„Metų kaunietė 2016“ rinkimų finalininkė: D. Jatautaitė | KaunoDiena.lt

„METŲ KAUNIETĖ 2016“ RINKIMŲ FINALININKĖ: D. JATAUTAITĖ

  • 3

Jūsų palaikymo laukia šešios "Metų kaunietės" projekto finalo dalyvės. Už jų talentus ir atsidavimą padėkokime balsuodami.

04. Dalia Jatautaitė

"Metų kaunietės" rinkimai mane nustebino nuo pat pretendenčių sąrašo paskelbimo. Kai po pirminio balsavimo patekau į dešimtuką – buvo malonu, nes balsavo kauniečiai, jiems juk ir skirta mūsų veikla. Tolesnį komisijos verdiktą, kuris lėmė, kad  patekau į finalinį šešetuką, priėmiau kaip rimtą mano profesinės veiklos, šiuo atveju visuomeninės veiklos, įvertinimą", – sakė vargonų muzikos propaguotoja, kurios pastangomis buvo atgaivinta ir pernai baigta didžiųjų Kauno arkikatedros bazilikos vargonų rekonstrukcija.

"Šis instrumentas svarbus ir brangintinas ne tik savo istoriškumu. Jo skambėjimas yra ypač taurus ir prakilnus. Daugybė profesionalių vargonininkų iš įvairiausių šalių laukia galimybės prisiliesti prie šio istorinio instrumento", – teigė D.Jatautaitė.

Jos įkurtas ir vadovaujamas Kauno religinės muzikos centras (KRMC) vykdo įvairius klasikinės muzikos projektus Kaune ir Lietuvos regionuose.

Moteris kalbėjo, kad Kauno arkikatedros bazilikos vargonų rekonstrukcija buvo tapusi tikru išbandymu. "Ar pavyks, ar vertingiausias istorinis instrumentas Senamiesčio širdyje, tiek kauniečių, tiek turistų labiausiai lankomoje Arkikatedroje, nepelnytai dūlės puošniai atnaujintame jos interjere?" – kalbėjo "Metų kaunietės" renginio finalo dalyvė.

Vargonų rekonstrukcija buvo pradėta prieš septynerius metus, tačiau ją stabdė lėšų trūkumas. Kodėl ji ėmėsi, atrodytų, beprotiško plano kreiptis į pačius menininkus?

Atėjo laikas, kai itin sudėtingos konstrukcijos vargonai su daugiau kaip 3,5 tūkst. vamzdžių (nuo kelių centimetrų iki dešimties metrų ilgio), su šimtais dumplių ir t.t. ilgiau nebegalėjo būti išmontuoti.

"Neliko nieko kito, kaip kreiptis į tuos, kurie turi mažiausiai – pradėjome organizuoti profesionalių menininkų koncertus-akcijas ir jų metu rinkome lėšas vargonų restauracijos darbams tęsti. Tai buvo reikalingos ir skatinančios iniciatyvos, po kurių lėšų restauracijai atsirasdavo tai iš vieno, tai iš kito geradario", –  pasakojo koncertų iniciatorė.

D.Jatautaitė teigė, kad pati visada tikėjo, kad Juozapo Radavičiaus vargonai bus prikelti naujam skambėjimui. "Neįsivaizdavau, kad tai bus taip sudėtinga, galvojau, kad tai pavyks lengviau, paprasčiau, greičiau", – neslėpė moteris.

Vargonų muzika jai – ir slėpinys, ir užtaisas, ir kūryba, ir darbas. Darbas, kuris teikia tiek daug pasitenkinimo, darbas, kuriuo mėgaujasi ir yra laiminga.

"Vargonų kultūra Lietuvoje – jaunas reiškinys, prasidėjęs taip pat Kauno arkikatedroje bazilikoje, Juozo Naujalio (1869–1934) gyvenimo metais. Profesorius Leopoldas Digrys mums, savo studentams, įskiepijo tokią meilę šiam instrumentui, kad dažnai net susimąstai: ar vargonai yra visų muzikos instrumentų karalius, ar karalius esi tu, galintis valdyti vargonus", – teigė D.Jatautaitė.

DIENRAŠTIS

Iš dienraščio iškirpkite, užpildykite lapelį ir siųskite adresu: "Metų kaunietė", "Kauno dienos" redakcija, I.Kanto g. 18, 44296 Kaunas;

arba atneškite ir įmeskite į specialias dėžes redakcijos skyriuje, I.Kanto g. 18, Kaunas.

Vienas kuponas prilygsta dešimčiai balsų.

SMS ŽINUTĖS

Balsuoti galite SMS žinutėmis.

Siųskite SMS žinutę (Lietuvoje) tel. 1398 su tekstu MKB XX.

XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio.

SMS kaina – 1 euras.

SMS žinutė prilygsta dešimčiai balsų.

PORTALAS

Portale kaunodiena.lt, rubrikoje "Metų kaunietė". Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Jūsų balsų laukiame iki kovo 3 d.

"Metų kaunietę 2016" paskelbsime finaliniame renginyje kovo 8 d. "Žalgirio" arenoje.

Daugiau informacijos apie projektą "Metų kaunietė" rasite kauno.diena.lt/mk.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Ričardas

Saunuole Dalia!!! Ji verta garbingiausio apdovanojimo- nuosirdus simpatiskas zmogus, iskili menininke, puiki pedagoge!!

jane

nemanau kad čia yra labai prasminga kad ji butu pati geriausia yra daug puikiu vargoninkių gal surenkame visas Kauno vargoninikės ir padarom konkursą metu vargoninikė

Alina

P. Dalios Jatautaitės pastangomis buvo restauruoti Kauno katedros senieji vargonai. Kas gal būti prasmingiau? Mūsų nebebus, o vargonai gaus mūsų vaikams ir anūkams....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS