Pirmenybė – Šilainiuose gyvenantiems pradinukams | KaunoDiena.lt

PIRMENYBĖ – ŠILAINIUOSE GYVENANTIEMS PRADINUKAMS

Kauno miesto taryba pritarė sprendimui nekomplektuoti Prano Mašioto ir "Ryto" pradinėse mokyklose priešmokyklinio ugdymo grupių. Savivaldybės atstovų teigimu, taip siekiama suteikti galimybę šiose mokyklose mokytis Šilainiuose gyvenantiems vaikams.

Per daug prašymų

Dviejose Šilainių švietimo įstaigose – P.Mašioto ir "Ryto" pradinėse mokyklose – nuo rudens nelieka priešmokyklinių klasių. Taip nuspręsta, nes į šias mokyklas nori patekti dvigubai daugiau mokinių, nei įstaigos pajėgios priimti.

"Ryto" pradinė mokykla jau yra sulaukusi 134 prašymų į pirmą klasę, iš kurių 75 vaikai gyvena mokyklai priskirtame rajone. Net ir neformuodama priešmokyklinių grupių, mokykla nesugebės patenkinti visų mikrorajono vaikų poreikio. Į ją, dabartiniais duomenimis, nepateks 17 vietos vaikų, kuriems yra suteikiama pirmenybė. Sprendimą mokykloje neformuoti priešmokyklinio ugdymo grupių inicijavo pati mokyklos vadovybė.

"Mokykla yra perpildyta ir norėdami dalį patalpų skirti pradinukų ugdymo erdvėms, norėjome nekomplektuoti priešmokyklinio ugdymo grupių. Tokiai pozicijai pritarė ir Kauno miesto taryba", – yra sakiusi "Ryto" pradinės mokyklos direktorė Alina Striškienė.

Kauno P.Mašioto pradinė mokykla yra sulaukusi 150 prašymų į pirmąją klasę. Iš jų galės patenkinti tik 72, net ir neformuodama priešmokyklinių grupių.

Pirmumas vietos mokiniams

Savivaldybės Švietimo skyriaus atstovai tikino, kad šiose mokyklose pirmumas į pirmąsias klases turi būti teikiamas Šilainiuose gyvenantiems vaikams. Anksčiau būdavo, kad priešmokyklines klases užpildydavo ne tik Šilainių gyventojai, o paskui automatiškai patekdavo į pirmą klasę. Taip šio rajono tėvams reikėdavo vaikus vesti į kitas, toliau nuo gyvenamosios vietos esančias mokyklas.

"Turime, kaip pavadinčiau, gerąją problemą P.Mašioto ir "Ryto" mokyklose. Tėvai čia nori vesti savo vaikus, bet susidaro situacija, kad visi pradinukai netelpa. Buvo išklausytos ir direktorės, ir tėvai. Turime tokią situaciją, tad nereikia jos nustumti dar metams ir maudytis šioje košėje, o būtina spręsti", – posėdžio metu sakė tarybos narė Ina Pukelytė.

Švietimo skyriaus atstovai tikino, kad tėvams sudarytos visos sąlygos priešmokyklinio amžiaus vaikus vesti į netoliese esančias Tado Ivanausko progimnaziją ar Milikonių pagrindinę mokyklą.

Jos gali priimti maždaug 200 priešmokyklinukų. Abi šios mokyklos yra netoli nuo P.Mašioto ir "Ryto" pradinių mokyklų. Tėvai taip pat turi galimybę savo vaikus leisti į bet kurią kitą, ypač jiems priskirtame mikrorajone esančią mokyklą. Taip pat vaikai gali būti toliau ugdomi ir darželiuose, kuriuos šiuo metu lanko.

Nesurenka jaunuolių

Kauno valdžia taip pat apsvarstė ir kitų mokyklų – Stasio Lozoraičio ir "Žiburio" – klasių formavimo klausimus. Politikai pritarė nuo naujų mokslo metų šiose mokyklose nebeformuoti 9–10 klasių. Didžiausia priežastis, lėmusi tokį sprendimą, – mokyklos nesurenka pakankamai mokinių.

"Mes atidžiai klausomės tėvų ir bendruomenės nuomones. Demografija Lietuvoje mažėja. Tam tikro amžiaus vaikų grupės taip pat mažėja. Tai tiek S.Lozoraičio, tiek "Žiburio" mokyklos turi šią problemą", – pastebėjo miesto tarybos narė I.Pukelytė.

Šis tarybos sprendimas sulaukė ir prieštaringų pasisakymų. Mokyklų atstovai tikino, kad kol yra teismo uždėtos laikinosios apsaugos priemonės, politikai neturėtų priimti jokių su mokykla susijusių sprendimų. Bendruomenės atstovai prašė leisti dar šiais metais komplektuoti 9–10 klases.

"Atsižvelgiant į mokinių skaičius kitose Kauno mokyklose, mes matome, kad devintokų skaičius pas mus nebūtų mažesnis nei kitur. Be to, tarp būsimų devintokų yra trys mokiniai, kurie būtų mokomi namuose, todėl jie negali būti ignoruojami. Be to, atsisakius šių klasių, būsime priversti įspėti mokytojus dėl mažėjančio krūvio", – kalbėjo Kauno "Žiburio" pagrindinės mokyklos direktorė Asta Daugirdė.

"Dabar atostogos. Kaip ir kada informuoti mokinius ir jų tėvus? Nusprendžiant nebeformuoti 9–10 klasių, pažeidžiate viešąjį interesą", – sakė S.Lozoraičio mokyklos tarybos pirmininkė Dalia Kučinskaitė.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Neabejinga

ŽINUTĖ: klases formuoti jie privalės, nes yra teismo nutartys, kurių trys frakcijos nesilaiko ir vieningai balsuoja. Mokyklos kreipsis į teismus taikyti sankcijas ir jas taikys. Žinokite Tėveliai: jei teigia, kad nesusiformuoja klasė ir Jums siūloma išeiti, Jums nesutikus vienašališkai sutartis negali būti nutraukta ir perkėlimas į kitą mokyklą neįmanomas.Taigi sau būnate ir mokotės, kad ir 6 vaikai, nieks neturi teisės Jūsų iškeldinti. O jei ką, vistiek vis lauk, tai rugsėjo 1-ąją pas merą vesime savo vaikus, lai mokina, maitina ir suteikia išsilavinimą, tik po gvazdiką nepamiršti, būsimam mūsų vaikų mokytojui :).

Jooooo

kaunadienis visai prarado padorumą ir atsparumą krabo pinigams, kokia gėda, jau nekalbant apie žurnalistinę etiką ir objektyvumą, turbūt blogiau nei sovietmečiu, kai bruko melą ir šlovino komūniagas, bet ar ne tokie sėdi merijoje?

mama

norėčiau gaut informaciją kada galima bus sužinoti pamokų tvarkaraštį Savivaldybėje? kaip ir nėra kur vaikui mokytis nuo rugsėjo, vidurys vasaros, kitos mokyklos atsisako priimti, tad galėsiu atveždinėti pas tuos, kurie nusprendė, kad nereikia. Tegul atlaisvina didesnį kabinetą, nes teks priimti 19 mokinių
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS