Netradicinis braškynas: kaip mėgautis uogomis iki vėlyvo rudens? | KaunoDiena.lt

NETRADICINIS BRAŠKYNAS: KAIP MĖGAUTIS UOGOMIS IKI VĖLYVO RUDENS?

  • 0

Prie gyvenamo namo ar privataus biuro neturite juodos žemės lopinėlio, kur galėtumėte pasisodinti braškių? Remontantiniai uogakrūmiai – puiki išeitis, kadangi auga ir gražiai atrodo vazonuose. Negana to, rausvaskruostės uogos ant jų dera visą vasarą, dažnai net iki vėlyvo rudens.

Kur išrikiuosite vazonus su remontantinių svyrančių braškių kereliais, spręsti jums. Pastatomi jie gražiausiai žiūrėsis šalia tvenkinio, prie lauko pavėsinės sienelės, terasoje, šalia laukujų durų ar kitoje tyro oro erdvėje. Kabinamus galima įtaisyti ant balkono atbrailos, laiptų turėklų ir kitur. Svarbu, kad braškynui nestigtų saulės spindulių. Jeigu netradicinio braškyno viziją matote po stogu, geriausia išeitis – uogų krūmelius sodinti į vazonus su drėkinimo sistema. Antraip nespėsite juos, nepasiekiamus lietaus lašų, girdyti.

Išoriniams aplinkos veiksniams (lietui, tiesioginiams saulės spinduliams ir kt.) atsparių medžiagų vazonai su drėkinimo sistema yra dvigubi. Dekoratyvus išorinis vazonas yra vandens talpykla, o į paprastesnio dizaino vidinį vazoną beriamas substratas ir sodinami augalai. Kai pagrindinis vazonas pripildomas vandens (kiek jo pilti nurodo indo šone įtaisytas termometras), organiniai substrato komponentai per vidinio vazono kiaurymes jį nuolat geria, o prireikus, atiduoda augalų šaknims. Taigi, pasodinus braškes į tokius indus, belieka kartas nuo karto įpilti vandens į išorinį indą ir uogakrūmiams negrės troškulys.

Kai lauko erdvė nedidelė, bene geriausias pasirinkimas remontantinėms braškėms auginti – vienas ant kito montuojami lauko vazonai su drėkinimo sistema. Tokių vazonų bokšte uogakrūmius drąsiai galima komponuoti su remontantinėmis žemuogėmis, salotomis, kvapniomis prieskoninėmis žolelėmis, smulkiavaisiais pomidoriukais. Dar vienas dėmesio vertas variantas – remontantines braškes montuojamuose vazonuose komponuoti su žydinčiomis gėlėmis. Žinoma, abiejų rūšių augalus reikia sodinti į skirtingus vazonus, nes gėlių trąšos tiek uogų valgytojams, tiek uogakrūmiams ne į naudą.

Jeigu esate kūrybinga asmenybė, jums patinka įsijausti į sodininko, gėlininko vaidmenį, drąsiai imkitės netradicinio projekto – kitokio braškyno kūrimo. Tikrai nesigailėsite, nes: braškyno nereikės ravėti, vazonai su uogakrūmiais, gėlėmis ir kitais augalais pagyvins žalią vejos kilimą, lauko terasai suteiks jaukumo, nuraškytas švarias raudonskruostes uogas galėsite dėti tiesiai į burną.

Dar šis tas apie netradicinį braškyną:

* Pastatomais, kabinamais pavieniais ar montuojamais vazonais su svyrančiomis braškėmis, gėlėmis drąsiai galima puošti biuro prieigas. Originalu, gražu, o natūralūs vitaminais darbuotojams bei lankytojams bus po ranka.

*   Išvaizdų vazoną su jame užveistu braškynu bet kokia proga gražu ir širdinga įteikti kaimynui, bičiuliui ar bendradarbiui, su kuriuo visada mielai dalijatės sodininkystės žiniomis. Tegul pasidžiaugia jūsų beribe fantazija ir išmėgina naują braškių auginimo būdą.

* Mobilus braškynas – unikali dovana sunkiai naujausius išradimus prisijaukinantiems tėvams, senoliams.

Daugiau informacijos ir netradicinį braškyną galima rasti Kaune esančiame salone (Savanorių pr. 319 a.) arba internetiniame puslapyje tarpgeliu.lt.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS