Gyventojai nebežino, ko griebtis: iš čiaupo bėga beveik juodas vanduo | KaunoDiena.lt

GYVENTOJAI NEBEŽINO, KO GRIEBTIS: IŠ ČIAUPO BĖGA BEVEIK JUODAS VANDUO

Pirmadienį į portalą kauno.diena.lt kreipėsi sunerimusi Kauno rajono gyventoja.

Švaraus vandens neturi apie savaitę

Anot moters, socialiniame tinkle „Facebook“ jau beveik visą savaitę netyla kalbos apie iš čiaupo bėgantį tamsiai rudą, beveik juodą vandenį.  Nemalonius vaizdus fiksuoja Domeikavos gyventojai.

„Ryte mano namuose iš čiaupo bėgo dar skaidrus vanduo, tačiau kaimynas, gyvenantis gatvės pradžioje, skundėsi jau nuo vakar bėgančiu rudu vandeniu.  Tiesa, jis gyvena arčiau pagrindinės trasos“, – pirmadienį portalui dėstė skaitytoja Kristina Bačkytė. Moteris gyvena Šakių kaimo, esančio už Sargėnų, Girios gatvės pabaigoje.  Pašnekovė teigė nesuprantanti, kaip iš toje pačioje gatvėje gyvenančių žmonių vandens čiaupų bėga skirtingos spalvos vanduo.

Kauno rajono gyventoja Jurgita socialinėje erdvėje taip pat klausė, kokį vandenį geria netoliese gyvenantys žmonės: „Nuotraukoje kairėje užfiksavau truputį švaresnį vandenį, nei kartais būna. Toks „kokybiškas“ vanduo bėga ne vieną ir ne dvi dienas, o jau savaitę.“

"Facebook" nuotr.

Daugeliui internautų siaubą sukėlė kai kurių žmonių nuotraukos, kuriose iš čiaupo bėga tamsiai rudas ar rudai žalias vanduo. „Kai vaikas maudėsi vonioje, tai susidarė įspūdis, jog pliuškenasi baloje lauke. Skalbiau drabužius – nuo vandens jie tapo baisūs“, – dėstė Rasa. 


Gyventojai teigė, kad tokios spalvos vandens jie nematė jau bemaž dešimt metų: jiems baisu ne tik prausti vaikus, bet ir iš jo gaminti maistą, tautiečiai nerimavo dėl galimų skalbyklės ar indaplovės gedimų.

Toks „kokybiškas“ vanduo bėga ne vieną ir ne dvi dienas, o jau savaitę.

„Per karščius jau ne pirmi metai bėga baisus vanduo. Žmonės skambina į „Kauno vandenis“, o atsakymas visuomet tas pats – visi daug laisto, tad ir sukelia nešvarumus iš vamzdynų“, – aiškino Kęstas. Virtualioje erdvėje dalis Kauno rajono gyventojų pripažino apie situaciją informavę „Kauno vandenis“: jie skambino telefonu, rašė laiškus elektroniniu paštu. 

„Brigada jau dirba. Valomas vanduo, o per parą vandens spalva turėtų pagerėti, – vidurdienį rašė internautė Eigulė. – Tačiau su šia problema susidursime tol, kol nebus įrengti specialūs filtrai, o tai žadama padaryti per 1-2 metus. O dabar vienintelė išeitis, pamačius tokį vandenį, vis skambinti atsakingoms institucijoms ir kviesti tarnybą pravalyti hidrantus.“

Siūlo pateikti mokėjimo kvitus

Bendrovės „Kauno vandenys“ technikos direktorius Dainius Gudavičius aiškina, kad problema sprendžiama plaunant vandentiekio linijas, nuleidžiant susidrumstusį vandenį per priešgaisrinius hidrantus bei apskaitos mazgus. Anot jo, prasidėjus laistymo sezonui ir padidėjus suvartojamo vandens kiekiui  kai kuriuose Kauno miesto mikrorajonuose atsirado vandens drumstumas, kurį sukelia tinkluose nusistovėjusios nuosėdos. „Domeikavoje vidutinis tiekiamo vandens suvartojimas nuo vidutinio (120 m³/val.) išaugo iki 300 m³/val., tuo pačiu atitinkamai padidėjo ir vandens tekėjimo greitis“, – aiškino D. Gudavičius. Pastebėjusiems vandens spalvos pokyčius rekomenduojama nusiskundimus registruoti Lauko vandentiekio tinklų avarinėje tarnyboje telefono numeriu (8 37) 31 35 92. 

„Bendrovės avarinė tarnyba reaguoja ir vykdo tinklų praplovimo darbus. Tačiau problema gali būti ir namo vidaus tinkluose, jei pastarieji nebuvo praplauti. Namo vidaus tinklais rūpinasi administratorius, bendrija ar namo savininkas“, – teigė specialistas. 

Skaitytojai tikino, kad kreipusis į atsakingas institucijas, jiems buvo atsakyta, kad gyventojams nemokamai geriamas vanduo nebus pristatytas, nebus keičiamas ir vamzdynas bei jie negaus kompensacijų. Paklausus apie tai D. Gudavičiaus, jis pateikė šiek tiek kitokią informaciją: „Įmonė atsakomybės dėl vandens drumstumo neatsisako ir jeigu gyventojas buvo priverstas papildomai pirkti vandenį, o vėliau pateiks ir mokėjimo kvitus bei įrodys konkretų faktą, su klientu bus tariamasi dėl kompensacijos formos.“

Pasiteiravus, ar Domeikavoje planuojama įrengti specialius filtrus, kurie pagerintų vandens kokybę, pašnekovas gyventojams suteikė vilčių. „Bendrovės planuose – vandens gerinimo įrenginių statyba Eigulių-Kleboniškio vandenvietėje. Iš minėtos vandenvietės vanduo tiekiamas ir Domeikavos gyvenvietei. Artimiausiuose įmonės planuose – suformuoti vandens gerinimo įrenginiams reikalingą sklypą Eigulių-Kleboniškio vandenvietėje. Vandens gerinimo įrenginių statybų darbų pabaiga numatyta 2020 m.“

GALERIJA

  • Gyventojai nebežino, ko griebtis: iš čiaupo bėga beveik juodas vanduo
  • Gyventojai nebežino, ko griebtis: iš čiaupo bėga beveik juodas vanduo
  • Gyventojai nebežino, ko griebtis: iš čiaupo bėga beveik juodas vanduo
  • Gyventojai nebežino, ko griebtis: iš čiaupo bėga beveik juodas vanduo
  • Gyventojai nebežino, ko griebtis: iš čiaupo bėga beveik juodas vanduo
  • Gyventojai nebežino, ko griebtis: iš čiaupo bėga beveik juodas vanduo
"Facebook" nuotr.
Gairės: vanduo, Domeikava, nešvarus vanduo, skaitytojo naujiena, Kauno rajonas, rajono-naujiena
Rašyti komentarą
Komentarai (24)

Anonimas

Purvo vonios už dyką. Mėgaukitės o ne rėkit.

kad

Vilijampolėje ir praeitą savaitę rudas bėgo ir nuo pirmadienio vėl?

ko norėt

geriausias pasaulyje vanduo..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS