Eksperimentas dėl paskutinės dienos vartojimo prekių: ar čia tikrai viskas gerai? | KaunoDiena.lt

EKSPERIMENTAS DĖL PASKUTINĖS DIENOS VARTOJIMO PREKIŲ: AR ČIA TIKRAI VISKAS GERAI?

„Man tiesiog alergija, kai paslaugų ar prekių pardavėjai apgaudinėja ir nustatę poker face aiškina, kad čia viskas gerai“, – socialiniame tinklalapyje "Facebook" rašė kaunietis Vaclovas.

Praėjusią savaitę vyras nuėjo į artimiausią prekybos centrą, o jo lentynose rado daugybę maisto produktų, kurių etiketėse buvo nurodyta, kad rytoj jų geriau nebevartoti. Eksperimentui kaunietis pasirinko "Rimi" parduotuvę, kurioje apsilankė apie 19.30 val., tad neapdairiam pirkėjui, įsigijusiam tokias prekes, jas būtų reikėję suvartoti vos per kelias valandas.

Vaclovas pastebėjo, kad, norėdamas nusipirkti prekę, kurios tinkamumas vartoti yra daugiau nei diena, pirkėjas turi pasikliauti tik savo atidumu ir yra priverstas švaistyti savo laiką. Jis piktinosi, kad kritinio galiojimo prekės nėra padėtos į atskirą lentyną, „tiesiog uždėta geltona kaina, tarsi išskiriant akciją (kai kur didesnė, kai kur – visai nežymi)“, – dėstė kaunietis.

Taip, reikia skaityti etiketes, bet prekybos centrai galėtų parodyti daugiau žmogiškumo, įsitikinęs Vaclovas.

Paprašyta pakomentuoti Vaclovo išsakytas mintis ir užfiksuotas nuotraukas, „Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Giedrė Bielskytė problemos neįžvelgė. „Pagal teisinį reguliavimą produktų žymėjimas „galioja iki 29 d.” reiškia, kad 29 d. produktas yra tinkamas vartoti”, – teigė G. Bielskytė.

"Kaip matyti iš nuotraukų, etikete „Šiandien pigiau“ žymime šviežio maisto produktus, kurių galiojimas besibaigiantis. Tokiu būdu išskiriame jį lentynoje ir taip pasiūlome pirkėjams įsigyti pigiau maisto, kurį būtina suvartoti tą pačią dieną. Matome, kad pirkėjai suprantą šią nuolaidą, ir ja naudojasi. Mes, tuo tarpu, norime mažinti utilizuojamo nebegaliojančio maisto kiekius ir tai yra vienas iš būdų jį suvartoti tą pačią dieną, tačiau neišmesti", – komentavo G. Bielskytė.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Agnė Kolkaitė portalui kauno.diena.lt teigė, kad maisto prekių pardavėjų įstatymas neįpareigoja išskirti, pažymėti prekes, produktus paskutinę jų tinkamumo vartoti dieną.

"Jeigu maisto produkto pakuotė yra vientisa ir nepažeista, laikymo sąlygos –tinkamos, toks produktas išlieka saugus vartoti iki nurodyto termino pabaigos, t. y., ir tą paskutinę tinkamumo vartoti termino dieną", – aiškino A. Kolkaitė.

Ji pabrėžė, kad vartotojai sprendžia patys, įsigyti ar ne tokius produktus, kurie galioja paskutinę jų vartojimo dieną. "Tačiau VMVT rekomenduoja vartotojams prieš įsigyjant maisto produktus atkreipti dėmesį ne tik į galiojimo datą, bet įvertinti ir kitus šviežumo kriterijus: laikymo temperatūrą, konsistenciją, kvapą bei spalvą", – patarė vyriausioji specialistė.

VMVT per šiuos metus yra sulaukusi 12 vartotojų nusiskundimų, kuomet maisto prekės, dažniausiai įsigytos internetu, į namus pristatomos paskutinę jų vartojimo dieną.

"Dėl ko VMVT vartotojams prieš apsiperkant internetu rekomenduoja perskaityti prekių pirkimo-pardavimo parduotuvėse taisykles, kuriose numatyti pardavėjo įsipareigojimai, prekių keitimo ar grąžinimo sąlygos. VMVT vartotojų prašymų dėl įsipareigojimo skelbti ar kažkaip kitaip išskirti tokias prekes nėra sulaukusi, tačiau VMVT pastebi, kad besibaigiančio galiojimo maisto prekės prekybos centruose neretai yra nukainuojamos", – dėstė A. Kolkaitė.

GALERIJA

  • Eksperimentas dėl paskutinės dienos vartojimo prekių: ar čia tikrai viskas gerai?
  • Eksperimentas dėl paskutinės dienos vartojimo prekių: ar čia tikrai viskas gerai?
  • Eksperimentas dėl paskutinės dienos vartojimo prekių: ar čia tikrai viskas gerai?
  • Eksperimentas dėl paskutinės dienos vartojimo prekių: ar čia tikrai viskas gerai?
  • Eksperimentas dėl paskutinės dienos vartojimo prekių: ar čia tikrai viskas gerai?
  • Eksperimentas dėl paskutinės dienos vartojimo prekių: ar čia tikrai viskas gerai?
Vaclovo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Ginta

Nesuprantu bukų žmonių kad perkate su pasibaigusiu galiojimu prekes uz puse kainos, vartotojų teisių gynimo įstatymą 15 straipsnį, draudžiama parduoti su pasibaigusiu galiojimu bet kokia prekę, jus apgaudineja o jus ir šūdą suvalgysite

Dalytė

Niekas neverčia pirkti prekių su besibaigiančiu galiojimu. Aš perku (kai randu, kas man tinka), valgau ir džiaugiuosi sutaupiusi, nes iš minimalios algos kažkaip nelabai moku gyventi. Matyt bloga šeimininkė esu:)))...

Auksinis kardas

Siaip Rimi - pats brangiausias prekybcentris. Pas mus mieste ji vadina "butiku". Keista, kad tokiomis kainomis pusshudi stumdyti bando, balvonai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS