Neišvengiama Kadagių slėnio trauka | KaunoDiena.lt

NEIŠVENGIAMA KADAGIŲ SLĖNIO TRAUKA

Kauno marių pakrantėje, ties Arlaviškėmis, įsitaisęs Kadagių slėnis populiarus net ne pačiu patraukliausiu pasivaikščiojimams gamtoje oru. "Čia net per lietų būna gera", – šyptelėjo kaunietė Alma pasigėrėti unikaliu kampeliu atvežusi būrį giminaičių.

Blogo oro nėra

Gamta dar nepasipuošusi vaiskia pavasarine žaluma, todėl pilkuose Kauno marių šlaituose stipriai išsiskiria visada žali kadagiai. Nedidelė automobilių aikštelė prie Kadagių slėnio pažintinio tako pilna automobilių.

"Nėra šilta, tačiau ir toks oras tinkamas pasivaikščioti ir ypač, kai po žiemos esame labai pasiilgę gamtos", – motyvus šeštadienį praleisti Kadagių slėnyje minėjo iš Prienų su kompanija čia atvykusi Ingrida.

Beveik visas būrelis prisipažino Kadagių slėnį lankantys pirmą kartą. "Žinojome apie šią vietą, tačiau tik dabar prisiruošėme", – antrino taip pat prieniškė Asta. Išstudijavę pažintinio tako schemą būrelis leidosi Kadagių slėnio viršutinėje dalyje, ant Kauno marių skardžio krašto įrengtu pažintiniu pėsčiųjų taku.

Lankytojų gerovei

Pažintinis kadagių slėnio takas įrengtas 2010 m. Visas takas yra 1,3 km ilgio, dalis jo – 501 m pakylėto lentinio tako. Už jo prasideda įprastas miško takelis, supamas prieš 50 metų pasodinto miško želdinių juostos.

Platesnėse apžvalgos aikštelėse neišvengiamai norisi stabtelėti. Vaizdas hipnotizuoja. Kiek apniukusi šeštadienio diena gyvenimą čia tarsi dar labiau sulėtino. Kauno mariose pūpsanti sala, praskridęs paukštis atrodė apsnūdę dar tik bundančioje gamtoje.

"Labai gera, gražu, paukščiukai čiulba, romantiška", – Evaldas laikė Gabrielės ranką. Abu šypsojosi, norėję pabėgti nuo miesto šurmulio pataikė į dešimtuką.

Pažintiniame take įrengta minimali rekreacinė įranga lankytojams su slėnio apžvalgos aikštelėmis. Takas pritaikytas ir neįgaliesiems Kadagių slėnio lankytojams. Įrengti gruntiniai laiptai šlaite, šeši informaciniai ir vienas teminis stendas, nukreipiančiosios rodyklės.

Tiesiant pažintinį taką buvo atlikti gamtos sutvarkymo darbai – miško retinimas, svetimų žemių augalų kirtimai. Nuo tako atsiveria marių kraštovaizdis su natūralia augmenija apaugusiomis salomis ir pusiasaliais, kitame krante ant kalvelių boluojančiomis pavienėmis sodybomis.

Vaistas sielai

Kadagių slėnio nuotaika neskubina čia atvykusiųjų. "Krikšto dukrą iš Jonavos norėjau atvežti į gražų gamtos kampelį. Vėsoka. Pasiėmėme arbatos, tai užkandžiaujame ir šildomės", – jaukiai įsitaisę prie staliuko ant skardžio šlaito kauniečiai tikino čia atvykstantys, kai nenori greitai patekti į gamtos užuovėją.

Šiltai šypsodamasi garbaus amžiaus kaunietė tikino galinti čia pravaikščioti ar prastovėti valandų valandas. "Tik sustabdęs čia save pajunti, kokia harmonija užplūsta sielą. Čia laikrodžio nereikia. Pajunti, kai pasikrauni gamtos dovanota energija. Tai patyręs kiekvienas norės čia sugrįžti", – ponia Eugenija nuvijo įkyriai zyziantį uodą ir pabrėžė, kad tokie menkniekiai jos netrikdo.

Arlaviškių kadagių slėnis yra vienas seniausių Lietuvoje Kauno marių kranto kadagynas. Jis užima beveik 45 ha ploto. Slėnis ypatingas tuo, kad jame auga įvairių paprastojo kadagio formų.

Kadagių slėnio istorija

Prieš šimtmetį kadagynas užėmė apie 9 ha. 1958 m., ruošiantis užtvenkti Nemuną, buvo nuspręsta skubiai apželdinti šlaitus, tokiu būdu juos apsaugant nuo vandens erozijos. Be to, šaltiniuotuose šlaituose pavasario polaidžio metu ar po didesnių liūčių susidarydavo nedidelės nuošliaužos. Miškininkai šiam darbui turėjo tik trejus metus, todėl buvo imama iš visų medelynų viskas, ką buvo galima paimti, nesiaiškinant, kaip invazinės rūšys paveiks natūralią aplinką. Pastačius užtvanką, apie pusė kadagyno atsidūrė po vandeniu.

1992 m. įkūrus marių regioninį parką, dėl unikalaus kadagių slėnio ir aplinkinių teritorijų gamtinės įvairovės buvo išskirtas Arlaviškių botaninis draustinis. 2004 m. įsteigta Arlaviškių kadagyno "Natura 2000" teritorija, kurioje akivaizdžios kadagyno, šaltinių su besiformuojančiais tufais, stepinių pievų buveinės. Vėliau sudarytas gamtos tvarkymo planas, pagal kurį buvo naikinamos svetimų žemių medžių ir krūmų rūšys, sudarant kuo geresnes sąlygas retiems augalams ir kadagiams augti.

(Šaltinis: laisvoji enciklopedija "Vikipedija")

GALERIJA

  • Neišvengiama Kadagių slėnio trauka
  • Neišvengiama Kadagių slėnio trauka
  • Neišvengiama Kadagių slėnio trauka
  • Neišvengiama Kadagių slėnio trauka
Tomo Raginos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

uždaryti

Ir palaukti lO metų kol atsigaus nemindomas. Dabar yra "svarbesnių" dalykų -pav dviračių takai kvailiams.

rasa

ten labai gražu,bet bėda tame ,kad pažintinis takas pastatytas ,kaip visada iš nekokybiškos medienos ,dabar jis pūva,lėšų už ką remontuoti nėra-gresia uždarymas.Nejaugi nėra kas,valdžioje apsiimtų šį reikalą sutvarkyti,?????AR VĖL ubagai turi estis po eurą?

na

Ir komentatoriai - vienas už kitą "gudresni" ir nei vienas ten tikriausiai nebuvo
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS