Nuo COVID-19 paskiepytas paauglys po kelių dienų paguldytas į ligoninę: išgirdo apie retą patologiją | KaunoDiena.lt

NUO COVID-19 PASKIEPYTAS PAAUGLYS PO KELIŲ DIENŲ PAGULDYTAS Į LIGONINĘ: IŠGIRDO APIE RETĄ PATOLOGIJĄ

Vieno 16-mečio šeimoje – neramios dienos.  Praėjusį penktadienį vaikinas buvo paskiepytas antrąja „Pfizer-BioNTech“ gamintojo vakcinos nuo koronaviruso doze. Po kelių dienų  jis atvyko į Kauno klinikas, kur atlikus pirminius tyrimus, jam nustatytas perikarditas (širdies maišelio uždegimas), todėl paauglys paguldytas į ligoninę. Medikai kol kas nei patvirtina, nei paneigia ryšio tarp vakcinavimo ir vaikino susirgimo.

Skausmas krūtinėje

Savaitės pradžioje skaitytoja portalui kauno.diena.lt atsiuntė laišką, kuriame teigė, kad paauglį savaitgalį vargino aukšta temperatūra, pirmadienį atsirado dusimas, jis skundėsi skausmais krūtinės srityje.

„Priimamajame kraujo tyrimus padariusi slaugytoja žagtelėjo. Du rodikliai – berods troponinai ir d-dimerai – ypatingai viršijo sveiko žmogaus normos ribas. Kiek žinau, abu šie rodikliai rodo miokardo infarktą“, – sakė moteris.

Susisiekus su Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų atstovais, šie patvirtino, kad minimas pacientas į Kauno klinikų Skubios pagalbos skyrių atvyko birželio 28 dieną dėl karščiavimo ir skausmo krūtinės srityje.

„Atlikus pirminius tyrimus, 16-mečiui nustatytas perikarditas (širdies maišelio uždegimas), todėl paauglys stacionarizuotas Vaikų ligų klinikoje. Šiuo metu paciento būklė yra gera, todėl artimiausiu metu jis bus išleistas namo tolesniam stebėjimui“, – teigė Kauno klinikų Komunikacijos tarnybos vyriausioji specialistė Karolina Račkauskienė. 

Asociatyvi freepik.com nuotr.

Tiria ryšį tarp vakcinos ir susirgimo

Anot gydymo įstaigos, pacientas birželio 25 dieną buvo paskiepytas antrąja „Pfizer-BioNTech“ gamintojo vakcinos „Comirnaty“ doze. „Kol kas nei patvirtinti, nei paneigti ryšio tarp vakcinavimo ir paciento susirgimo (perikardito) negalime, nes vis dar vyksta išsamūs paciento tyrimai. Jeigu ryšys tarp vakcinos ir susirgimo bus įrodytas, apie tai nedelsiant bus informuota Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT)“, – ketvirtadienį teigė K. Račkauskienė.

VVKT teigė apie šį atvejį informacijos negavę. „Tokio ar panašaus pranešimo apie įtariamą nepageidaujamą reakciją nesame gavę“, – portalui kauno.diena.lt teigė VVKT atstovė spaudai Aistė Tautvydienė. 

Europoje šia liga suserga nuo 1 iki 10 iš 100 tūkst. žmonių per metus, tuo tarpu vaikams ši patologija nustatoma itin retai.

„Iki šiol esame gavę tik vieną pranešimą apie paauglio patirtą įtariamą nepageidaujamą reakciją į skiepus. Ji buvo nesunki“, –  A. Tautvydienė taip pat teigė, kad tarnyba nėra gavusi pranešimų, kad paaugliai po skiepo atsidurtų ligoninėje.

VVKT atstovė atkreipė dėmesį, kad jeigu gydytojai nematys priežastinio ryšio tarp vakcinos ir vaikino diagnozės, pranešimo tarnybai gali ir visai nepateikti.

„Sveikatos priežiūros specialistai (gydytojai, slaugytojai), gavę informaciją apie įtariamą nepageidaujamą reakciją į skiepus, kiek galima greičiau, bet ne vėliau kaip per 15 dienų nuo įtariamos nepageidaujamos reakcijos į vakcinas atsiradimo ir (ar) informacijos apie tai gavimo dienos, turi pateikti VVKT sveikatos priežiūros ar farmacijos specialisto pranešimą apie įtariamą nepageidaujamą reakciją formą“, – sakė pašnekovė.

Vaikai serga retai

Kauno klinikų gydytoja vaikų kardiologė ir vaikų reumatologė Aušra Šnipaitienė papasakojo apie perikarditą vaikams ir kaip jis gydomas „Perikarditas dažniausiai grėsmės gyvybei nekelia, o jo eiga ir sunkumas priklauso nuo aplink širdį susikaupusio skysčio kiekio. Būklė dažnai būna ir visai besimptomė. Europoje šia liga suserga nuo 1 iki 10 iš 100 tūkst. žmonių per metus, tuo tarpu vaikams ši patologija nustatoma itin retai (Amerikos kardiologijos koledžo duomenimis, perikarditas nustatomas tik apie 0,2 proc. sveikų vaikų, besikreipiančių į skubios pagalbos skyrius dėl krūtinės skausmo). Mokslinės literatūros duomenimis, ši būklė dažniausiai pasireiškia paaugliams berniukams“, – aiškino medikė. 

Ši liga visiems pacientams pasireiškia skirtingai, o gydymo taktika yra individuali. Anot A. Šnipaitienės, dažniausiai vaikams liga praeina savaime per 2-4 savaites, užtenka poilsio režimo, vaistų nuo skausmo (jei skauda) ir nesteroidinių vaistų nuo uždegimo (pavyzdžiui, ibuprofeno).

„Kartais, net ir atlikus išsamius tyrimus, perikardito priežastis išlieka neaiški. Vaikams ši būklė dažniausiai pasireiškia po širdies operacijų, taip pat – sergant įvairiomis infekcinėmis ligomis (bakterinėmis ar virusinėmis, pavyzdžiui, COVID-19), po krūtinės ląstos traumų ar sužeidimų bei sergant sisteminėmis ligomis. Yra duomenų, kad širdies pažeidimai vaikams nustatyti ir persirgus COVID-19 liga dėl multisisteminio uždegiminio atsako sindromo“, – teigė Kauno klinikų medikė. 

Europos vaistų agentūros (EVA) Farmakologinio budrumo rizikos vertinimo komitetas  (PRAC) nuo 2021 metų balandžio mėnesio registruoja ir tiria informaciją apie miokardito ir perikardito atvejus po vakcinacijos nuo SARS-CoV2 viruso. Pirmieji pranešimai pasirodė Izraelyje po skiepijimo „Comirnaty“ vakcina, taip pat JAV, kur šiuo metu yra paskiepyta apie 3,3 mln. dozių 12-15 metų paauglių ir apie 20 mln. dozių 16-25 metų amžiaus žmonių.

Dauguma šių susirgimų buvo lengvi ir žmonės pasveiko per kelias dienas. Širdies audinių uždegimines reakcijas daugiausia patyrė vyrai, jaunesni nei 30 metų, o simptomai dažniausiai pasireiškė per kelias dienas po vakcinacijos antrąja vakcinos „Comirnaty“ doze. „Bent kol kas rekomendacijų neskiepyti antrąja vakcinos doze  – nėra“, – sakė A. Šnipaitienė.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Ar skiepytis antra doze?

Jeigu paaugliui ar kitam pasiskiepijusiam asmeniui pasireiškia sunkios reakcijos po skiepo nuo COVID-19, ar rekomenduojama skiepytis nuo koronaviruso ir antra doze?

„Aplinkybės, būklės ar praeityje patirti sveikatos sutrikimai, dėl kurių asmeniui negalima leisti antrosios vakcinos dozės, yra nurodyti vaisto informaciniuose dokumentuose: preparato charakteristikų santraukoje (specialistui skirtas dokumentas) ir pakuotės lapelyje (pacientui skirtas dokumentas). Rinkoje esančių vakcinų, vartojamų dviem dozėmis „Comirnaty“, „Spikevax“ (buvusi „Moderna“) ir Vazevria“ informaciniuose dokumentuose yra nurodyta, kad antrosios dozės negalima leisti pacientui, kuriam po pirmosios dozės pasireiškė anafilaksija (t. y. sunki sisteminė alerginė reakcija).  „Vaxzevria“ vakcinai  yra papildomas apribojimas. Antros „Vaxzevria“ dozės negalima naudoti, jei po ankstesnio skiepijimo „Vaxzevria“ buvo pasireiškęs trombozės su trombocitopenija sindromas (TTS).  Kitais atvejais, kai po pirmosios vakcinos dozės pacientas buvo patyręs sunkią nepageidaujamą reakciją, vakcinos antrosios dozės vartoti nedraudžiama“, – aiškino VVKT atstovė spaudai A. Tautvydienė.

Anot jos, panašiais kaip šis paauglio atvejais, rekomenduojama vadovautis vakcinų informacinių dokumentų nurodymais  ir gydytojų rekomendacijomis,  individualiais atvejais priimant sprendimus dėl vakcinos nepageidaujamo poveikio keliamo pavojaus ir numatomos vakcinacijos naudos pandemijos kontekste.

Portalas jau skelbė, kad Lietuvoje, Statistikos departamento duomenimis, nuo COVID-19 paskiepyta 7,6 proc. 12-15 metų vaikų.

Rašyti komentarą
Komentarai (27)

palaida bala su tais skiepais

ir poto jūs norite , kad mes skiepytume savo vaikus? jūs gal juokaujate? kažkoks sen*zda dar kalba apie priverstinį skiepyjimą? lai pradžioje savo anūkus paskiepija!

vvkt pranešti reikia įtarus, o ne tik įrodžius

vvkt pranešti reikia įtarus, o ne tik įrodžius nepageidaujamą reakciją. Ligoniai ir patys gal tai padaryt nelaukdami gydytojų

neįrodytas ryšys su skiepu

ir visi parinasi net sušilę. Aiškiai veikti neturi ką.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS