Elektroninės paslaugos dar nelabai populiarios | KaunoDiena.lt

ELEKTRONINĖS PASLAUGOS DAR NELABAI POPULIARIOS

  • 1

Kauno rajonas yra viena aktyviausiai elektronines paslaugas teikiančių savivaldybių, tačiau bendras šių paslaugų naudojimas šalyje kol kas yra nepakankamas.

Elektroniniai valdžios vartai

Į tai atkreiptas dėmesys Raudondvaryje vykusiame Seimo Informacinės visuomenės plėtros komiteto posėdyje. Komitetas kartu su Vidaus reikalų ministerija, Lietuvos savivaldybių asociacija ir savivaldybėmis pernai įgyvendino projektą "Centralizuotas savivaldybių paslaugų perkėlimas į elektroninę erdvę". Nuo to laiko įvairios paslaugos pasiekiamos elektroninių valdžios vartų portale epaslaugos.lt.

Komiteto pirmininkas Mindaugas Bastys pastebėjo, kad elektroninės ir informacinės technologijos sparčiai tobulėja, tačiau apgailestavo, kad kai kuriose savivaldybėse per metus nebuvo suteikta nė viena elektroninė paslauga. Komiteto atliktame tyrime atkreiptas dėmesys ir į tai, kad yra didelis skaičius elektroniniu būdu pateiktų piliečių ir verslo subjektų prašymų, kurių savivaldybės specialistai neišnagrinėjo.

Pasitarimo dalyviai sutarė, kad kuriamos elektroninės paslaugos turėtų būti techniškai patogios. Kitas svarbus uždavinys – informuoti gyventojus apie teikiamas elektronines paslaugas. Pabrėžta, kad elektroniniu būdu galima gauti licenciją prekiauti arba vežti keleivius, statybos leidimą, pažymą apie darbo stažą, leidimus įrengti lauko reklamą arba organizuoti renginį, įregistruoti žemės ūkio valdą ir daugelį kitų dokumentų, tačiau gyventojai apie tai dažnai nežino.

Taupo laiką ir popierių

Kauno rajono savivaldybės administracija elektroniniu būdu yra gavusi 68 prašymus išduoti pažymą apie deklaruotą gyvenamąją vietą, dauguma šių prašymų patenkinti.

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas tvirtino, kad teikiant vis daugiau elektroninių paslaugų savivaldybėje mažinama administracinė našta, gyventojams tenka vis rečiau varstyti kabinetų duris. Šios paslaugos leidžia ne tik taupyti gyventojų ir savivaldybės tarnautojų laiką, bet ir popierių.

Nuo lapkričio 1 d. turėtų atsirasti dar viena paslauga – eilės į Kauno rajono vaikų darželius elektroninis registras. Tai labai aktualu sparčiai augančiai savivaldybei.

Savivaldybės partneriai, bendrovės "Labbis" atstovai, pasakojo apie įdiegtą elektroninę dokumentų valdymo sistemą (EDVS), kuri padėjo sklandžiau organizuoti savivaldybės darbą.

Kauno rajono civilinės metrikacijos skyriaus portalas MEPIS teikia 19 elektronines paslaugas, Socialinės paramos šeimai informacinė sistema – 25 paslaugas. Portale epaslaugos.lt Kauno rajono savivaldybė teikia 33 paslaugas.

Urbanistikos skyrius priima prašymus, pasirašytus ir elektroniniu parašu. Statybą leidžiantys dokumentai išduodami per informacinę sistemą "Infostatyba" (www.planuojustatyti.lt).

Teritorijų planavimo dokumentų registras, kuriame registruojami patvirtinti teritorijų planavimo dokumentai, taip pat perkeltas į viešai prieinamą portalą tpdr.lt, kuriame planavimo organizatoriai nuotoliniu būdu deda duomenis registruoti.

Pertvarko interneto svetainę

Sumažėjo popierizmo ir tvarkant dokumentus įvairioms išmokoms gauti: prašymai dėl socialinės paramos, įvairių išmokų ir paslaugų gali būti pateikti ne tik asmeniškai, bet ir elektroniniu būdu, paštu arba per atstovą (įgaliotinį). Pasinaudojant programa "Parama", savivaldybės administracijos įgalioti darbuotojai gauna asmenų duomenis iš Gyventojų registro tarnybos, "Sodros", Darbo biržos, Registrų centro ir kitų institucijų.

Kauno rajono viešoji biblioteka – viena daugiausia elektroninių paslaugų teikiančių savivaldybės įstaigų. Per bibliotekos interneto svetainę galima užsakyti norimus leidinius, juos rezervuoti arba pratęsti knygos išdavimo skaitytojui laiką.

"Labbis" specialistai pradėjo savivaldybės interneto svetainės krs.lt pertvarkos darbus. Ji bus šiuolaikinio dizaino, patogesnė, su mobiliąja versija ir nuolat atnaujinamomis duomenų bazėmis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kaunietis

Žmonėm trūksta pinigų internetui,koks čia gali būti reikalų tvarkymas internetu.Atsipeikėkite bepročiai.Kas čia dedasi,durniai valdo naujas technologijas,nes nieko nesupranta apie rinką.Vaikus įtraukę į naujų programų ( žaidimų)pirkimą,be tėvų žinios.Galvoja ir suaugusiais galima manipuliuoti,kišti programas per prievartą, kurių nepageidaują interneto turėtojai.Manau šioje srityje atėjo laikas padaryti tvarką.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS