Buvęs kino teatro pastatas virto landyne Kauno centre | KaunoDiena.lt

BUVĘS KINO TEATRO PASTATAS VIRTO LANDYNE KAUNO CENTRE

Laisvės alėjoje esantis buvęs kino teatro, o vėliau naktinių klubų pastatas dabar vilioja tik benamius ir asocialius asmenis. Išdaužyti langai, viduje netvarka. Ar tai pasikeis?

Niūri vieta

Tarp Laisvės alėjos ir A.Mickevičiaus gatvės jau ne vienus metus stūkso apleistas buvusio kino teatro „Laisvė“ pastatas.

Kiek giliau nuo pagrindinės pėsčiųjų gatvės, tačiau per tarpuvartę gerai matomas apleistas vaiduoklis. Aplinka nekelia jokio pasigėrėjimo ar saugumo jausmo. Į buvusio kino teatro kiemą užsukę praeiviai iš karto išvysta metalinę statinę, paverstą laužaviete, kiemo pakraštyje mėtosi niekam nereikalingi daiktai, kitos atliekos.

„Laisvės“ pastatas taip pat nekelia žavesio. Iš anksčiau buvusių langų dabar liko stiklo duženos, kai kurie jų jau seniai užkalti faneros plokštėmis. Sienos taip pat tapusios tepliotojų saviraiškos vieta.

Pažvelgus pro išdaužytus langus, viduje matosi krūva niekam nebereikalingų daiktų: ne vieną dešimtmetį skaičiuojantis lagaminas, įvairūs buities rakandai, bylojantys apie kažkada čia virusį gyvenimą. Apie tai, kad buvęs kino teatras bent laikinai buvo tapęs prieglobsčiu benamiams, išduoda ir aplink besimėtančios panešiotų batų poros.

Nebereikia: pažvelgus į vidų galima pamatyti sukrautus kažkada naudotus daiktus. Eitvydo Kinaičio nuotr.

Destrukcijos trauka

Pastaruoju metu „Laisvės“ pastatą pamėgo ir asmenys, linkę pažeidinėti viešąją tvarką. Kartais buvusio kino teatro prieigos virsta neaiškių laužų vieta, kartais – ir muštynių ringu.

Štai prieš porą savaičių į kiemą Laisvės al. 46A teko skubėti specialiosioms tarnyboms. Vietos gyventojai pranešė, kad naktį keletas žmonių prie „Laisvės“ kino teatro užkūrė laužą, o į langus pradėjo mėtyti akmenis.

Skambinusieji teigė, kad ši langus daužanti trijulė susikūrė laužą prie pat pagrindinės įeigos. Šiai orgijai vadovauja dėl panašių išpuolių jų galvos skausmu jau tampantis kaimynas, todėl netoli „Laisvės“ gyvenantys kauniečiai nesijaučia saugūs ir baiminasi, kad asmenys pradės niokoti ir jų turtą.

Tąkart į Laisvės alėją pasiųsti policijos patruliai ir ugniagesiai gelbėtojai nusikaltimo vietoje nutvėrė tik vieną chuliganą, kaip teigta jų pranešimuose iš įvykio vietos.

Konstatuota, kad šis neblaivus asmuo ant minėto pastato laiptų degino šakas metalinėje statinėje. Šis improvizuotas laužas skubiai užgesintas, o sulaikytą asmenį išsivežė policijos pareigūnai.

Šį kartą pavyko išvengti didesnių nuostolių, tačiau miestiečiai norėtų, kad bent jau centrinėje Kauno dalyje neliktų tokių apleistų pastatų, kurie traukia neaiškius asmenis, linkusius niokoti turtą, kabinėtis prie praeivių ir kitaip drumsti viešąją tvarką. Pasak kauniečių, gyvenančių netoli buvusio kino teatro, jei nėra galimybių pastato sutvarkyti, tuomet jis bent jau turėtų būti tinkamai aptvertas.

Didesni mokesčiai

Kauno miesto savivaldybės specialistai pripažino, kad toks vaiduoklis miesto centre kenkia įvaizdžiui ir kelia grėsmę. Tačiau pastatas yra privatus, todėl miestas negali jo tvarkyti. Vienintelis būdas, kaip savivaldybė gali kovoti su pastatais vaiduokliais, – didesnė mokesčių našta.

Pastato savininkas yra įpareigotas prižiūrėti teritoriją, statinį remontuoti, rekonstruoti arba nugriauti.

„Pastatas Laisvės al. 46A dar 2018 m. rudenį buvo įtrauktas į apleisto ir neprižiūrimo nekilnojamojo turto sąrašus. Jam taikomas didesnis nekilnojamojo turto mokesčio tarifas – 3 proc. Sklypas taip pat įrašytas į nenaudojamos valstybinės žemės sklypų sąrašą, kuriam taikomas didesnis 4 proc. mokestis“, – dienraščiui teigė Kauno miesto savivaldybės administracijos Centro seniūnijos seniūnas Marius Švaikauskas.

Pasak pašnekovo, pastato savininkas yra įpareigotas prižiūrėti teritoriją, statinį remontuoti, rekonstruoti arba nugriauti. „Objekto būklė yra periodiškai tikrinama mūsų specialistų. 2020 m. pabaigoje už statinio naudotojo pareigų nevykdymą ir statinių techninę priežiūrą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimus savininkams surašytas administracinio nusižengimo protokolas ir paskirta nuobauda. Po šio patikrinimo savininkai nudaužė tinką nuo dalies pastato sienų, užsandarino langus, ant lauko durų grotų pakabino spynas“, – pasakojo seniūnas.

Jis pridūrė, kad už šio statinio ir teritorijos nepriežiūrą ir 2021 m. vasarą surašytas administracinių nusižengimų protokolas. M.Švaikauskas nurodė, kad už avarinės būklės pastatų nepriežiūrą, kai gresia statinio deformacija ar griūtis, jis kelia pavojų žmonėms, gali būti paskirta bauda nuo 300 iki 1,5 tūkst. eurų. Jeigu nusižengimas fiksuojamas pakartotinai, savininkams gali būti skirta bauda nuo 1 iki 3 tūkst. eurų.

Laužas: pastato prieigose sena statinė virto laužo vieta. Eitvydo Kinaičio nuotr. 

Paveldo nesaugomas

Nors buvęs kino teatras „Laisvė“ pastatytas apie 1929-uosius, tačiau Kultūros paveldo registre šio pastato nėra. Tiesa, jis patenka į saugomą miesto teritoriją – Naujamiestį. Todėl, norint atlikti pastato statybos ar tvarkybos darbus, privaloma suderinti su Kultūros paveldo departamentu.

„Savivaldybė nesulaukusi nei projektų, susijusių su šiuo pastatu, nei paraiškų dėl jo tvarkybos per miesto Paveldotvarkos programą. Tiesa, statinio savininkai galbūt konsultavosi su Kultūros paveldo departamento Kauno skyriumi“, – teigė Kauno miesto savivaldybės administracijos Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas.

Vis dėlto miesto savivaldybės atstovai pažymėjo, kad siekiama sutvarkyti kuo daugiau erdvių, panaikinti nesaugius pastatus ir visapusiškai gražinti Kauną. Todėl ir „Laisvės“ pastato savininkai per įvairias programas gali kreiptis dėl paramos.

„Mūsų vizija paprasta – gyventi saugiame, tvarkingame ir gražiame mieste. Tam miestas sudaro visas sąlygas per Paveldotvarkos, „Svajonių kiemo“ ir kitas programas. Gyventojus konsultuojame, padedame susitvarkyti reikiamus dokumentus, o patvirtintų projektų tvarkyba iš dalies finansuojama“, – S.Rimas paragino nepraleisti progos ir, pasinaudojus miesto pagalba, sutvarkyti apleistus pastatus ir pritaikyti juos visuomenės poreikiams.

Žada tvarkyti

Registrų centro duomenimis, nuo 2001 m. vidurio buvęs kino teatras „Laisvė“, įsikūręs Laisvės al. 46A, priklauso bendrovei „Galinta ir partneriai“. Jos atstovai „Kauno dienai“ nurodė, kad neatsisakoma planų pastatą prikelti antram gyvenimui, tačiau neatskleidė tikslių datų, kada pastatas bus visiškai sutvarkytas.

„Ateityje pastate numatoma kultūrinė veikla, kurios koncepcija iki šiol yra konfidenciali informacija. Niekas nestabdo planų, viskas vyksta pagal sudarytą planą, kaip numatyta. Investicijų į pastatą planas yra konfidenciali bendrovės informacija, todėl tretiesiems asmenims neatskleidžiama“, – dienraščiui teigė bendrovės „Galinta ir partneriai“ atstovė Jūratė Macevičė. Ji pridūrė, kad šiuo metu pastato būklė esą yra normali.

Vis dėlto pasiteiravome, kokių priemonių ėmėsi „Laisvės“ savininkai tam, kad į pastatą nepatektų pašaliniai asmenys.

„Kad pastate lankosi asocialūs asmenys, yra miesto valdžios, o ne pastato savininkų problema. Pastato savininkas visada rūpinosi ir rūpinasi savo turtu. Asocialūs asmenys jau daug kartų yra išdaužę langus, duris, kitais būdais niokoja bendrovės turtą. Savininkui įstiklinus langus ir duris, kitaip sutvarkius pastato išorę ir vidų, piktybiškai nusiteikę asmenys turtą niokoja toliau. Pastarąjį kartą durų stiklai buvo išdaužyti 2022 m. sausio 27 d., dėl šio įvykio kreipėmės į Policijos komisariatą, pradėtas ir ikiteisminis tyrimas. Bendrovė atsakingai žiūri į savo turtą ir jį prižiūri“, – teigiama „Kauno dienai“ atsiųstame komentare.

„Nuo 2021 m. rugsėjo atliekami pastato vidaus tvarkymo darbai. Baigus tvarkyti pastato vidų, bus pradėti pastato išorės rekonstrukcijos darbai“, – apie tai, kaip šiuo metu esą tvarkomas pastatas, pasakojo bendrovės „Galinta ir partneriai“ atstovė.

GALERIJA

  • Vandalizmas: pastato langai nuolat dūžta.
  • Nebereikia: pažvelgus į vidų galima pamatyti sukrautus kažkada naudotus daiktus.
  • Šiukšlės: prie buvusio kino teatro mėtosi nebereikalingos atliekos.
  • Laužas: pastato prieigose sena statinė virto laužo vieta.
Eitvydo Kinaičio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (31)

boria

zydu mazuchu Galinta mafiozu irstva

tokia tradicija ..............

''Laisvės'' cinema , ''Laisvės'' partija , laisvė ir demokratija ................gerai , kad nors Laisvės alėja dar liko po gėjų ''parado'' pernai

Kaunietis

O taip,nostalgija!"Fanfanas tulpė","Fantomas"!Seansai būdavo 12val,02val,04val...Rusų laikais tai buvo kažkas tokio!Išeini naktį po kino seanso į Laisvės Alėją....malonu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS