Kauno politikai iš Laisvės alėjos išspyrė menininko iniciatyvą | KaunoDiena.lt

KAUNO POLITIKAI IŠ LAISVĖS ALĖJOS IŠSPYRĖ MENININKO INICIATYVĄ

Kauno politikai nesutiko, kad Laisvės al. pusantros savaitės stovėtų elektros kėdę vaizduojanti skulptūra, tad ji "aukų" laukia prie Paveikslų galerijos K.Donelaičio g.
Dailininkas Jonas Maldžiūnas, kurio iniciatyva prieš 17 metų Kauno Rotušės a. stovėjo stilizuotos kartuvės, dabar sumanė pastatyti mieste tariamą elektros kėdę.

Menininko sumanymu "Elektros kėdę" sukūrė ir pagamino skulptorius Šarūnas Juknys. Tačiau šis objektas – nepageidaujamas.

J.Maldžiūnas buvo užtikrintas, kad niekas neprieštaraus, jog metalinė skulptūra, vaizduojanti elektros kėdę, apie dešimt dienų stovės prie Laisvės al. fontano. Kodėl jam neleista kūrinio statyti šioje vietoje, akcijos autorius argumentų teigė neišgirdęs.

"Man tik pasakė, kad miesto kolegijos posėdyje 4 balsavo už, 6 – prieš. Man atrodo, kad jie kažko išsigando. Kai kas sako: "Vagie, kepurė dega", – komentavo J.Maldžiūnas.

Negavęs savivaldybės leidimo, menininkas nenuleido rankų – pasiprašė vietos Paveikslų galerijos prieigose ir meno įstaiga sutiko. Kėdė čia jau stovi ir bus čia dar bent pusantros savaitės. Akcijos sumanytojas žada, kad jei niekas neprieštaraus, kūrinys galės likti ten ilgesniam laikui.

Kartkartėm prie šios kėdės dailininkas žada būti pats ir bendrauti su žmonėmis. Visų išbandžiusiųjų kėdę jis prašo ant popieriaus parašyti savo atsiliepimą ir įmesti į šalia stovinčią laiškų dėžę.

"Norėčiau, kad žmonės parašytų, ką jie jautė sėdėdami šioje kėdėje, ką jie galvoja apie baimes, mirties bausmę", – sufleravo J.Maldžiūnas.

Su šia viešai eksponuojama ir pasimatuojama skulptūra dailininkas teigė norįs išprovokuoti diskusiją, akcija skirta kovai su baime ir blogiu.

"Žmonės turi labai daug baimių: bijo savo ateities, bijo, kad neišgyvens, bijo Tos dienos. Bijo, bijo, bijo... Na, o blogis yra amžinas, vyksta net ne kova, o pasikalbėjimas su blogiu", – savo požiūrį yra išsakęs J.Maldžiūnas. 1996 m. Kauno rotušės aikštėje pastatęs stilizuotas kartuves menininkas norėjo atkreipti dėmesį į smurtą Kauno gatvėse.

GALERIJA

  • Prie Paveikslų galerijos elektros kėdė turėtų stovėti bent pusantros savaitės.
A.Morozovo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Pritariu

Valdininkų sprendimui. Vieta prie Lapių savartyno tokiam "menui". Kažkada buvusio KATINO iki šiol neužmiršta jau paaugę Kauno vaikai, KATINĄ nupirkti valdininkai neskyrė pinigų ir jis iškeliavo į Visaginą.....

picasas

Šiuolaikinis menas - tai kai nusiperki paveikslą skylei sienoj pridengt, pakabini, pasižiūri - ir nusprendi, kad skylė - gražiau...

Danute.

na manau kad , arba visai " nusimokinome" arba siaip kazkas vyksta, jei nera vertingu skulpturu, tai tokiu is vis nereikia, nejuokinkit pasaulio..jau ir taip niuri Laisves aleja, o dar su tokiom sklulpturom...Taip as manau.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS