Kaune atgimsta seniai pamiršti objektai | KaunoDiena.lt

KAUNE ATGIMSTA SENIAI PAMIRŠTI OBJEKTAI

Kauno statybų sektoriuje išryškėjo naujos tendencijos. Šiemet verslininkai kaip niekad daug dėmesio skiria seniems projektams. Mieste taip pat netrūksta užmojų antram gyvenimui prikelti seniai pamirštus statinius.

Plati geografija

Savivaldybės Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjo Nerijaus Valatkevičiaus teigimu, šiais metais Kaune statybų vajų pajus įvairūs miesto mikrorajonai.

Jau prasidėjusios statybos Senamiestyje ir Naujamiestyje, taip pat ruošiami projektai ir gerokai toliau nuo centro nutolusiose vietose. Statybų apimtys išlieka panašios, kaip ir praėjusiais metais, tačiau šiek tiek skiriasi jų pobūdis.

Dėmesys – seniems objektams

2016-uosius Kauno statybų sektoriuje galima skelbti senų objektų gaivinimo metais. Verslininkai pateikia nemažai projektų, kuriais atsigręžia į tas miesto vietas, kurios ilgą laiką buvo neprižiūrimos ir jau tapo didžiausiais skauduliais bei miesto gėda. Tikimasi, kad sutvarkius senus pastatus, miestas gerokai atjaunės.

"Tendencijos išlieka panašios, kaip ir praėjusiais metais, tik verslininkai labiau atsisuka į tuos objektus, kurie buvo pamiršti. Staiga tie sklypai, kurie buvo nereikalingi 20 metų, tapo labai geidžiami. Nežinau, kodėl tai vyksta dabar, bet gal verslininkai jaučia miesto palaikymą arba pradėjo labiau pasitikėti vieni kitais", – svarstė N.Valatkevičius.

Specialistas pasakojo, kad jau pajudėjo senųjų buities namų "Juzė" projektas. Savanorių prospekte stovintį pastatą ketinama iš esmės renovuoti. Čia turėtų atsirasti naujos administracinės patalpos. Neatmetama galimybė pirmuose aukštuose įrengti ir prekybos vietas.

Taip pat atgyja sklypas ties ir S.Žukausko ir Statybininkų gatvėmis. N.Valatkevičius tikina, kad vyresnioji karta dar prisimena prie Kalniečių parko ilgą laiką stovėjusias kolonas, kur dabar UAB "Mikrovisata" ruošiasi statyti administracines patalpas.

Statybos įsisuka ir į Juozapavičiaus prospekte stovinčias senąsias kareivines. Šioje vietoje verslininkai taip pat pasiryžę patalpas pritaikyti biurams. Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjas pažymėjo, kad į ilgus metus K.Donelaičio gatvėje niekam nereikalingą tuščią sklypą taip pat žengia statybininkai. Priešais Lietuvos banką iškils universalus pastatas, kuriame planuojama įrengti ne tik biurus, bet ir gyvenamąsias patalpas.

Šiais metais turėtų atgyti dar kelios istorinės miesto vietos. Intensyvūs darbai vyksta Senamiestyje, ties Šv.Gertrūdos ir Kumelių gatvėmis, kur iškils trijų aukštų modernus pastatas. Kita vieta – Kaunakiemio gatvė, kur 5 mln. eurų į apleisto pastato rekonstrukciją investuoja aludariai, minimoje vietoje įkursiantys savo sandėlius.

Automobilių aikštelės

"Kauno diena" rašė, kad šiais metais Kaune iškils daug automobilių plovyklų. Verslininkai sujudo tokius objektus įrengti gyvenamuosiuose kvartaluose, o tai sukėlė vietinių gyventojų pasipiktinimą. "Žmonės nori iš plovyklų baubus padaryti. Taip buvo ir su degalinėmis, tačiau visi po to priprato ir buvo patenkinti", – tikino N.Valatkevičius.

 

Į Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjo rankas pateko ir planuojamų automobilių aikštelių projektai.

Bendrovė "Miesto planas" ruošiasi statyti automobilių saugyklą už buvusio "Merkurijaus", kur šiuo metu yra mokama stovėjimo aikštelė. Kita vieta – Savanorių prospektas, kur taip pat siekiama įrengti papildomas vietas automobiliams. Pateiktame projekte numatoma įrengti keliaaukštes automobilių stovėjimo aikšteles, kuriose tilps iki 300 automobilių.

Naujos statybos

Pasak N.Valatkevičiaus, šiemet pajudės ne tik senų pastatų renovacija, bet ir iškils naujų namų. Štai Aleksote, Šeštokų gatvėje, bus pastatyti trijų keturių aukštų namai, kuriuose bus iki keturiolikos butų.

Kaune numatyta ir naujų prekybos centrų statyba. Vasarą planuojama keliose miesto vietose atidaryti vokiečių prekybos centrą "Lidl". Taip pat jau išduotas leidimas statyti naują prekybos centrą Vaišvydavoje – jis išliks Didžiojoje gatvėje.

Dar vienas prekybos centras užbaigiamas Romainiuose. Panemunėje, priešais jau esamą prekybos centrą "Maxima", iškils nauja parduotuvė.

N.Valatkevičius pastebėjo, kad ties geležinkeliu kuriasi vis daugiau naujų įmonių, kurios čia įsirengia savo sandėlius. Plečiasi Kaune ir biokuro katilinių tinklas.

Kauno miesto savivaldybė jau rengia projektus "Mokslo salai". Tikimasi spėti per šiuos metus parengti techninį projektą, kad jau kitais metais pradėtų dygti pats Mokslo ir inovacijų centras. Taip pat valdininkai pritarė naujo futbolo maniežo projektavimo ir statybų darbams. Toks objektas iškils Neries krantinės parke.

GALERIJA

  • Statybos Kaune
  • Statybos Kaune
  • Statybos Kaune
  • Statybos Kaune
  • Statybos Kaune
  • Statybos Kaune
  • Statybos Kaune
  • Statybos Kaune
  • Statybos Kaune
  • Statybos Kaune
  • Statybos Kaune
  • Statybos Kaune
  • Statybos Kaune
  • Statybos Kaune
  • Statybos Kaune
Elijaus Kniežausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (37)

>Martis

O tu straipsnyje tik viena tuscia plota matai? As matau atgimstancius: Juze, kareives ir tt..

To Opa

Va tokius plovyklų mylįtojus patykot ir jų tačką su beisbolke pervaryt.

To Senamiestis

Grazu, kad Centras ir Senamiestis tvarkosi.I kavine, teatra malonu nueiti bus.Bet nuolatinai ten gyventi tinka nebent studentams ir mazai saujelei zmoniu.Kitiems gamta, uzmiestis, sodas prie nuosavo namo - daug mieliau.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS