Merginos IT srityje – misija įmanoma: KITM siūlo kūrybiškus mokymus | KaunoDiena.lt

MERGINOS IT SRITYJE – MISIJA ĮMANOMA: KITM SIŪLO KŪRYBIŠKUS MOKYMUS

  • 0

Kauno informacinių technologijų mokykla (KITM) kviečia merginas mokytis informacinių technologijų (IT) specialybių ir taip laužyti nusistovėjusius stereotipus. Mokymuose – daug kūrybos, todėl kiekviena gali atrasti dominančią IT sritį ir įgyti perspektyvią specialybę.

Specialybė lyties neturi

Nors IT specialybes dažniau renkasi vaikinai, tačiau šios profesijos puikiai tinka ir merginoms, nes darbdaviams nėra svarbi lytis, svarbu – sugebėjimai ir noras tobulėti. KITM siūlo atsikratyti stereotipų, rinktis norimą ir perspektyvią profesiją be jokių lyties apribojimų.

  „Aš ir pati dėstau, ir merginų turiu, kurios puikiai mokosi dirbtinio intelekto subtilybių ir programuoja. Merginos ir moterys turi platesnį matymą, todėl jos puikiai įveikia joms patikėtas užduotis ir randa būdų, kaip galima patobulinti IT procesus“, – tikino Gimnazijos skyriaus vedėja Giedrė Juodelienė.

KITM siūlo mokytis įvairių programavimo kalbų (JavaScript, Java, .NET, PHP), programinės įrangos testuotojo ir multimedijos specialybes, kurios tinka ir merginoms, ir vaikinams.

„Programuotojų ieško tiek Lietuvos, tiek užsienio kompanijos. Darbą nesudėtinga rasti ir reklamos kūrėjams. Darbo rinkoje tikrai nėra svarbu, kas tą darbą atliks – vaikinas ar mergina. Šiose specialybėse lyties klausimas neegzistuoja. Svarbios yra žinios ir noras tobulėti“, – pridūrė IT mokytoja.

„Jei patinka iššūkiai, nagrinėti problemas ir ieškoti išeičių, nėra skirtumo ar vaikinas, ar mergina tai darys. Verta pažymėti, kad viena pirmųjų programuotojų buvo moteris, todėl tėra stereotipas, kad šie darbai esą skirti tik vyrams. IT sritis yra tuo graži, jog čia nėra svarbi lytis, amžius. Čia svarbu loginis mąstymas, kantrybė ir atidumas detalėms. Ši sritis suteikia laisvę dirbti nuotoliu, derinti grafikus“, – pažymėjo KITM programavimo mokytoja Jolita Kuncienė.

Kūrybos galia

Dar vienas stereotipas, kuriuo apipinta IT sritis – esą tai labai nuobodu, tačiau realybė kitokia. Tiek programavimo, tiek multimedijos srityse reikia labai daug kūrybos, tad merginos gali puikiai save realizuoti.

Kūryba: merginoms patinka IT mokymai, nes juose daug kūrybiškumo. (KITM nuotr.)

„KITM siūlo multimedijos ir programuotojų specialybes. Jose tikrai puikiai įsilieja ir merginos. Pavyzdžiui, multimedija apima montažą, fotografiją, garso dizainą, animaciją ir kitas sritis, kuriose tikrai kalbama meno kalba. Programuotojai kuria tinklalapius, jų dizainą ir pan. Tikrai norime laužyti stereotipus, nes šiose specialybėse merginos gali labai daug ką nuveikti ir sukurti labai gražių dalykų“, – kalbėjo G. Juodelienė.

„Per savo darbo praktiką pastebėjau, kad merginos turi meniškesnes sielas, gilesnę vaizduotę, todėl joms kartais net lengviau įsitvirtinti darbo rinkoje. Merginos sugeba matyti pasaulio grožį ir jį perteikti skaitmeniniu būdu, vizualizuoti, kaip viskas turi atrodyti. Multimedijos specialybėje šios savybės labai padeda“, – antrino KITM animaciją dėstantis Mantas Poška.

Tai yra ir kūryba, kur galima įgyvendinti savo idėjas.

J. Kuncienė pridūrė, kad programavime nėra vieno teisingo atsakymo. Tą patį rezultatą galima gauti bent keliais skirtingais būdais, todėl kūrybiškumas padeda ieškoti naujų kelių. „Labai įdomu stebėti skirtingą žmonių mąstymą ir kaip jie savitai sprendžia uždavinius. IT specialybės iš tiesų išlaisvina“, – tikino mokytoja.

Didelės perspektyvos

Kiekvienas programuotojas, animatorius ar kitas IT specialistas – labai vertinamas ir greitai suranda norimą darbą. Šiuose sektoriuose daugėja ir moterų.

„Work in Lithuania“ skelbė, kad IT sektoriuje moterys sudaro beveik 24 proc. Tai yra gerokai daugiau nei ES vidurkis. Ši tendencija kiekvienais metais gerėja ir vis daugiau moterų save atranda startuolių, finansinių technologijų (fintech) sektoriuose, kurie neatsiejami nuo inovatyvių IT sprendimų.

Apie tai, kad merginoms nesudėtinga rasti darbą, liudijo ir KITM absolventės. „Nusprendžiau, kad programuotojų visada reikės ir čia gerai mokės. Baigus mokslus įsidarbinau po kelių mėnesių. Moterims reikėtų tiesiog nebijoti“, – savo patirtimi pasidalijo Renata Norkienė, anksčiau įgytą chemikės specialybę iškeitusi į programavimą.

„Ateitį siesiu su programavimu ir vaizdo redagavimu. IT sritis nėra vien kodai ar sunkios techninės užduotys. Tai yra ir kūryba, kur galima įgyvendinti savo idėjas“, – tikino multimedijos specialybės abiturientė Emilija Jurčenko.

Priėmimas į KITM programas jau prasidėjo. Po 8 klasių priėmimas vykdomas KITM interneto svetainėje www.kitm.lt. Po 10, 12 klasių ir norintiems persikvalifikuoti – per www.lamabpo.lt.

GALERIJA

  • Merginos IT srityje – misija įmanoma:  KITM siūlo kūrybiškus mokymus
KITM nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS