„Poezijos pavasaris“ mūzas šiemet kvies vasarą | KaunoDiena.lt

„POEZIJOS PAVASARIS“ MŪZAS ŠIEMET KVIES VASARĄ

Pavasario pabaiga daugumai siejasi su poezija – tokiu metu Lietuvoje ir už jos ribų tradiciškai vyksta festivalis "Poezijos pavasaris". Tačiau šiemet vienas seniausių lietuviškų meno renginių vyks vėliau nei įprastai, vasarai persiritus į antrąją pusę.

Literatai, šio šeštą dešimtį skaičiuojančio festivalio mylėtojai ir kauniečiai, tradiciškai tampantys kuliminacinio renginio – "Poezijos pavasario" laureato apdovanojimo ceremonijos – šeimininkais kalendoriuje jau gali pasižymėti būsimos šventės dienas: liepos 26–rugpjūčio 9 d.

Kaip ir įprastai, gegužę planuotą šiųmetį renginį Lietuvos rašytojų sąjungai teko perkelti sekant vyriausybės nurodymais, baiminantis dėl festivalio svečių saugumo. Juolab kad dėl pandemijos dar ankstyvą pavasarį buvo uždarytos daugumos pasaulio valstybių sienos, o baiminantis epidemijos protrūkio apribojimai atšaukiami labai atsargiai ir lokaliai.

"Poezijos pavasarį" organizuojančio "Rašytojų klubo" direktorė Janina Rutkauskienė tikisi, kad renginio data nebesikeis. Tačiau, pasak jos, viskas priklauso nuo tolimesnės viruso eigos. "Juk niekas nežino, kokia situacija mūsų lauks vasarą. Vis dėlto tikimės, kad festivalio organizavimas toliau vyks sklandžiai. Labai norime, kad "Poezijos pavasaris", kad ir pasikeitęs, sugrįžtų ir vėl džiugintų žmonių širdis", – "Kauno dienai" sakė J.Rutkauskienė.

Kai kurie renginiai iš dalies bus virtualūs, o didžioji dalis jų vyks atvirose patalpose, tad poezijos gerbėjai bus saugūs.

Taigi nauji festivalio laiko rėmai jau aiškūs, bet renginio programa kol kas nėra žinoma. Netradicinės aplinkybės, be abejo, lems renginio kitoniškumą. "Nemažai suplanuotų renginių nebeįvyks, juos pakeis kiti. Kiekvienais metais programos dalis vykdavo ir universitetuose bei mokyklose. Aišku, dabar to nebus, nes vasarą švietimo įstaigos nedirba", – sakė pašnekovė.

Dėl pandemijos į virtualią erdvę persikėlė daugybė kultūros renginių, tad "Poezijos pavasaris" nebus išimtis. "Kai kurie renginiai iš dalies bus virtualūs, o didžioji dalis jų vyks atvirose patalpose, tad poezijos gerbėjai bus saugūs", – sakė J.Rutkauskienė ir pastebėjo, kad daugiau apie 56-ąjį kartą rengiamos poezijos šventės turinį bus galima kalbėti tik birželį, kai pradės aiškėti renginio ribos. Tuo metu esą bus aiški ir pagrindinio festivalio apdovanojimo, Maironio premijos, laureato pavardė.

Į festivalį visada atvykdavo ir svečių iš užsienio. Neaišku, ar šiais metais kviestiniai poetai ryšis vykti į Lietuvą. Tiesa, svečius buvo planuojama kviesti iš kaimyninių valstybių – Latvijos ir Estijos. Juolab kad ir judėjimas tarp Baltijos valstybių greitai bus atnaujintas, tad dalis poetų turbūt atvyks.

Vėluos ir kasmet festivalio išvakarėse išleidžiamas eilėraščių ir esė apie literatūrą almanachas: jis greičiausiai pasirodys tik birželio antroje pusėje. Šių metų almanacho sudarytojai – poetai Dainius Gintalas ir Benediktas Januševičius. Kartu sudaroma ir kompaktinė plokštelė "Poezijos balsas" su skaitomais poetų eilėraščiais. Ją jau trečius metus rengia rašytojas Rimantas Kmita.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...,arba MEGSTI POEZIJA arba NE...,

jeigu megsti POEZIJA JA galima MEGAUTIS skaitant NAMUOSE... TASKAS

...,pavasaris bePOEZIJOS neMALONUS PAVASARIS,bet...

geriau jau VASARA negu NIEKUOMET... TASKAS

SUSIJUSIOS NAUJIENOS