Permainų vėjai įsisuks ir į saugomą Ąžuolyną | KaunoDiena.lt

PERMAINŲ VĖJAI ĮSISUKS IR Į SAUGOMĄ ĄŽUOLYNĄ

Kauno miesto savivaldybė rengiasi tvarkyti miesto centre esantį Ąžuolyno parką: bus tiesiami nauji takai dviračiams ir riedučiams, pažintinis takas, tvarkoma parko aplinka ir infrastruktūra.

Pasak Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaro Petrausko, darbai turėtų įvykti per kitus metus.

„Kai tik gauname galutinį, suderintą su visomis institucijomis sprendinį, jam yra numatyti pinigai – europinės lėšos, kai tik turime projektą, skelbiame rangą ir darome darbus. (...) Aš manau, per kitus metus tikrai tą turime padaryti“, – BNS sakė G.Petrauskas.

Anot jo, projektui numatyta apie pusantro milijono eurų. Tiksli suma paaiškės, kai bus rastas rangovas.

„Ten reikia daryti drenažus, norime naujus bėgimo takelius palei pakraščius daryti. Daug (suplanuota), ir pati teritorija – milžiniška, pats didžiausias parkas Kaune“, – kalbėjo administracijos vadovas.

Prestižinėje miesto Kauno vietoje plytintis Ąžuolynas yra saugoma teritorija. Tai vieno rečiausių Lietuvoje ir Europoje niūraspalvio auksavabalio buveinė. Dėl jo ir kitų vertybių, Ąžuolynas yra Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ buveinių apsaugai svarbi teritorija. Taip pat čia auga vertingi kelių šimtų metų senumo ąžuolai.

Pasak G.Petrausko, rengiant projektą atsižvelgta į gamtosauginius reikalavimus. Šiuo metu projektas yra derinanas.

Pagal parengtą techninį projektą, Ąžuolyne turėtų padaugėti atvirų erdvių: plane numatomi iškirsti „nepageidautini, augimvietei netinkantys medžiai ir krūmai“. Teigiama, kad tai turėtų padidinti biologinę parko įvairovę. Ąžuolyne planuojama įrengti drenažo sistemą, taip pasirūpinant, kad čia nebeužsilaikytų paviršinis vanduo, o centrinėje jo dalyje įrengti tvenkinius, juos apsodinti drėgmę mėgstančiais augalais.

Ąžuolyne siūloma įrengti naują dviračių taką keliaujantiesiems nuo miesto centrinės dalies link Radvilėnų plento, taip pat čia turėtų būti įrengtas takas riedutininkams. Ąžuolyne siūloma įrengti ekspozicinius taškus su skulptūromis, įvairiomis instaliacijomis, šviečiančiais ar kinetiniais įrenginiais.

Ten reikia daryti drenažus, norime naujus bėgimo takelius palei pakraščius daryti. Daug suplanuota.

Radvilėnų plente ir Vydūno alėjoje palei visą Ąžuolyno perimetrą numatoma padaryti vietas automobiliams stovėti.

Atliekant tvarkymo darbus, turėtų būti išsaugotos medinės skulptūros, taip pat sutvarkyta palei pagrindinį taką stovinčios skulptūros „Stumbras“ aplinka.

Parke turėtų atsirasti daugiau vaikų žaidimo aikštelių, rengiamasi atnaujinti ir treniruoklius, tačiau juos planuojama perkelti į kitą vietą – ant nenaudojamo tako, nes šiuo metu jie įrengti ant ąžuolo šaknų.

Taip pat parke siūloma įrengti biologinės įvairovės pažintinį taką su informacija apie Ąžuolyno gamtines vertybes. Takas prasidėtų nuo informacinio terminalo prie S.Dariaus ir S.Girėno paminklo ir pro gamtinių vertybių kompleksus vestų iki raguvų, atragių priešlaitėmis vingiuojančio tako. Siūlomi keli tako ilgio variantai – su pėsčiųjų tiltais ir be jų. Takas baigtųsi prie informacinės-edukacinės aikštelės.

Manoma, kad Ąžuolyno augimvietei gali būti keli tūkstančiai metų. 2005 metais, vykdant gamtinės įvairovės tyrimus, parko teritorijoje užregistruoti 59 rūšių paukščiai, 29 paukščių rūšys įrašytos į Europoje globaliai nykstančių rūšių sąrašus.

Rašyti komentarą
Komentarai (72)

GEDIMINAS

Pirmiausia sutvarkykit gatvių šaligatvius,kad žmonės būtų saugūs. Zanavykų g. šaligatvis pats pavojingiausias pėstiesiems,bet...savivaldybė iki šiol akla ir kurčia šiai problemai. Matyt laukia kol žmonės patyrę traumas kreipsis į teisėtvarkos organus dėl žalos atkyginimų už patirtas treaumas.

b.b.d ant zuvies produkto savivaldybej

Na aisku prasmirdusio krabo mafija negali nekist nagu ten kur nereikia. Ir isvis vietoj azuolyno, stadijono ir hales siulau pastatyti dideli stiklini kraba, o vietoj stumbro bronzini kraba :)))

Virginija ir Jadzytė iš Šančių n-tojo kranto

Šalin burnas nuo mūsų Tvarkusio. Saulytė net Vietname galvoja apie mus ir atkakliai dirba su drauge:) kauniečių gerovės kryptimi. Ąžuolyne turi atsirasti paminklas miesto geradariui. Neštume gėles, šluotume lapelius ir savo išsvajotajam melstumėmės. Juk taip apleistas per visą konservatorių valdymą buvo Ąžuolynas - visus du tūkstančius metų nuo jo atsiradimo. Dabar jis suklestės, kaip ir mudvi kad klestime.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS