekėjimo greičiui, sukyla per daugelį metų vamzdyne susikaupusios geležies ir mangano nuosėdos, todėl pablogėja vandens kokybė", – situaciją aiškino "Kauno vandenų" atstovas.

Jis tikino, kad nei manganas, nei geležis žmonių sveikatai nekenksmingi, tai labiau estetinio vaizdo problema. Deja, "Kauno vandenų" vyresnysis inžinierius tinklų eksploatacijai V.Kavaliauskas negalėjo užtikrinti, ar keisis ir kada tiekiamo vandens kokybė Karaliaus Mindaugo apartamentams.

"Šiais metais paleisti ir visu pajėgumu veikia Vičiūnų vandenvietės vandens gerinimo įrenginiai, kuriuose šalinamas perteklinis geležies ir mangano kiekis. Taip pat rekonstruoti PE vamzdžiai ir tranzitinė magistralinė vandentiekio linija nuo Švenčionių gatvės iki "Akropolio", tačiau dar yra likusių nerenovuotų vandentiekio tinklo atkarpų, kurių rekonstrukcija reikalauja didelių laiko ir lėšų sąnaudų", – paaiškino V.Kavaliauskas.

Išvadas daryti nesunku – Avarinės tarnybos telefono numeris turėtų būti visada po ranka. Tarnyba plaus vamzdyną ir kuriam laikui laiko situacija pagerės. Galimas ir rimtesnis plovimas, tačiau tokiu atveju gyventojai turėtų derinti atskirai.

GALERIJA

  • Centre įsikūrusių kauniečių kasdienybė: iš čiaupo bėga apetito nekeliantis vanduo
  • Centre įsikūrusių kauniečių kasdienybė: iš čiaupo bėga apetito nekeliantis vanduo
  • Centre įsikūrusių kauniečių kasdienybė: iš čiaupo bėga apetito nekeliantis vanduo
  • Centre įsikūrusių kauniečių kasdienybė: iš čiaupo bėga apetito nekeliantis vanduo
  • Centre įsikūrusių kauniečių kasdienybė: iš čiaupo bėga apetito nekeliantis vanduo
  • Centre įsikūrusių kauniečių kasdienybė: iš čiaupo bėga apetito nekeliantis vanduo
Gyventojų nuotr.
Gairės: Karaliaus Mindaugo apartamentai, vandens kokybė, Kauno vandenys, drumzlinas vanduo, skaitytojo naujiena
Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Prie "SAVO"

Nežinau, ar galima gerti vandenį iš krano, jei vakare pripilu stiklinį ąsotį, o ryte jo dugne būna sluoksnis žalėsių. Kas tai? Kokie "mineralai"? Ar tiesiog dumbliai?

Šalta

Kada Kaune iš tiesų prasidės apšildymo sezonas, daugiabučiuose namuose šalta, " Santermita" dirba vėžlio tempu. Kaune yra daug renovuotų daugiabučių, kuriuose jau seniai buvo galima įjungti šilumos tiekimą, nes gyventojai dėl būsto šildymo turi pasirinkimo galimybę.

Kaune bardakas

gyventojai vieningai gaujai nerūpi
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS