Kauno vaikų darželiuose – aliarmas dėl vištienos | KaunoDiena.lt

KAUNO VAIKŲ DARŽELIUOSE – ALIARMAS DĖL VIŠTIENOS

Kauno vaikų darželiuose spalį užfiksuoto salmoneliozės protrūkio priežastys nenustatytos, o prieš savaitę 32 įstaigos sulaukė žinios apie gautą nesaugią vištieną. Ar pavyks išvengti protrūkio?

Pagarsėjusi bendrovė

Praėjusį penktadienį daugybė Kauno ikimokyklinio ugdymo įstaigų buvo įspėtos, kad prieš tris savaites bendrovės "Handelshus" pristatyta lenkiškos viščiukų broilerių filė yra atšaukiama iš rinkos.  "Handelshus" – tai buvusi skandalingai pagarsėjusi bendrovė "Pontem", kuri vasarį tiesiog pakeitė savo pavadinimą.

"Handelshus" nurodė, kad atšaukiama partija mėsos, kuri pirkta iš tuo pačiu adresu Vilniuje registruotos bendrovės "Lambda LT", o ši įsigijo jau iš gamintojo "Algas". Beje, vištienos, kad ir kaip keistai skambėtų, pagaminimo data – spalio 13 d., galiojimo terminas – net metai.

Kai darželiai patys organizuodavo mažos vertės viešuosius pirkimus, turėjo galimybę apsisaugoti nuo liūdnai pagarsėjusių nesąžiningų tiekėjų.

Lietuvos tėvų forumo duomenimis, ši vištiena pasiekė ir Kauno, ir Vilniaus vaikų lopšelius-darželius.

"Kyla labai daug klausimų ir nerimo dėl vaikų maitinimo kokybės ir saugumo", – "Kauno dienai" sakė Lietuvos tėvų forumo atstovas Audrius Murauskas ir pridūrė, kad apskritai situacija dėl vaikų maitinimo darželiuose keičiasi į blogąją pusę, o ugdymo įstaigų vadovams sukurtas toks psichologinis klimatas, kad šie nedrįsta reikšti priekaištų, grąžinti pastebėtus nekokybiškus maisto produktus. "Anksčiau tokia situacija buvo Vilniuje, o dabar – jau ir Kaune. "Tai, kas dabar vyksta, tai tiesiog padarinys savivaldybių organizuojamų centralizuotų maisto produktų viešųjų pirkimų. Kai darželiai patys organizuodavo mažos vertės viešuosius pirkimus, turėjo galimybę apsisaugoti nuo liūdnai pagarsėjusių nesąžiningų tiekėjų", – teigė A.Murauskas.

Audrius Murauskas

Dezinfekuoti ir utilizuoti

Kauno miesto savivaldybei pavaldūs 93 vaikų darželiai, o raštus dėl nesaugios višienos gavo 32 įstaigos.

"Mūsų žiniomis, minimą vištienos partiją savo iniciatyva atšaukė patys tiekėjai. UAB "Handelshus" atliko savikontrolės tyrimus, kurių metu vienas iš penkių mėginių parodė, kad produkcija yra nekokybiška. Nepatikima vištienos broilerių partija buvo pašalinta iš rinkos. Apie tai informuotos su tiekėjais sutartis turinčios miesto ugdymo įstaigos ir kitos atsakingos institucijos", – teigė Kauno miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjos pavaduotoja Asta Keruckė.

"Kauno dienos" žiniomis, paaiškėjus apie nekokybišką vištieną, Kauno vaikų darželių darbuotojai buvo sukelti ant kojų.

"Tos įstaigos, kurios suvartojote produkciją, tai jau suvartojote, o kitos turite grąžinti tiekėjui ir visos be išimties turite dezinfekuoti virtuvę ir įrankius, pašluostes ir pan., sandėlininkė turi dezinfekuoti savo patalpas ir inventorių. Vengiant kryžminės taršos tikimybės – utilizuoti ir kitus produktus, kurie lietiesi su UAB "Handelshus" laiške minima produkcija", – imtis papildomų atsargumo priemonių raštu savo įstaigoms nurodė savivaldybės atstovai. Vadinasi, situacija ne tokia jau nekalta, kaip galbūt norima viešai pavaizduoti.

A.Keruckė "Kauno dienai" skaičiavo, kad maisto tiekimo sutartis su "Handelshus" turi 83 Kauno darželiai ir priešmokyklinio ugdymo įstaigos, tačiau vištiena iš minimos partijos pasiekė 32 įstaigas.

"Iš visos minėtos partijos į Kauno miesto švietimo įstaigų virtuves atkeliavo apie 285 kg vištienos. Minėta partija miesto darželius ir kitas įstaigas pasiekė spalio 27 d. Koks tiksliai kiekis galėjo būti panaudotas ruošiant maistą, kol kas tikslinama, tačiau nemaža dalis vištienos buvo sugrąžinta atgal tiekėjams", – sakė A.Keruckė.

Išsiaiškino, bet pavėluotai

Vištienos partijos nepatikimumą išsiaiškino patys tiekėjai, bet tik tada, kai nekokybiška vištiena jau senokai buvo išvežiota po įstaigas. Tik tuomet apie užkratą sužinojo ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Tarnybos turimais duomenimis, įmonė "Lambda LT", vykdydama savikontrolės procedūras, pati atrinko ir ištyrė iš gamintojo Lenkijoje įsigytos paukštienos produkcijos mėginius.

"Juos ištyrus buvo nustatyta, kad šios produkcijos partija užteršta Salmonella spp. bakterijomis. Apie tyrimų rezultatus įmonė nedelsiant, atsakymų iš laboratorijos gavimo dieną, informavo tiekėją UAB "Handelshus" ir VMVT. Buvo priimtas sprendimas atšaukti šią paukštienos partiją iš rinkos. Apie šį sprendimą buvo nedelsiant informuoti visi įmonės klientai, gavę šį produktą", – "Kauno dienai" teigė VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji specialistė Ema Kerekeš.

Pagal savivaldybės nurodytas datas aišku, kad nesaugi vištiena darželiuose galėjo būti naudojama dvi savaites.

Termiškai tinkamai apdorojant vištieną salmonėlės žūsta, tad labai svarbios tampa higienos sąlygos virtuvėse ir sugebėjimas išvengti kryžminės taršos, kai užkratas patenka ant rankų, ant produktų, kurių nereikia termiškai apdoroti.

"Siekdami išvengti rizikų gauti iš tiekėjų nekokybišką produkciją, visi Kauno lopšeliai-darželiai ir mokyklos laikosi maisto higienos taisyklių, rekomendacijų ir gerųjų praktikų. Įstaigų virtuvių patalpos suskirstytos į erdves, kuriose dirbama tik su tai zonai priskirtais maisto produktais. Paruošus maistą, darbo vieta išvaloma ir dezinfekuojama. Taip pat fiksuojama visų mėsos patiekalų vidaus temperatūra, kad jie būtų tinkamai apdoroti termiškai", – aiškino A.Keruckė.

Ar gali būti susiję?

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC), atliekančio užkrečiamųjų ligų atvejų ir jų protrūkių epidemiologinį ištyrimą, atvejų valdymą ir protrūkių likvidavimą, duomenimis, šių metų spalį Kaune registruoti šeši salmoneliozės atvejai. Trys – pavieniai ir trys atvejai iš protrūkio Kauno vaikų lopšelyje-darželyje "Kregždutė". Lapkritį iki šio pirmadienio salmoneliozės atvejų Kauno mieste nebuvo registruota.

"Kregždutės" protrūkio epidemiologinė diagnostika jau baigta, tačiau taip ir liko neaišku, kaip ir nuo ko užsikrėtė vaikai.

Kauno lopšelis-darželis "Kregždutė" yra sudaręs sutartį su "Handelshus" dėl maisto produktų tiekimo, tačiau, savivaldybės pateiktais duomenimis, minima nekokybiškos vištienos partija net nepasiekė šios ugdymo įstaigos. Be to, į darželius ši partija pristatyta vėliau, nei "Kregždutėje" kilo protrūkis.

Tačiau, tiriant šį židinį, VMVT nebuvo paėmusi darželyje maistui gaminti vištienos iš kitos partijos mėginių. "Nėra ką tirti, kai nėra likučių", – nuskambėjo atsakymas. Be to, salmoneliozė, kaip ir kitos ligos, turi inkubacinį laikotarpį, simptomai pasireiškia ne iš karto, tad ne iš karto ir liga nustatoma, ne iš karto pradedamas epidemiologinis tyrimas.

Kauno miesto savivaldybė neturi žinių, kad šiais metais kitose miesto ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigose būtų nustatyta salmoneliozės protrūkių. NVSC su bendrove "Handelshus" siejamų protrūkio tyrimų nėra registravęs.

Nieko keisto. Tai yra tiesiog sėkmės dalykas.

Tiekėjai: sėkmės dalykas

Jeigu buvo vykdomi profilaktiniai mėsos užterštumo bakterijomis tyrimai, kodėl į rinką vištiena pakliuvo dar nesulaukus tyrimų rezultatų?

"Oi, jau ir jus pasiekė tie gandai", – sakė "Handelshus" atstovė Silva Petrikauskienė, kai pasakėme, kad skambiname dėl atšauktos vištienos. "Pasidarėme tyrimą, atsiiminėjame patys savo ruožtu... Nei čia kažkas įvyko… Nėra jokio skandalo. Patys pasidarėme tyrimus, ne dėl to, kad kažkas kažkur kažką pamatė", – nesureikšmino atstovė.

"Turime savo kokybės kontrolės skyrių, kuris kaip tik šiuo momentu yra plečiamas. Normali eiga. Gavome produkciją, buvo nuspręsta padaryti tyrimą. Pasidarėme ir išimame iš rinkos", – aiškino S.Petrikauskienė.

"Pabrėžiame, kad viso atšaukimo metu glaudžiai bendradarbiaujame su VMVT Vilniaus departamentu, kuris vykdo atšaukimo iš rinkos kontrolę. Pažymime, kad gaminant vištieną +82 °C temperatūroje Salmonella bakterija žūva, todėl pavojaus žmogaus sveikatai nekyla, jei vištiena gaminama laikantis maisto saugos reikalavimų. Šiuo metu įmonėje padidinta kontrolė visoms pirkimo procedūroms, ypač sugriežtinti reikalavimai tiekėjų atrankai", – tikino "Handelshus" kokybės užtikrinimo skyriaus vadovas Aivaras Terentjevas

Formaliai vištienos tyrimus atliko ne "Handelshus", o "Lambda LT". Jos direktorius Ignas Vilkelis "Kauno dienai" pasakojo, kad gamintojas buvo tyręs šią partiją dėl salmonelių ir atsakymai buvo neigiami – produkcija saugi. Tačiau, nusprendus ir patiems ištirti kelis mėginius, vienas jų buvo teigiamas. "Nieko keisto. Tai yra tiesiog sėkmės dalykas", – vertino vadovas ir patikslino, kad į Kauno darželius patekusi vištiena galėjo būti apskritai be jokio užkrato.

VMVT duomenimis, "Lambda LT", kaip maisto tvarkytoja, užregistruota pernai sausį. Pernai šiai įmonei du kartus nurodyta atšaukti iš rinkos šaldytos paukštienos partijas, nes jose buvo nustatyta mikrobinė tarša salmonelėmis. Šiemet priekaištų šiai bendrovei neturėta, bet ne jos partnerei.

"2020 m. dėl Lenkijos gamintojo ALGAS Sp.z.o.o. produkcijoje nustatytų salmonelių buvo uždrausta realizuoti dvi paukštienos partijas. Dalis šios nesaugios produkcijos buvo grąžinta gamintojui, kita dalis pašalinta iš rinkos ir sunaikinta", – apie gamintoją, kurio produkcija atšaukiama ir šį kartą, teigė VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji specialistė E.Kerekeš.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Vasia

Kodėl valstybinės maisto kontrolės institucijos po tokių faktų neatlieka patikros maisto tiekėjų įmonėje? Konstatuotas baisus faktas !!! Kodėl Kauno darželių ,mokyklų vadovai ir vaikų tėveliai tyli !!! Ar laukiate didesnių bėdų .!!! Būtina kelti pagal faktą baudžiamą bylą įmonės direktoriui !!!

taip manau

"užfiksuoto salmoneliozės protrūkio priežastys nenustatytos"...kas čia nesugeba nustatyti priežasčių? Laikas tokiems "specialistams" atsisveikinti su užimamomis pareigomis.

Šivicko logika

perfrazuojant garsųjį Savivaldybės klerką Šivicką: Nepatinka savivaldybės mokyklų, darželių maistas - minkit lauk į privačias įstaigas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS