Kur ir su kuo pasuks Kauno meras? | KaunoDiena.lt

KUR IR SU KUO PASUKS KAUNO MERAS?

Viešumoje vis pasigirstant svarstymų apie galimą tolesnę Kauno mero V.Matijošaičio politinę karjerą, pats miesto vadovas kortų atskleisti neskuba, pastebėdamas, kad kol kas daug kas neaišku.

Svarstys vėliau

Paklaustas, ar ketina dalyvauti vietos savivaldos ir merų rinkimuose 2023-iųjų pavasarį, V.Matijošaitis nusijuokė: „Mes rinkimams visada pasiruošę.“

„O iš tikrųjų – kam čia ruoštis? Jeigu karas rytoj, atsistojam ir einam, – juokavo Kauno meras ir pridūrė: – O jeigu rimtai, tai viskam ruošiamės.“

Ar ketina kandidatuoti į merus dar vienai kadencijai, V.Matijošaitis atskleisti neskuba, sako dar turįs daug laiko. „Jeigu atvirai, dar ir su komanda nekalbėjome, ką darysime kitais metais. Dar nežinia, ar galės „Vieningas Kaunas“ rinkimuose dalyvauti, ar bus tiesioginiai merų rinkimai. Kai bus aišku, kaip vyks rinkimai, tada ir pasakysiu. Gal reikės partiją kurti norint rinkimuose dalyvauti. Tada ir galvosiu, verta, ar ne“, – dėstė Kauno meras.

Su S.Skverneliu nekalbėjo

Pasiteiravus, ar ketina jungtis prie ekspremjero Sauliaus Skvernelio kuriamos naujos politinės partijos, V.Matijošaitis taip pat neskubėjo atvirauti: „Lietuvoje jis – geriausias buvęs premjeras pagal visus buvusius darbus, pagal orientaciją ir kad nemeluodavo. Po pastarųjų Seimo rinkimų nesu net matęs, nebuvome susitikę. Bet susitiksime – šventės artėja, – šyptelėjo Kauno meras ir išdėstė savo nuomonę apie politines partijas: – Nesu mėgėjas politinių jėgų, nes visos jos, mano manymu, eina žemyn, vertinant kokybiškai. Nesakau, kad aš esu genijus, bet partijose – akivaizdus smigimas. Ir po kiekvienų rinkimų Seime vis daugiau tų „nedasuktų“.

O jei S.Skvernelis pasiūlytų premjero postą? „Susiras jaunesnių“, – šyptelėjo V.Matijošaitis. „Ir su pačiu S.Skverneliu apie tai nekalbėjome. Nuoširdžiai sakau“, – dar kartą patikino V.Matijošaitis.

V.Matijošaitis šiuo metu yra tarp populiariausių šalies politikų. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Nieko nenustebintų

Anot politologų, V.Matijošaičio prisijungimas prie S.Skvernelio buriamos partijos įmanomas ir vargiai ką nustebintų. Prezidento rinkimuose V.Matijošaitis rėmė S.Skvernelio kandidatūrą, o ir jam einant premjero pareigas negailėjo pagyrų.

Iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pasitraukęs S.Skvernelis aktyviai buria bendražygius naujai kuriamai Demokratų partijai „Vardan Lietuvos“, kurią jis pats įvardija kaip centro kairės krypties politinę jėgą. Partijos steigiamąjį suvažiavimą ketinama šaukti kitų metų pradžioje.

S.Skvernelis gruodžio pradžioje naujienų agentūrai ELTA sakė, kad, nepaisant anksčiau viešojoje erdvėje keltų svarstymų, Kauno mero V.Matijošaičio steigėjų ir narių sąraše neturėtų būti. „Mes su Kauno meru šiuo klausimu nesame nei bendravę, nei susitikę. Manau, kad meras turi komitetą ir su komitetu, net neabejoju, dalyvaus rinkimuose. Ar jie norės kokių nors kitokių judesių daryti – jei toks poreikis bus, tai mes tikrai kalbėsimės. Kol kas tokių pokalbių nebuvo“, – ELTA tikino S.Skvernelis.

Prie buriamos S.Skvernelio partijos jau pareiškė prisijungiantys Neringos, Lazdijų, Tauragės merai, apie tokią galimybę svarsto ir dar kelių miestų vadovai. Pasak politologų, nuo to, kiek nauja partija prisivilios dabar savivaldoje žinomų ir populiarių politikų, priklausys jos sėkmė.

„Kauno diena“ rašė, kad prie S.Skvernelio partijos ketina jungtis kitas visuomeninis komitetas – „Dirbam Kaunui“, vadovaujamas Gintauto Labanausko.

Kai bus aišku, kaip vyks rinkimai, tada ir pasakysiu.

Neaišku dėl merų rinkimų

O kaip 2023-iųjų gegužę rinksime vietos savivaldos politikus ir merus, priklausys nuo Seimo. Parlamentarai per kovo 10 d. prasidėsiančią pavasario sesiją turėtų priimti Konstitucijos pataisas dėl tiesioginių merų rinkimų. „Konstitucijos pakeitimas dėl merų yra nukeltas į pavasario sesiją ir pagal datas mes matome, jei kovo mėnesį vyks pirmas balsavimas dėl Konstitucijos pakeitimo, po trijų mėnesių bus kitas balsavimas, ir mes labai komfortiškai spėtume pakeisti Konstituciją iki savivaldybių tarybų rinkimų“, – praėjusią savaitę žurnalistams Seime sakė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Konstitucijoje yra nustatyta, kad nepaprastosios padėties ar karo padėties metu Konstitucija negali būti taisoma. Nepaprastąją padėtį dėl situacijos pasienyje su Baltarusija Seimas įvedė nuo lapkričio 10-osios mėnesiui, o praėjusią savaitę pratęsė iki sausio 15 d.

BNS primena, kad Seime spalį buvo apsvarstytos Konstitucijos pataisos dėl tiesioginių mero rinkimų ir toliau laukia priėmimo procedūra. Dėl Konstitucijos pataisų priėmimo balsuojama du kartus, tarp šių balsavimų turi būti daroma ne mažesnė kaip trijų mėnesių pertrauka.

Konstitucinis Teismas balandį paskelbė, kad tiesioginiai merų rinkimai negalimi nepakeitus Konstitucijos. Šis nutarimas įsigalios 2023 m. gegužės 3 d., baigiantis dabar išrinktų merų kadencijai. Politikai siekia kuo greičiau priimti Konstitucijos pataisą, kad paskui galėtų keisti susijusius įstatymus ir ruoštis savivaldos rinkimams.

GALERIJA

  • Kur ir su kuo pasuks Kauno meras?
  • Kur ir su kuo pasuks Kauno meras?
  • Kur ir su kuo pasuks Kauno meras?
Justinos Lasauskaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (86)

vaje

ar jis kada suskaičiavo, kiek žmonių pražudė, nuskriaudė, apvogė, apiplėšė, įžeidė...., kiek žmonių jo nekenčia....? Pragaro vartai praviri, puodas užkaistas.

Komentarą paRašiusiai vilnietei

Uždėjau laiką po tavo komentaru. Tikrai jūs jį pasiimkite į Vilnių. Nes tik iš arčiau pamatysite ką gavote.

Tiesiog pastebėjimas

Jei meras nesigėdina savo paties melo, o buvo sakęs, kad trečiąjai kadencijai jis nepretenduos tikrai, tai ko vertas toks žmogus?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS