Griūvančiame daugiabutyje apsilankęs Kauno meras: įspūdis labai prastas | KaunoDiena.lt

GRIŪVANČIAME DAUGIABUTYJE APSILANKĘS KAUNO MERAS: ĮSPŪDIS LABAI PRASTAS

Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, kartu su savivaldybės atstovais bei statybų ekspertais, apsilankė Biržiškų gatvės daugiabutyje, kuris dar liepos mėnesį buvo evakuotas dėl skylančių sienų. Miesto vadovas pažėrė kritikos būsto administratoriui, tačiau taip pat pažadėjo, jog savivaldybė padės gyventojams išsikapstyti iš bėdos.

Apžiūrėjo vietoje

Antradienį evakuotos Biržiškų g. 11-ojo namo pirmos laiptinės gyventojai sugužėjo į miesto tarybos posėdį ir tikėjosi gauti informacijos, ar miestas padės išspręsti ištikusią krizę. Kauno meras pripažino, kad apie griūvantį daugiabutį iki tol nieko nebuvo girdėjęs, tačiau pakalbėjęs su gyventojais nusprendė, jog reikia nedelsti ir trečiadienį pats apžiūrėjo, kokios būklės yra daugiabutis.

„Įspūdis labai prastas. Ačiū Dievui, kad žmonės yra iškelti. Gaila prarastų keturių metų, per kuriuos visi tampėsi dėl to, kas turi tvarkyti, susirašinėjo tarpusavyje ir tik tada atėjo į savivaldybę. Tai nėra tiesioginis savivaldybės rūpestis, tačiau kadangi čia gyvena kauniečiai, tai mes jų bėdoje nepaliksime. Man tik keista, kaip nei gyventojai, nei administratorius anksčiau nepasirūpino savo turtu“, – prie griūvančio daugiabučio kalbėjo V.Matijošaitis.

Paklausus, kodėl Kauno meras apsilankė tik dabar, nors namas buvo evakuotas dar liepą, miesto vadovas pakartojo, kad tai nėra savivaldybės rūpestis, nes pastatu turėjo rūpintis būsto administratorius. Biržiškų g. 11-ąjį namą administruoja „Būsto valda“.

„Jei šį pastatą prižiūrėtų mūsų įmonė, tada galbūt ši informacija būtų ir anksčiau pas mus atėjusi. Čia yra pačių žmonių pasirinkimas, kas administruos, kam jie mokės pinigus. Aš juk negaliu tiesiog ateiti pas ką nors į butą ir daryti tvarkos. Juk žmonės patys pasirenka, kas tvarkys jų būstą“, – pažymėjo Kauno meras.

Kas bus toliau?

Savivaldybės delegacija apžiūrėjo ne tik laiptinėje atsivėrusias kelių centimetrų skyles, bet ir aptarė, jog daugiabučio laiptinė vos laikosi dėl to, jog vieno buto savininkai galimai išgriovė atramines sienas, dėl ko kitos sienos neatlaikė krūvio ir pradėjo skilti. Po daugiabučio apžiūros miesto savivaldybė ketina imtis ir realių darbų, kurie padės užtikrinti, kad skylančios sienos būtų sutvarkytos.

Man tik keista, kaip nei gyventojai, nei administratorius anksčiau nepasirūpino savo turtu.

„Šiai dienai pasižiūrėjome, kokia yra situacija, tada vėl susirinksime darbe, išsikviesime policiją, aptarsime teisinius klausimus, kas už tai turi atsakyti. Nes tie statybiniai darbai, kurie čia buvo daryti, man kvepia vos ne baudžiamąja byla už turto sugadinimą. Dabar visi apsitarsime, galbūt pasiūlysime gyventojams pakeisti administratorių. Tikiuosi visą paketą, ką darome toliau, susidėliosime iki rytojaus pietų“, – apie tai, jog dabar į griūvančio pastato problemą nebus žvelgiama pro pirštus, kalbėjo V.Matijošaitis.

Jis nurodė, kad bus siekiama daugiabutį sutvarkyti kuo greičiau, kad sienos nebūtų išsižiojusios.

„Gyventojams padėsime ir teisiniais klausimais, ir prisidėsime finansiškai prie darbų tvarkymo. Miestas gyventojų tikrai nepaliks. Kitiems miesto gyventojams tai nekainuos, nes visas patirtas išlaidas mes išieškosime iš kaltininko“, – pažymėjo Kauno vadovas.

Kauno daugiabučio sienoje atsivėrė didžiulis plyšys

Vilmanto Raupelio nuotr.

„Būsto valda“: darbus vykdyti atsisakė patys gyventojai

BNS rašo, kad tiek meras, tiek namo gyventojai dėl esamos situacijos priekaištauja namo administratoriui, teigdami, jog šis delsia spręsti problemą.

Tačiau namą administruojančios bendrovės „Būsto valda“ atstovai teigia, jog remonto darbų atsisakė patys gyventojai.

Kaip BNS žurnalistams sakė „Būsto valdos“ direktorius Rokas Drąsutavičius, gyventojai iš karto po įvykio buvo supažindinti su situacija, buvo keli balsavimai, parengtas projektas namo tvarkymui, tačiau gyventojai nepritarė statybos darbams.

„Projektas patvirtintas, bet darbai nepradėti, nes jų atsisakė patys gyventojai“, – sakė bendrovės vadovas.

Po šių metų liepą susiklosčiusios situacijos „Būsto valda“ teigia radusi rangovą, bet gyventojai pageidavo surengti konkursą. Bendrovės teigimu, norinčių sutvarkyti griūvantį namą neatsirado, todėl galiausiai derybos tęsiamos su ta pačia bendrove, su kuria tartasi iš pat pradžių, tačiau sugaišta daug laiko.

R. Drąsutavičiaus teigimu, susiklosčiusi situacija yra neeilinė ir sudėtinga, todėl aiškinamasi, ar rangovas turi tinkamą draudimą.

Be to, pasak administratorių, gyventojai turės sutikti su tuo, jog rangovas atsakomybę prisiims tik už savo darbus.

„Jeigu atsitiktų taip, kad laiptai nukristų ar kažkas panašaus nutiktų, didesni įtrūkimai – namas yra avarinės būklės ir rangovas tos atsakomybės neneša“, – BNS pabrėžė „Būsto valdos“ atstovas.

Jis teigė, kad apsidrausti nuo tokios rizikos gyventojai turėtų atskirai, tačiau tuo pačiu dvejojo dėl tokios galimybės.

„Kas draus sudaužytą automobilį?“, – svarstė jis.

Vis dėlto „Būsto valda“ žada, kad darbai turėtų prasidėti artimiausiomis savaitėmis – nebent gyventojai su jais nesutiks arba ieškos naujo administratoriaus.

Darbus name planuojama atlikti dviem etapais: pirma turi būti sutvirtintos namo sienos, vėliau – tvarkomi pamatai. Gyventojai į namus galėtų baigti tik juos visus pabaigus.

Teko evakuoti gyventojus

Portalas kauno.diena.lt primena, jog liepos 25-ąją buvo evakuotas Biržiškos g. 11-asis daugiabutis, nes buvo pranešta apie skylančias sienas, jose žiojosi kelių centimetrų plyšiai. Vienos laiptinės gyventojams į namus iki šiol neleista grįžti, tad jie priversti apsistoti pas giminaičius arba savivaldybės socialinių paslaugų įstaigose.

Rašyti komentarą
Komentarai (27)

kaunietė

jo, padės gyventojams su pinigais, o juos išsireikalaus iš kaltininko, t.y. parduos jo kelnes ir batus...

apsilankiau savivaldybėje

įspūdis labai prastas.

Antanas

"Savivaldybės delegacija ......aptarė, jog daugiabučio laiptinė vos laikosi dėl to, jog vieno buto savininkai galimai išgriovė atramines sienas, dėl ko kitos sienos neatlaikė krūvio ir pradėjo skilti." Na ir stebuklingas tas žodis "GALIMAI"....prilygstantis "viena bobutė pasakė"...Praėjus 4 metams iki šiol pasirodo dar neaišku, ar išgriautos tos atraminės ar neišgriautos!!! Nes "galimai išgriovė" reiškia, kad galimai ir ...neišgriovė...Jeigu išimame atramą iš po g/b blokų ( išgriauname sieną), tuomet smukti į vidų pirmiausia pradeda toje vietoje, kurioje nebeliko atramos-tačiau šituos atveju pradėjo važiuoti kažkodėl...laiptinė..., iš po kurios rodo niekas nieko neišėmė....Ar ne absurdas??? Su tokiais "ekpertais" ir konstrukcijų inžinieriais-esu susidūręs su pastarųjų itin žema kvalifikacija ir supratimu apie konstrukcijas-100 kart patikimiau nugriauti ir statyti naują namą.Arba pasikviesti tikrus specialistus-tik nžn iš kur...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS