Kauno medikai: karantino ribojimai apsaugo ir nuo mirtinų sušalimų | KaunoDiena.lt

KAUNO MEDIKAI: KARANTINO RIBOJIMAI APSAUGO IR NUO MIRTINŲ SUŠALIMŲ

Lietuvoje ir toliau laikosi žema oro temperatūra, tačiau Kauno medikai pastebi džiuginančią tendenciją –  sušalusiųjų nėra daug. Anot jų, karantinas ne tik sumažina tikimybę užsikrėsti COVID-19, tačiau ir apsaugo nuo mirtinų sušalimų.

Sušalusiųjų Kaune – mažai

„Sušalusiųjų nėra daug – daugiausia po vieną per dieną.  Dėl to numirusių Kaune nebuvo. Tam įtakos turi karantinas“, – portalui kauno.diena.lt sakė Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties direktoriaus pavaduotoja medicinai Ilona Kajokaitė. 

LSMU Kauno ligoninės Priėmimo skubios pagalbos ir traumų skyriaus (Traumatologijos punkto) vedėjas Artūras Šulnius taip pat pastebi, kad nušalimų šiais metais neįprastai mažai. „Mes net patys stebimės, kiek nedaug šiais metais nušalimų“ – teigė A. Šulnius. 

Jis atkreipia dėmesį, kad tokia neįprasta situacija veikiausiai susiklostė dėl sugriežtintų karantino, judėjimo ribojimų. „Šaltis gana staigiai užėjo, bet veikia karantinas, judėjimo apribojimai, žmonės mažiau vaikšto ir mažiau sušąla“, – pastebi pašnekovas.

Dažniausiai sušąla benamiai ar girti asmenys, tačiau A. Šulnius pastebi, jog gerėjančiai situacijai didelę įtaką turi ir nakvynės namai: „Dabar labai gerai funkcionuoja nakvynės namai, tai tas padeda išvengti skaudžių šalčių pasekmių.“

Nušalimo požymiai pasirodo tik po dešimt dienų

Visgi specialistai įspėja: tokia gera statistika džiaugtis dar anksti, nes sušalę žmonės į medikus dažniausiai kreipiasi daug vėliau nei įvyksta nelaimė.

„Paprastai nušalimai atsiranda vėliau, jie pasirodo tik po savaitės ar dešimt dienų. Nušalusieji, dažniausiai benamiai žmonės, iškart nesikreipia, kreipiasi vėliau“, – teigia A. Šulnius.

Savaitgalį Lietuvoje laikėsi itin šalti orai: vietomis temperatūra naktimis nukrito žemiau 20 laipsnių. Pranešta, kad visoje Lietuvoje mirtinai sušalo aštuoni žmonės. Pastarąją parą mirtinai sušalo dar trys žmonės.

Primename, kad dažniausiai nušąla blogai apsaugotos kūno vietos – rankų ir kojų pirštai, nosis, ausys, skruostai.

„Žvarbiu oru būdami lauke, nepamirškime būti atsargūs! Įsitikinkime, kad kūno vietos, kurios dažniausiai nušąla, yra uždengtos šiltais ir sausais drabužiais, o lauke praleisdami ilgesnį laiką būkime atidūs kūno pokyčiams, kad nesušaltume“, – priminė Kauno miesto GMPS medikai.

Medikai taip pat pasidalijo lentele, kurioje nurodyta, kaip atpažinti, kad žmogus yra sušalęs ar nušalęs ir kokia pirmoji pagalba yra reikalinga tokiais atvejais.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, ateinančiomis dienomis orai turėtų šiltėti. Žadama, kad Kaune sulauksime teigiamos – 0-3 laipsnių  –temperatūros.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Nuomonė

Skurdas žvelgia liaudžiai į akis.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS