Paminėtos 80-osios Kauno geto metinės | KaunoDiena.lt

PAMINĖTOS 80-OSIOS KAUNO GETO METINĖS

Minint 80-ąsias Kauno geto metines, žydų bendruomenė susirinko prie Kauno geto vartų paminklinio akmens. Renginio metu buvo prisimintas ir pagerbtas Holokausto aukų atminimas, po buvusią Kauno geto teritoriją vyko ekskursija „Atminties ženklai: Kauno getas“.

„Šis įvykis neeilinis – minime geto įkūrimo 80-ąsias metines. Gete buvo žiaurios sąlygos, stigo maisto, vaistų, nebuvo paprastų higienos sąlygų. Privalome prisiminti nekaltus žmones, kurie čia pateko. Tai – mūsų pareiga“, – teigė žydų bendruomenės pirmininkas Gercas Žakas.

G. Žakas pasakojo, jog gete buvo įkalinti 30 tūkst. žydų, tačiau iš jų gyvi liko tik 600–700. Gebančius dirbti išsiuntė į koncentracijos stovyklas.

Renginyje dalyvavo paskutinė likusi Holokaustą išgyvenusi Fruma Kučinskienė. Ji pasakojo savo patirtį gete, apie šeimos netektį, visišką skurdą.

S. Chudobaitės nuotr.

„Mano laiminga vaikystė baigėsi, kai man buvo vos devyneri metai, kuomet su šeima patekome į getą. Bandėme bėgti iš jo, apsistojome Petrašiūnuose, tačiau ryžomės grįžti. Tėvą ir brolį atpažino baltaraiščiai, juos žiauriai sumušė“, – prisiminimus pasakojo F. Kučinskienė.

Iš geto F. Kučinskienę ir kitą mergaitę išvedė žydų policininkas.

Kauno IX forto muziejaus direktorius Marius Pečiulis teigė, kad šis įvykis Lietuvos istorijoje labai svarbus. „Geto metinės primena kruvinąjį laikotarpį, nacistinę okupaciją, žydų tautos naikinimą. Norisi akcentuoti šio susibūrimo svarbą, jog tokie įvykiai nebepasikartotų. Mes čia susirenkame prisiminti Holokausto aukų, kad įvyktų pokytis žmonių pasąmonėje, jog tautos nebūtų naikinamos pasaulyje“, – sakė pašnekovas.

GALERIJA

  • Paminėtos 80-osios Kauno geto metinės
  • Paminėtos 80-osios Kauno geto metinės
  • Paminėtos 80-osios Kauno geto metinės
  • Paminėtos 80-osios Kauno geto metinės
  • Paminėtos 80-osios Kauno geto metinės
S. Chudobaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

atsiprašymas

Reikėtų atsiprašyti žydų tautos....

Adomas

Su šiuo įvykiu juokauti nevalia. Ir kometarus rašant reikia suprasti, kad tokio žvėriškumo negalėjo būti.Kas yra kaltas, turi atsakyti ar tai lietuvis, ar tai žydas. Visų kaltinti negalima.

Ar milijoniere siugzdiniene. Ten

Pirmoj eilej?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS