Kauno greitosios pagalbos medikai – vėl geriausi | KaunoDiena.lt

KAUNO GREITOSIOS PAGALBOS MEDIKAI – VĖL GERIAUSI

  • 3

Net 40 greitosios pagalbos automobilių su įjungtais garso signalais kolona, važinėjanti Birštono gatvėmis, – stulbinantis renginys. Tačiau tai buvo ne pavojaus ženklas, o XIII tarptautinių greitosios medicinos pagalbos žaidynių pristatymas.

Beveik pusė tūkstančio

Žaidynėse dalyvavo greitosios medicinos pagalbos medikai iš Lietuvos ir užsienio šalių. Iš viso – beveik 0,5 tūkst.

Komandos varžėsi trijose kategorijose: didžiųjų ir mažųjų greitosios medicinos pagalbos stočių ir užsienio svečių.

Dvi dienas Birštono gyventojai ir svečiai galėjo iš arti pamatyti gyvybei grėsmingas situacijas, kurias sprendė greitosios pagalbos medikai, bei suprasti jų darbo specifiką ir sudėtingumą. Laimei, situacijos buvo ne tikros, o imituotos.

Pavyzdžiui, visi galėjo stebėti, kaip teikiama pagalba per eismo įvykį nukentėjusiai moteriai ir jos trijų mėnesių kūdikiui. Moteriai lūžusios abi kojos, buvo būtina skubiai suleisti vaistų nuo skausmo, imobilizuoti ir ištraukti iš automobilio, o iš pastarojo iškritusiam kūdikiui pradėjo vystytis kvėpavimo nepakankamumas, jam nedelsiant reikėjo papildomos plaučių ventiliacijos ir stabilizuoti būklę.

Akistata su mirtimi

Ne mažiau sudėtinga buvo ir kita situacija. Pavojus iškilo iš gaisro išbėgusiam keturiolikmečiui ir jo išneštam keturių mėnesių broliukui.

Jie abu apsinuodiję, pažeisti kvėpavimo takai, prasidėjo kvėpavimo nepakankamumas. Buvo teikiama pagalba, kviečiamos papildomų pajėgų. Gaivinant dar vieną pacientą, norėjusį nusižudyti, kartu teko teikti ir psichologinę pagalbą jo žmonai.

Trečia užduotis – stalo žaidimas, esant ekstremaliai situacijai. Geležinkelio avarija, kurios metu degė vienas iš vagonų, jame – apie 30 žmonių. Atvykus pirmam greitosios medicinos pagalbos ekipažui, paaiškėjo, kad aplinka nesaugi. Dispečerinė informuota, kad kviestų specialiąsias tarnybas, policiją ir gelbėtojus. Aptartas gelbėjimo darbų planas ir, tik sulaukus visų tarnybų, kai užtikrintas sugumas, pradėta teikti pagalba pacientams, jie transportuoti į saugią vietą.

Ketvirta situacija – gimdymas, po kurio gimdyvei prasidėjo smarkus kraujavimas, o naujagimis nustojo kvėpuoti. Medikai turėjo greitai įvertinti situaciją, kad galėtų išgelbėti vėlgi dvi gyvybes.

Žaidynės – greitosios medicinos pagalbos tarnybą reprezentuojantis renginys, skirtas specialistų profesinei kvalifikacijai tobulinti, bendradarbiavimui tarp organizacijų stiprinti, visuomenei mokyti ir šviesti.

Mokė vaikus ir suaugusiuosius

Daugiausia įtampos ir diskusijų sulaukia masinės nelaimės užduotis.

Šiose žaidynėse buvo imituota, kad mokykloje įvyko teroro aktas, susišaudymas, sužalota daug žmonių. Medikai dirbo kartu su policijos pareigūnais – Lietuvos policijos mokyklos kursantais ir instruktoriais. Aukų buvo daug, todėl medikai turėjo labai greitai įvertinti nukentėjusiųjų būklę ir suteikti pagalbą. Pagalba masinės nelaimės metu žaidynių dalyvius vertė pagalvoti ne tik apie turimus įgūdžius, bet ir priemones, reikalingas nekasdienių sužalojimų atveju.

Netikėta, bet maloni užduotis medikams buvo, kai per vieną valandą kiekviena komanda turėjo apmokyti grupę moksleivių teisingai teikti pirmąją pagalbą ir tinkamai elgtis nelaimės atveju. Atliekant užduotį dalyvavo Birštono gimnazijos moksleiviai.

Kaip teikti pirmąją pagalbą, žaidynių metu galėjo mokytis ir to norintys suaugusieji. Mokymus jiems vedė greitosios medicinos pagalbos ir krizių tyrimo centro medikai, naudodami manekenus ir automatinį išorinį defibriliatorių.

Vertino daug teisėjų

Kiekvienai komandai teko atlikti po septynias užduotis. Pacientais buvo manekenai arba gyvi statistai. Užduočiai įvykdyti skirtas atitinkamas laikas. Jam pasibaigus teisėjai vertino komandos atliktą darbą.

Net 36 teisėjų komandą sudarė Krizių tyrimo centro instruktoriai, atestuoti Amerikos širdies asociacijos arba Europos gaivinimo tarybos.

Žaidynių metu vyko paskaitos, seminarai, įvykdytų užduočių aptarimai, buvo pristatytos naujovės. Specialius mokymus vedė didelę patirtį karo sąlygomis teikti medicinos pagalbą turintis svečias iš Izraelio Gary Grosmanas.

Žaidynių laimėtojais didžiųjų miestų grupėje tapo Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties komandos. Pirmą vietą užėmė paramedikai Vytautė Rimdzevičiūtė, Ingrida Tarasevičiūtė ir Laurynas Kiškis, antrą – paramedikai Greta Beinaravičiūtė, Irina Belukhina, Evaldas Korsakas, trečią – gydytojos Monika Jašinskaitė ir Viktorija Micpovilytė ir slaugytoja Renata Neniškytė.

Didelė nauda visiems

"Žaidynės – greitosios medicinos pagalbos tarnybą reprezentuojantis renginys, skirtas specialistų profesinei kvalifikacijai tobulinti, bendradarbiavimui tarp organizacijų stiprinti, visuomenei mokyti ir šviesti", – pabrėžė Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties Slaugos padalinio vadovė Irena Dabulskienė.

Svarbus žaidynių tikslas – visus greitosios medicinos pagalbos  darbuotojus skatinti užtikrinti tokios pačios kokybės pagalbą visiems pacientams, susipažinti su naujausiais gydymo būdais ir metodais bei sėkmingai taikyti praktikoje.

Medikai iš Lietuvos ir užsienio šalių tvirtino, kad žaidynės yra puikus renginys. Jie buvo maloniai nustebinti gerai organizuotomis žaidynėmis, situacijų realistiškumu ir sudėtingumu. Naujos patirtys, informacijos gausa, naujovės – visa tai jie parsiveš į savo įstaigas.

Greitosios medicinos pagalbos žaidynes organizuoja Lietuvos greitosios medicinos pagalbos įstaigų asociacija, Krizių tyrimo centras, Lietuvos skubiosios medicinos draugija ir kiti partneriai. Prie žaidynių aktyviai prisijungė Lietuvos šaulių sąjunga, Ukrainos ir Izraelio taktinės medicinos instruktoriai, Birštono savivaldybė.

GALERIJA

  • Kauno greitosios pagalbos medikai – vėl geriausi
  • Kauno greitosios pagalbos medikai – vėl geriausi
  • Kauno greitosios pagalbos medikai – vėl geriausi
  • Kauno greitosios pagalbos medikai – vėl geriausi
  • Kauno greitosios pagalbos medikai – vėl geriausi
  • Kauno greitosios pagalbos medikai – vėl geriausi
  • Kauno greitosios pagalbos medikai – vėl geriausi
  • Kauno greitosios pagalbos medikai – vėl geriausi
  • Kauno greitosios pagalbos medikai – vėl geriausi
  • Kauno greitosios pagalbos medikai – vėl geriausi
  • Kauno greitosios pagalbos medikai – vėl geriausi
  • Kauno greitosios pagalbos medikai – vėl geriausi
Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Irena

gražu saunuoliai

03-jega!

sos sos sos ))

Anonimas

kada tai buvo

SUSIJUSIOS NAUJIENOS