Karantinas padalijo kauniečius į dvi stovyklas: yra ir juo patenkintų | KaunoDiena.lt

KARANTINAS PADALIJO KAUNIEČIUS Į DVI STOVYKLAS: YRA IR JUO PATENKINTŲ

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

"Ką darytumėte kitaip, jeigu būtumėte valdžioje?" – klausė "Kauno diena" jau beveik pusmetį karantine gyvenančių kauniečių. Tai, kad nemažai jų teigė nepavargę nuo tokio gyvenimo, buvo tik vienas iš netikėtų siurprizų.

Įvardijo didžiausią klaidą

Šeštadienį priešpiet Laisvės alėjoje sutikti kauniečiai karantino tema kalbėjo noriai. Buvo akivaizdu, kad tai šiuo metu – viena aktualiausių jiems temų.

Su dvejų metų sūneliu, nenustygstančiu vietoje, laiką prie savivaldybės leidusi Vita, teigė, kad karantinas nelabai pakeitė jos gyvenimą, nes šio ritmą jau buvo apribojusios motinystės atostogos. Ji dirba Klinikų Anesteziologijos-renimatologijos skyriuje, todėl iš arti mato tikrąjį COVID-19 veidą. Ir mano, kad valdžia be reikalo pasitiki žmonių sąmoningumu ir į jį apeliuoja. "Deja, didelė visuomenės dalis nėra pakankamai sociali, kad saugotų kitus. Dauguma pirmiausiai galvoja apie save", – kalbėjo šios 30-metės lūpomis jos profesinė patirtis.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Vita įvardijo, ir didžiausią, jos nuomone, valdžios padarytą klaidą, dėl kurios žmonės yra pavargę. "Manau, kad kai kurie būtini mūsų gyvenimo apribojimai turėjo būti įvesti anksčiau. Tada, kai to reikėjo. Pavyzdžiui, antrasis karantinas rudenį buvo įvestas per vėlai ir nuo pat pradžių turėjo būti griežtesnis. Tačiau tai padaryta tik tada, kai jau sunku buvo suvaldyti situaciją. Dėl to viskas ilgiau ir užsitęsė", – teigė pašnekovė.

Anot moters, kitokia turėtų būti ir skiepijimo politika. "Manau, kad iš pat pradžių reikėjo skiepyti žmones ne pagal amžiaus grupes, o tuos, kurie to nori. Greičiau būtume grįžę į darbus ir mokyklas. Ir tie, kurie priversti laukti savo eilės, kol mes įkalbinėjame pasiskiepyti vyresnius, nebūtų nei užsikrėtę, nei užkrėtę tiek žmonių. Manau, kad tų, kurie nenori skiepytis, įkalbinėti nereikia. Jie turi teisę patys pasirinkti savo likimą", – įsitikinusi  medikė.

Didelė visuomenės dalis nėra pakankamai sociali, kad saugotų kitus. Dauguma pirmiausiai galvoja apie save.

Ar nepaskubėta?

Pardavimų vadybininkas Karolis, šildęsis su sutuoktine Lina prieš saulutę ant Laisvės alėjos suoliuko, teigė gerai žinantis, nors nenorėjo atskleisti savo šaltinio, kas vyksta šalies ligoninėse, kurios vėl kviečia į pagalbą savanorius. Todėl, anot Karolio, galimai valdžia ką tik padarė klaidą dar labiau atlaisvindama karantino sugriežtinimus, kai iš tikrųjų reikėjo elgtis atvirkščiai. Jis turėjo galvoje prekybos centrų ir kavinių atidarymą. Nors Karolis prisipažino – būtent apsilankymų kavinėse per karantiną jam labiausiai ir trūko. Daugiau jų gyvenimas niekuo nepasikeitė, nes nuotoliniu būdu jiedu su sutuoktine dirbo ir iki karantino.

Buhalterė Laima taip pat baiminasi, ar naujausi karantino sušvelninimai – ne per ankstyvi, nors neneigė, kad jau pavargo nuo karantino. "Labiausiai – nuo jį lydinčios neigiamos informacijos krūvio. Net labiau nei nuo pasikeitusio gyvenimo būdo, pradėjus dirbti nuotoliniu būdu. Tas pasikeitimas man į naudą – tapau savo laiko šeimininke, atradau save kitose veiklose", – rado pliusų ir karantine pašnekovė. Jos namus tamsiausi COVID-19 debesys taip pat aplenkė. Galbūt todėl Laima teigė, kad, jeigu būtų valdžioje, viską darytų taip pat. Nors dėl kai kurių naujausių karantino sušvelninimų jos nuomonė kitokia. "Aš prekybos centrų dar nebūčiau atidariusi. Man neramu ir dėl žmonių susibūrimų uždarose erdvėse. O labiausiai – kad sveikatos priežiūros įstaigos gali nebespėti teikti pagalbą", – nebuvo linkusi visiškai nusiraminti, net ir atradusi karantine pranašumų, pašnekovė.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Skirtingos problemos

"Atsibodo man tas karantinas!" – neslėpė maisto išvežiotojas Mantas, laukęs užsakymų ant Laisvės alėjos suolelio su bendradarbiu iš Maroko. Labiausiai jis keikė privalomas dėvėti apsaugines veido kaukes ir su tuo susijusius nepatogumus. Netrukus paaiškėjo ir kodėl šis 26-erių metų pašnekovas toks suirzęs – jau buvo beveik vidurdienis, o jis tądien teturėjo vieną užsakymą.

Mantas ėmėsi šio darbo, kai, prasidėjus karantinui, prarado ankstesnį elektronikos gamybos įmonėje. Tačiau teigė, kad turi daugiau priekaištų valdžiai ne dėl jos veiksmų, susijusių su karantinu. Nors, jo nuomone, ši galėtų labiau sekti gerais užsienio pavyzdžiais. Pavyzdžiui, Švedija, kuri savaip sprendė ekonomikos problemas.  "Jeigu būčiau valdžioje, nebūčiau uždaręs kavinių. Juk jos galėjo veikti panašiomis sąlygomis, kokiomis leista dabar: ribojant klientų skaičių, laikantis saugių atstumų ir dėvint kaukes", – galiausiai įvardijo, kas jam labiausiai nepatinka valdžios veiksmuose per karantiną, Mantas.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Onutė, sutikta su pirmokėle anūke prie vienos Laisvės alėjos kavinės, taip pat teigė, kad labai pavargo nuo karantino ir nuo gyvenimo užsidarius namuose, bet dar labiau išgyvenanti dėl anūkės, kuriai tenka mokytis nuotoliniu būdu. "Ji taip nori į mokyklą, o nuo pirmadienio – vėl nuotolinis mokymas! Manau, kad valdžia pirmokų atžvilgiu galėtų būti  lankstesnė. Juk dabar kuriami jų išsimokslinimo pagrindai. Jau nekalbant apie tai, kad nuo įkalinimo namuose anūkė virsta laukinuke ir neranda sau vietos. O vos nuėjo į mokyklą, kai tai buvo leista, ir grįžo visai kitas vaikas!" – dalijosi savo skauduliais Onutė, niekaip nesuprasdama, kodėl vaikų darželiams tai leidžiama dirbti.

Pozityviausi – senjorai

68-erių Vytautas teigė visai nepavargęs nuo karantino, nes jo gyvenimas ne kažin kiek ir pasikeitė. Gal tik tuo, kad negali nuvažiuoti pas vaikus. Todėl jis vienas iš pirmųjų ir pasiskiepijo. "Aišku, pačia geriausia vakcina – "AstraZeneca", kuri veiks ilgiausiai!" – sakė pašnekovas, teigdamas, kad yra inžinierius-mokslų daktaras, dirbęs A.Stulginskio universitete.

Šnekinto senjoro nuomone, valdžia viską daro gerai, o visiems neįtiksi.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Dar dvi senjorės, kurias vos pavyko sustabdyti - taip jos buvo įsitraukusios į kažkokį tądien vykusį projektą, gyvenančios Vilijampolėje - vienoje laiptinėje,  apie karantiną buvo skirtingų nuomonių. Lietuvių kalbos mokytoja dirbusi Nijolė sakė nuo jo visai nepavargusi. Karantinas ją net džiugina – turi daugiau laiko sau. Jos kaimynė Jūratė, dirbusi siuvykloje, teigė, kad karantinas nusibodo. Todėl ji ir pasiskiepijusi. "AstraZeneca" – kokią pasiūlė. Ir kitiems patarčiau", – sakė Jūratė. Jos kaimynė Nijolė dar neturi 65-erių, todėl ir skiepo dar nesulaukė. Tačiau ši teigė pritarianti viskam, ką daro valdžia. Tik žmonės galėtų būti supratingesni.

Vilmanto Raupelio nuotr.

GALERIJA

  • Karantinas padalijo kauniečius į dvi stovyklas: yra ir juo patenkintų
  • Karantinas padalijo kauniečius į dvi stovyklas: yra ir juo patenkintų
  • Karantinas padalijo kauniečius į dvi stovyklas: yra ir juo patenkintų
  • Karantinas padalijo kauniečius į dvi stovyklas: yra ir juo patenkintų
  • Karantinas padalijo kauniečius į dvi stovyklas: yra ir juo patenkintų
  • Karantinas padalijo kauniečius į dvi stovyklas: yra ir juo patenkintų
  • Karantinas padalijo kauniečius į dvi stovyklas: yra ir juo patenkintų
  • Karantinas padalijo kauniečius į dvi stovyklas: yra ir juo patenkintų
  • Karantinas padalijo kauniečius į dvi stovyklas: yra ir juo patenkintų
  • Karantinas padalijo kauniečius į dvi stovyklas: yra ir juo patenkintų
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Marina

Vargseliai, kokia ten drauge, jei taip komentuoja, gyvenimas parodys

Nieko nuostabaus

Mazochistams visada patinka kai jie žeminami, varžomi, gąsdinami, niekinami ir baudžiami už nieką. O dėl pilno malonumo - jiems dar ir medicininės pabadymo procedūros!

Antanas

Problema yra pandemija, o karantinas priemonė kovoti su problema. Tai kaip galima pavargti nuo karantino? Vargina neatsitraukianti pandemija...........
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS