Kauniečiai sunerimę: nukasė dalį pylimo | KaunoDiena.lt

KAUNIEČIAI SUNERIMĘ: NUKASĖ DALĮ PYLIMO

  • 17

A.Baranausko g. kylantis priestatas kai kuriems kauniečiams sukėlė klausimų. Vieni gailėjo čia buvusio pylimo, kurio dalis nukasta dėl naujojo statinio, o viena moteris stebėjosi, kodėl darbai, jos manymu, vyksta ant buvusių kapaviečių.

"Kai buvau studentė dar kryžiai stovėjo. Ir kapavietės matėsi... Kaip padarė užstatymo zona?" – klausė laišką į redakciją parašiusi moteris.

2012 m. darytoje "Google" nuotraukoje matyti, kad dabar vykstančių statybų vietoje anksčiau buvo žole apaugęs pylimas.

Kultūros paveldo departamento (KPD) Kauno teritorinio padalinio vedėjas Svaigedas Stoškus patikslino, kad teritorijoje kažkada buvo Kauno tvirtovės dešiniojo kranto centrinio įtvirtinimo pylimas. Tarpukario ar karo metu jis sunaikintas ir neišlikęs.

"Teritorija mūsų nesaugoma, paveldosauginiai reikalavimai nekeliami, kapinių ten niekada nebuvo, dėl palaidojimų oficialių žinių niekada nebuvo", – tvirtino S.Stoškus.

Aplinkos apsaugos agentūros atstovai teigė, kad šioje vietoje nebuvo atliktos poveikio aplinkai vertinimo procedūros. "Statybos darbai vyksta viename iš Kauno gyvenamųjų namų kvartalų, tokių projektų derinimo procedūrose Aplinkos apsaugos agentūra nedalyvauja", – teigė agentūros atstovė ryšiams su visuomene Lina Gaidžiūnaitė.

Jūsų minimi įtvirtinimai ir pylimai Kaune nėra registruoti kultūros paveldo registre ar saugomų teritorijų kadastre.

Miesto savivaldybės atstovai informavo, kad pastato A.Baranausko g. 15 priestatas statomas pagal 2017 m. statybos leidimą, o leidimas išduotas, atsižvelgiant į detalųjį planą. Viešai skelbiama, kad bendrovė "Liremos turto valdymas" prieš dvejus su puse metų inicijavo sklypo detaliojo plano koregavimą.

"Jūsų minimi įtvirtinimai ir pylimai Kaune nėra registruoti kultūros paveldo registre ar saugomų teritorijų kadastre. Skundų, mūsų žiniomis, nebuvo gauta. Darbai atliekami pagal gautus ir su visomis reikalaujamomis institucijomis suderintus dokumentus", – "Kauno dienai" teigė pastate, prie kurio statomas priestatas, įsikūrusios bendrovės "Lirema" direktorius Mindaugas Socevičius.

Jis pridūrė, kad "pylimo daugiau kasama nebus, priestato tūris jau suformuotas".

GALERIJA

  • Kauniečiai sunerimę: nukasė dalį pylimo
  • Kauniečiai sunerimę: nukasė dalį pylimo
Eitvydo Kinaičio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Vietinis

Pagal tokią logiką reikėjo galutinai sunaikinti ir tuos likusius kelis procentus? Kad neprimintų, kad daugiau nei šimtą metų išstovėjo.

Tas kuris žino

Nedarykite problemos kur jos nėra. Tai buvo likę keli procentai Kauno tvirtovės dešiniojo Nemuno kranto centrinio įtvirtinimo pylimo. Iš to kas likę neįmanoma suprasti buvusio žemės įtvirtinimo mastelio, nebent jei esi nuodugniai susipažinęs su tvirtovės statinių komplekso istorija. Saugoti reikia tai kas išlikę ir ką yra prasmė saugoti. Žmogus atsakingas Kaune už kultūros paveldo apsaugą pridarė tiek žalos ir nesąmonių ir nieko. Tad jei yra noras rūpintis, kelkite realias problemas ir ieškokite tikrai kaltų o ne darykite problemą kur jos nėra. Deja įvardinti tikras problemas ir jų kaltininkus Kaune tapo "nemadinga", tai neįdomu ne tik miestiečiams, bet ir atsakingoms tarnyboms...

V.

O nuo kada žiniasklaidos įstaiga pradėjo spręsti kokią nuomonę turi turėti visi kauniečiai? kodėl straipsnio pavadinimas nėra formuojamas "(autoriaus vardas/pavardė) sunerimęs: nukasė dalį pylimo"
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS