Karantinas – nė motais: koncertas svarbiau? | KaunoDiena.lt

KARANTINAS – NĖ MOTAIS: KONCERTAS SVARBIAU?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

„Jei reikės susimokėti baudą, kaip to renginio svečiui, taip ir padarysiu“, – paklausta apie mokinių koncertą karantino metu, sureagavo Kauno Suzukio pradinės mokyklos direktorė.

Dvigubi standartai

Šios mokyklos moksleivių tėvai gegužės 15 d. Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazijos Didžiojoje salėje surengė koncertą, kuriame dalyvavo virš 40 žmonių. Už iniciatyvą skatinti vaikų muzikalumą būtų galima pagirti, tačiau kyla pagrįstų abejonių, ar salėje buvo laikomasi privalomų karantino reikalavimų.

Į „Kauno dieną“ kreipėsi Kauno J.Naujalio muzikos gimnazijos abiturientai, kurie gegužės 17-ąją, pirmadienį, ant Didžiosios salės durų rado plakatą. Jame buvo teigiama, kad šeštadienį čia vyko kitos įstaigos – Kauno Suzukio pradienės mokyklos – mokinių koncertas.

„Mes jau kurį laiką prašėme mokyklos vadovų leisti surengti Paskutinio skambučio šventę, tačiau mums buvo pasakyta, kad jos organizuoti negalėsime. Tačiau po savaitgalio randame akivaizdžių įrodymų, kad mūsų mokykloje vyksta koncertai. Ar tai kokie nors dvigubi standartai? Jei mes negalime surengti savo šventės dėl pandemijos, kodėl gali kitos mokyklos mokiniai?“ – pasipiktinimo neslėpė dvyliktokai.

Rugilės ir Urtės rečitalyje dalyvavusių žmonių skaičius kelia abejonių. (Kauno Suzukio pradinės mokyklos feisbuko nuotr.)

Paskutinio skambučio šventę galiausiai surengę Kauno J.Naujalio muzikos gimnazijos abiturientai greičiausiai jau ir pamiršo, kad didžiausią erzelį jiems sukėlė kitos mokyklos rengtas koncertas, tačiau „Kauno diena“ nusprendė juo pasidomėti plačiau.

Nuomoti gali bet kam

Pasirodo, nuomoti gimnazijos patalpas galima visiškai laisvai, o kam ir už kiek – jau tik švietimo įstaigos vadovo reikalas. Ir tokios sąlygos nesikeitė net ir per karantiną, kai kiekvienas didesnis susibūrimas gali tapti koronaviruso židiniu.

Jei mes negalime surengti savo šventės dėl pandemijos, kodėl gali kitos mokyklos mokiniai?

„Trumpalaikė nuoma yra galima neviršijant nustatytų teisės aktų – 30 dienų per metus. Tam nereikia skelbti jokio konkurso. Tokią praktiką mes taikome ir naudojame, tai prisideda prie mokyklos biudžeto. Niekur nenurodyta, kad ką nors reikia derinti. Trumpalaikės nuomos nereikia derinti nei su Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMSM), nei su kita kokia nors įstaiga“, – patvirtino J.Naujalio muzikos gimnazijos direktorius Raimundas Simanavičius.

Jis teigė, kad nuomos sutartis ir perdavimo aktas rengiami pagal pavyzdinę aprašo formą. O didžiąją salę gimnazija esą nuomoja tik su edukacine, kultūrine, koncertine veikla susijusiems renginiams. Bet kas patvirtins šiuos teiginius, jei apie trumpalaikę nuomą nereikia pranešti jokiai institucijai?

„Kaip patvirtinta mokyklos nuostatuose, mokykla gali trumpalaikei nuomai išnuomoti patalpas laisvu nuo pamokų metu. Kadangi tai trumpalaikė nuoma, derinti su ministerija nereikia. Tad mokykla neinformuoja, kada ir kam trumpalaikei nuomai nuomoja patalpas“, – „Kauno dienai“ dar kartą patvirtino ir ŠMSM Mokyklų veiklos skyriaus vedėjas Alvydas Puodžiukas.

Į klausimą klausimu

„Jei J.Naujalio muzikos gimnazijos direktorius, turėdamas savo patalpas, sutartis ir šimtą kartų organizavęs tokius renginius, tiksliai žino reikalavimus ir kiek ten gali būti žmonių, ir mes iš savo pusės tiksliai žinome, kad visi tie vaikai lanko mokyklą ir yra testuojami kas savaitę, ir jie nesusitiks su jokiais kitais vaikais, tai kur ir kam mes dar turime prisiduoti?“ – klausimu į klausimą atsakė Kauno Suzukio pradinės mokyklos direktorė Dėja Aukštkalnytė.

Kauno J.Naujalio muzikos gimnazijos didžiosios salės nuoma, panašu, tikrai įkandama daugeliui. Kaip atskleidė gimnazijos direktorius, neišskiriant nei fizinių, nei juridinių asmenų, nuomos valandiniai įkainiai nuomojant be garso ir šviesos įrangos – 20 eurų, su garso ir šviesos įranga – 40 eurų.

Kitas ne mažiau svarbus klausimas: kas užtikrina, kad tokioje vakaronėje bus laikomasi visų karantino reikalavimų: ar dėvimos kaukės, išlaikomi saugūs atstumai, dezinfekuojamos patalpos, žmonių skaičius neviršija operacijų vadovo nustatytų normų?

Nuomoti gimnazijos patalpas galima visiškai laisvai, o kam ir už kiek – jau tik švietimo įstaigos vadovo reikalas. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

„Nematome nieko bloga, kad mokyklos muzikinė salė pasitarnauja koncertams ir kitiems muzikos tikslams. Kaip ministeriją informavo mokyklos direktorius, visi karantino reikalavimai per minimą koncertą dėl sveikatos saugumo buvo išpildyti“, – užtikrintai teigė ŠMSM atstovas.

Organizavo tėvai

Kaip paaiškėjo, gegužės 15 d. Kauno J.Naujalio muzikos gimnazijoje vykusį Kauno Suzukio pradinės mokyklos mokinių Rugilės ir Urtės rečitalį organizavo ir už didžiosios salės nuomą mokėjo patys tėvai. Jie su mokykla ir pasirašė nuomos sutartį, kurios nuasmenintą pavyzdį „Kauno dienai“ atsiuntė J.Naujalio muzikos gimnazijos direktorius.

„Salę išsinuomojo tėveliai, kurie organizavo savo vaikų pasirodymą. Mane informavo, kad tame renginyje dalyvaus tik jų klasės draugai su tėveliais, žmones apribojant iki tam tikro dalyvių ir žiūrovų skaičiaus“, – „Kauno dienai“ kalbėjo R.Simanavičius ir, tarsi nujausdamas kitą klausimą, iškart puolė vardyti, kokios sąlygos dar prieš koncertą buvo aptartos su tėvais.

„Kalbėjome, kad privaloma laikytis visų operacijų vadovo apibrėžtų saugumo reikalavimų – dėvėti apsaugines veido kaukes, riboti dalyvių skaičių, turi būti pasirūpinta dezinfekciniu skysčiu prie įeigos į mokyklą ir didžiosios salės“, – dėstė pašnekovas ir suskaičiavo, kad iš viso šiame koncerte turėjo dalyvauti 42 žmonės.

Organizatorės etiketės pokalbio metu kratėsi ir Kauno Suzukio pradinės mokyklos direktorė.

„Aš neorganizavau, organizavo šeimos, kurių vaikai grojo J.Naujalio gimnazijos salėje. Aš buvau tik vienas iš svečių. Šeimos tai daro savo iniciatyva. Tai yra mūsų didelis pasididžiavimas. Smagu, kad vaikai ir karantino metu geba pasiruošti savo asmeniniams koncertams. Koncertų pas mus ir toliau bus. Tėvai susitarę ir mokėjo. Mes bendradarbiaujame su J.Naujalio muzikos gimnazija, galbūt ten taikomos kažkokios nuolaidos, bet salės nuomos sutartis sudaroma pagal jų įkainius“, – atviravo mokyklos vadovė.

Kaukių nereikia?

Rugilės ir Urtės rečitalyje dalyvavusių žmonių skaičius, jei galime tikėti mokyklos atstovais, atitiko Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) reikalavimus, tačiau žodžiai žodžiai, o koncerto nuotraukos kalba pačios už save.

Viešai prieinamame Kauno Suzukio pradinės mokyklos feisbuko profilyje netrukus atsirado šio renginio akimirkas įamžinusių nuotraukų. Tiesa, tik ta dalis, kurioje matosi scena. Salėje sėdinčių žiūrovų, deja, įamžinti niekam nekilo mintis arba noras.

Nors koncerto plakatas aiškiai nurodo, kad vyks dviejų moksleivių pasirodymas, tačiau norėjusių muzikuoti buvo ir daugiau. Nuotraukose matoma ir daugiau vaikų, kurie sustoję prie scenos vienas šalia kito, taip pat suaugusiųjų – galbūt mokytojų, kurios taip pat greta vaikų. Viename kadre suaugusi moteris prie fortepijono sėdi petys petin su mokine.

Kauno Suzukio pradinės mokyklos feisbuko nuotr.

Matant kai kurias nuotraukas nevisai užtikrintai galima įvertinti, ar buvo išlaikyti saugūs privalomi atstumai, tačiau viena akivaizdu – tiek susirinkę vaikai, tiek suaugusieji nedėvėjo apsauginių kaukių. Iš visų viešai paskelbtų nuotraukų, tik vienoje matoma suaugusi moteris, stovinti prie mokinukų ir dėvinti apsauginę kaukę.

Bet baudas realiai mokės ir tos šeimos, kurios organizavo šį renginį.

„Mano žiniomis, ten buvo kelios šeimos, klasės draugai, kurie ir mokosi kartu. Mokyklos teritorijoje mokinukams kaukių nereikia, tačiau suaugę žmonės renginio metu jas turėjo dėvėti“, – paprašytas įvertinti pamatytas koncerto nuotraukas teigė J.Naujalio muzikos gimnazijos direktorius.

Tačiau pašnekovo teiginį, kad mokiniams mokyklos teritorijoje kaukių nereikia, galima kiek patikslinti. Pagal tuo metu galiojusias SAM nuostatas, vaikams, ugdomiems pagal ikimokyklinio, priešmokyklinio ir pradinio ugdymo programas, esant ugdymo įstaigoje ir (ar) jos teritorijoje, rekomenduojama nešioti veido skydelį.

Atlikėjai ar svečiai?

Rugilės ir Urtės rečitalio nuotraukas paprašėme įvertinti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovų.

„NVSC nuomone, galimai neužtikrinta viena iš būtinųjų sąlygų, t. y. renginio metu vyresni nei šešerių metų asmenys nedėvi nosį ir burną dengiančių asmens apsaugos priemonių. Į NVSC nebuvo kreiptasi dėl galimo karantino sąlygų laikymosi pažeidimo, informacija gavome tik iš jūsų, todėl jos pagrindu spręsime dėl tyrimo pradėjimo“, – „Kauno dienai“ atsiųstame atsakyme konstatavo NVSC Kauno departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Rima Gabrielaitė.

Paprašyti NVSC atstovai dar kartą priminė, kas gresia asmenims, nedėvintiems apsauginių veido kaukių.

„Tai užtraukia baudą fiziniams asmenims nuo 500 iki 1,5 tūkst. eurų, o juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 1,5 iki 6 tūkst. eurų“, – sukonkretino R.Gabrielaitė.

Kauno Suzukio pradinės mokyklos feisbuko nuotr.

Tačiau netrukus NVSC dėl neaiškių priežasčių savo nuomonę pakeitė ir nusprendė, kad nuotraukose visi matomi žmonės – atlikėjai. Nors ir mokyklų vadovai, ir pats kvietimas į renginį aiškiai pabrėžė – atlikėjos buvo tik dvi.

„NVSC Kauno departamento nuomone, vertinant nuotraukas, visi matomi kaip atlikėjai“, – teigė jie ir kartu pabrėžė, kad visais atvejais už būtinųjų sąlygų užtikrinimą atsakingas renginio organizatorius. Šį niuansą greičiausiai žinojo ir Kauno Suzukio pradinės mokyklos direktorė, pokalbio metu net kelis kartus priminusi, kad ne ji organizavo šį koncertą.

„Kalbėkite su manimi ne kaip su direktore, o kaip su renginio svečiu. Jei man reikės susimokėti baudą, kaip to renginio svečiui, aš taip ir padarysiu. Bet baudas realiai mokės ir tos šeimos, kurios organizavo šį renginį“, – „Kauno dienai“ sakė D.Aukštkalnytė.

Reikia tikėtis, kad visus taškus ant i sudės Kauno policijos atstovai.

„Dėl minėto įvykio policijos pareigūnai pranešimo iš gyventojų nesulaukė. Papildomai į policijos komisariatą pagal teritoriją taip pat nesikreipta. Tačiau, siekiant įvertinti situaciją, pradėjome aplinkybių patikslinimą“, – sakė Kauno policijos atstovė Odeta Vaitkevičienė.

GALERIJA

  • Karantinas – nė motais: koncertas svarbiau?
  • Karantinas – nė motais: koncertas svarbiau?
  • Karantinas – nė motais: koncertas svarbiau?
  • Karantinas – nė motais: koncertas svarbiau?
  • Karantinas – nė motais: koncertas svarbiau?
  • Karantinas – nė motais: koncertas svarbiau?
Kauno Suzukio pradinės mokyklos feisbuko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (36)

Fobas

Gaila, kad dauguma šios mokyklos mokytojų yra antivakseriai ir homofobai :)) Užuojauta Jūsų vaikams.

Styginių instrumentų katedros vedėjas

Nereikia tuomet NMG skelbti, kad jie ruošia pagal bendro ugdymo programą - nes jos ten nėra. Man šiaip visiškai normalu, kad antivakseriai ir nevyke mokytojai gins šią mokyklą savo pečiais, bet jei ne aš, tai kas nors kitas ateity pasakys koks šios mokyklos lygis bendrojo ugdymo prasme. Atsakant į Jūsų komentarą, kad Jūs žinote kurie yra pabaigę ir sėkmingai tęsiantis savo studijas ne muzikinėje krypty - gerai, bet tai vienetai. Aš asmeniškai baigiau šią mokyklą ir gailiuosi, kad čia studijavau. Absoliučiai prašvaistyti 12 metų niekams - tik įstojus į universitetą supratau, kad viską ką supratau šioje mokykloje yra ydinga - Jūs greičiausiai klausite, kaip man pavyko įstoti - tai , ėjau jau papildomai ir tik taip pavyko pasiekti rezultatų - be to, žinokite, ne aš toks vienas buvau :) Jei tėvai skaito ir nori leisti savo atžalą į Naujalio mokyklą - nedarykite to. Nuveskite jį į gerą bendro ugdymo mokyklą ir greta leiskite į muzikinį būrelį. Pasiekti daug geresnių rezultatų.

Klausimas

Idomu, kur gerbiamas direktorius dėsis, kai neužilgo baigsis direktoriavimo kadencija. Gal liks J.Naujalio gimnazijoj ūkvedžiu? O kur pasirodymus su privataus verslo mokiniais organizuos direktorienė? Prie kito direktoriaus niekas valstybinėj mokymo įstaigoj saviveiklinio kolektyvo vakarėlių rengti neleis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS