Permainų Akademijoje epicentras – Pilėnų gatvė | KaunoDiena.lt

PERMAINŲ AKADEMIJOJE EPICENTRAS – PILĖNŲ GATVĖ

Taip jau sutapo, kad daugiausia pokyčių Akademijos seniūnijoje pernai būta Pilėnų gatvėje. Šiemet darbai čia taip pat bus tęsiami, tačiau pagal apimtį ir kainą ne mažiau svarbus taps Vytauto Didžiojo universiteto Ugnės Karvelis gimnazijos rekonstrukcijos ir priestatų statybos projektas.

Geras startas

Paprašytas įvardyti 2022 m. baigtą svarbiausią darbą, Akademijos seniūnas Skirmantas Nominaitis šyptelėjo: žodis „baigtas“ netinka, nes darbas tik pradėtas. Tai Pilėnų gatvės rekonstrukcija. „Kelių statybininkai čia triūsti pradėjo rudenį, palankūs orai leido nuveikti daugiau, nei planuota. Tikriausiai nuo miestelio įkūrimo pradžios čia nebūta tiek statybinės technikos vienu metu, kiek pernai rudenį. Kad po rekonstrukcijos kuo ilgesnį laiką nereikėtų ardyti naujos dangos, bendrovės „Kauno energija“ ir „Kauno vandenys“ atnaujino dalį požeminių inžinerinių tinklų. Įrengiant gatvės lietaus nuotekų sistemą, gatvėje kartu darbavosi energijos skirstymo operatoriaus rangovas“, – sakė pašnekovas.

Planai: vienas iš dviejų VDU Ugnės Karvelis gimnazijos priestatų duris turėtų atverti jau šį rugsėjį. / Organizatorių nuotr.

Lietaus nuotekų sistema jau beveik įrengta, taip pat – ir naftos produktų gaudyklė. Kadangi šioje seniūnijos arterijoje eismas labai intensyvus, lietaus nuotekų sistema tiesta netranšėjiniu būdu. „Tai buvo labai geras sprendimas, eismas darbų metu buvo ribojamas minimaliai, – sakė S. Nominaitis. – Lietaus nuotekų sistemos šioje gatvėje iš viso nebuvo. Tai svarbiausias argumentas, kad gatvę išties reikia rekonstruoti.“

2022 m. parengtas išleistuvo, esančio Kamšos miško teritorijoje, tarp Pilėnų g. 11 ir 13 namų, remonto techninis projektas. Išleistuvo remontas bus pirmas ir svarbiausias darbas pavasarį, visiškai modernizuojant gatvės lietaus nuotekų sistemą.

Tikriausiai nuo miestelio įkūrimo pradžios čia nebūta tiek statybinės technikos vienu metu, kiek pernai rudenį.

Daugiau kaip 0,5 km Pilėnų gatvės rekonstrukciją ketinama užbaigti šiemet. To tikėtis leidžia geras pernykštis startas, tačiau neaišku, kada pavasaris leis grįžti darbininkams ir atnaujinti darbus. Rekonstrukcijos metu bus paklota nauja asfalto danga, įrengti nauji šaligatviai ir naujas apšvietimas, atvestos dvi jungtys elektromobilių įkrovimo stotelėms, o požeminės konteinerių aikštelės bus pirmi Kauno rajone tokio tipo statiniai, integruoti į atliekų tvarkymo sistemą.

Atnaujinami keturi kiemai

Įgyvendinant 2020 m. parengtą ESO tinklų iškėlimo projektą, pernai pradėta ir daugiabučių namų kiemų renovacija. „Labai džiugu, kad kartu su gatvės rekonstrukcija pradėti tvarkyti ir keturių daugiabučių namų kiemai. Juose bus įrengta daugiau stovėjimo vietų automobiliams. Iki šiol nemažai jų buvo parkuojama gatvėje, tai, ypač žiemą, apsunkindavo jos priežiūrą“, – teigė seniūnas.

Viena iš keturių paraiškų netgi atitiko visus kriterijus, pagal kuriuos skiriami balai, ir gavo 100 proc. finansavimą. Tačiau susikurti gražesnę ir patogesnę aplinką panoro ir bendrijos, kurioms savivaldybė padengs pusę kiemams atnaujinti reikalingų lėšų.

Skirmantas Nominaitis. / Regimanto Zakšensko nuotr.

Tikimasi, kad geri pavyzdžiai užkrės ir kitas daugiabučių namų gyventojų bendrijas. Pasak S. Nominaičio, bendrijų pirmininkai domisi, kaip vyksta darbai vietoje, kokios jų finansavimo galimybės.

2021 m., kai Kauno rajono savivaldybėje startavo Daugiabučių namų kiemų tvarkymo programa, teikiama parama jau spėjo pasinaudoti Pilėnų g. 14-ojo namo gyventojai ir tuo labai džiaugiasi. Kiemas – tvarkingas ir modernus, atnaujintoje aikštelėje telpa visų gyventojų automobiliai. Kadangi Kauno rajono savivaldybės vadovai žada didesnį programų finansavimą, viliamasi, kad norinčių tuo pasinaudoti atsiras gerokai daugiau.

Šviesiau ir saugiau

Pernai Akademijos seniūnija tapo šviesesnė. „Atnaujinome techniškai pasenusį apšvietimą nuo Tako g. 11 iki Pilėnų g. 14 namo. 2022 m. iš viso įrengėme trylika naujų, šiuolaikiškų švietimo atramų su elektros energiją taupančiomis lempomis. Perskaičiavome apšviestumo koeficientus. Kai Akademijos miestelis kūrėsi, pirmiausia atsirado šviestuvai, o takai – vėliau, jų kryptys, laikui bėgant, buvo keičiamos pagal pėsčiųjų poreikius, todėl kai kurios apšvietimo atramos buvo nutolusios nuo takų. Dabar viską optimizavome, pritaikėme prie esamos būklės“, – tvirtino seniūnas.

Pernai seniūnija ėmėsi dar vieno darbo: atnaujino takus, kurie buvo duobėti, nelygūs, netgi pavojingi. Saugesnė ir patogesnė tapo atkarpa nuo Pilėnų g. 10 iki 14 namo. Pėsčiųjų tako nuo Sodų gatvės iki garažų bendrijos „Greitis“ visiškai nebuvo, nors čia susidarydavo nemaži srautai pėsčiųjų iš VDU Ugnės Karvelis gimnazijos ir vaikų darželio. Atnaujinta atkarpa Tako g. nuo 1 iki 5 namų taip pat nėra prie gatvės, bet gerokai sutrumpina kelionę pėsčiomis, be to, ją galima naudoti ir rekreacijai. Čia galima pasivaikščioti, pavedžioti augintinį.

Naudos: pėsčiųjų takai leidžia sutrumpinti atstumą ir tarnauja rekreacijai. / Regimanto Zakšensko nuotr.

2023 m. planuojama tęsti apšvietimo modernizavimą ir remontuoti pėsčiųjų takus nuo Pilėnų g. 7 namo link vaikų lopšelio-darželio „Ąžuolėlis“, šioje erdvėje atnaujinti vaikų žaidimo aikštelę.

Pasodinta ąžuolų alėja

Pavasarį surengta graži akcija – Pilėnų gatvės skvere pasodinti 22 ąžuoliukai, išauginti iš rinktinių Lietuvos ąžuolų gilių. Medelius bendruomenei padovanojo VDU Žemės ūkio akademija, prie iniciatyvos prisidėjo Kauno rajono savivaldybė, į talką gausiai susirinko gyventojai. Kadangi Seimas 2022-uosius buvo paskelbęs Sūduvos metais, tokiu vardu simboliški nuspręsta pavadinti ir naująją ąžuolų alėją.

„Jau yra parengtas Akademijos miestelio dalinis želdynų rekonstrukcijos projektas, kurį laipsniškai įgyvendinant viešos erdvės taps dar žalesnės ir jaukesnės“, – sakė seniūnas.

Pokyčiai – ir kultūros lauke

„2022-ieji, palyginti su ankstesniais metais, buvo kitokie ir kultūros prasme. Tam įtakos turėjo ne tik tai, kad Akademija dalyvavo projekte „Šiuolaikinės seniūnijos“. Iki tol kultūrinis gyvenimas miestelyje vyko savanorių, Akademijos bendruomenės centro narių ir seniūnijos iniciatyvomis. Stiprus pokytis pasijuto įsteigus Akademijos laisvalaikio salės darbuotojo etatą, kultūrinis gyvenimas tapo prieinamesnis, reguliaresnis, įvairesnis“, – tvirtino seniūnas.

Pašnekovas apgailestavo, kad projektas „Kaunas ir Kauno rajonas Europos kultūros sostinė 2022“ baigėsi, tačiau neabejojo, kad Kauno rajono savivaldybės vadovai tesės pažadą, kvies dalyvauti bendruomenes, skirs panašų finansavimą renginiams ir tradicijomis puoselėti, tęsti projekto „Šiuolaikinės seniūnijos“ metu pradėtas veiklas. „Tai mus nuteikia optimistiškai“, – patikino pašnekovas.

Vis svarbesnį indėlį į Akademijos miestelio kultūrinį gyvenimą įneša Tado Ivanausko Obelynės sodyba-memorialinis muziejus. Šis gamtos paveldo objektas net tik traukia pavienius lankytojus, bet ir turistų grupes iš visos Lietuvos ir užsienio. Praėjusiais metais Obelynėje buvo organizuojami įvairūs renginiai: nuo kamerinių iki moderniosios muzikos, jaunimo stovyklos, edukacijos, parodos ir kolekcinių obelų veislių vaisių degustacijos.

„Iniciatyvaus Kauno rajono muziejaus vadovo Zigmo Kalesinsko dėka Obelynės sodyba pastebimai keičia savo veidą – lankytojams parke įrengti apšvietimo takai, pradėtas remontuoti Tado Ivanausko gyvenamojo namo, tapusio muziejumi, pastatas. Šiemet planuojama atstatyti istorinį žiemos sodą, restauruoti paukštinės pastatą. Manau, kad Kauno rajono savivaldybės vadovų sprendimas išpirkti iš paveldėtojų sodybą ir ją paversti kultūros ir rekreacijos traukos centru buvo labai toliaregiškas“, – neabejojo seniūnas.

Epicentras keisis

Svarbiausias darbas šiemet, kaip ir pernai, Akademijos seniūnijoje bus Pilėnų gatvės rekonstrukcija. „Tikimės, kad gamta leis sėkmingai užbaigti darbus, rangovai nesusidurs su statybinių medžiagų trūkumu, kaip buvo per pandemiją ir Ukrainos karo pradžioje. Gyventojai labai laukia darbų pabaigos“, – sakė S. Nominaitis.

Vis dėlto šiais metais, kalbant apie permainas, dažniau bus minima Mokyklos gatvė. „Nuoširdžiai linkiu VDU Ugnės Karvelis gimnazijos bendruomenei, kad šiemet pasisektų pradėti gimnazijos rekonstrukcijos projektą. Jis grandiozinis: bus pastatyti du nauji korpusai, nauja sporto salė, esamas pastatas – rekonstruojamas. Tai leis žymiai pagerinti ugdymo kokybę ir sąlygas. Nemanau, kad tokio dydžio projektas bus užbaigtas šiemet, tačiau tikėtina, kad vienas korpusas rugsėjo 1-ąją jau atvers duris“, – vylėsi seniūnas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Interesantas

Ar tik ne Kauno rajono mero anūkas lanko ar lankys šią gimnaziją...taigi ir aplinka turi būti atitinkama ...

d

Viskas gerai kad rekonstruoja gimnaziją senai reikėjo, bet peršasi viena mintis - mokinių skaičius didėja, jie suvažiuoja su automobiliais, darželiai tame kampe net 2, vienas atseit laikinas, transporto srautai auga geometrine progresija, parkingo taip pat nelabai yra, bet apie tai kaip tai ...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS