Policininkai analizavo detektyvinės literatūros vingrybes | KaunoDiena.lt

POLICININKAI ANALIZAVO DETEKTYVINĖS LITERATŪROS VINGRYBES

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kauno policijos komisarų klubo nariai nedidelėje kavinėje, pavadintoje policininkų profesijoje dažnai naudojamu terminu "Alibi", susitiko su rašytoju Kaziu Almenu. Prie apskritojo stalo visi aptarė naujo detektyvo "Vaivos juosta" vingrybes.

Kauno policijos komisarų klubo nariai nedidelėje kavinėje, pavadintoje policininkų profesijoje dažnai naudojamu terminu "Alibi", susitiko su rašytoju Kaziu Almenu. Prie apskritojo stalo visi aptarė naujo detektyvo "Vaivos juosta" vingrybes.

Profesorius, atominės energetikos specialistas K.Almenas įsitaisė šalia didelę kriminalinio darbo patirtį turinčių buvusių ir esamų policijos pareigūnų. Rašytojui rūpėjo profesionalų vertinimas, o profesionalai stebėjosi mokslininko pasirinkimu rašyti detektyvą apie sovietinę miliciją.

Prof. K.Almeno romanas "Vaivos juosta" yra detektyvų serijos apie milicijos leitenantą Donatą Vėbrą antroji knyga. Pirmoji – "Lietingos dienos" – buvo išleista prieš dvejus metus. Leitenantui skiriama užduotis – atskleisti mįslingą "Vaivos" darbuotojo žmogžudystę. Kaip leitenantui sekėsi atlikti savo pareigą galingos sovietinės propagandos fone neišsižadant principų?

Detektyvo autorius susirinkusiems pareigūnams atskleidė, kad jam labai pravertė asmeninė patirtis. Jungtinėse Amerikos Valstijoje augęs K.Almenas per trumpus apsilankymus Lietuvoje buvo patekęs sovietinei milicijai. Anuomet jo girdėtas milicininkų žargonas, tarpusavio bendravimo ypatumai ir dėmesys sulaikytajam išsiliejo knygos puslapiuose.

K.Almenas "Vaivos juostoje" aprašinėja 1982 metus. "Ar pataikiau? Ar atkūriau tai, kaip viskas atrodė tais metais?" – pareigūnų klausė K.Almenas. Mokslininkas neslėpė, kad rašydamas detektyvą turėjo profesionalių kriminalinės srities konsultantų.

Dešimtmečiu anksčiau, nei aprašomas knygos laikotarpis, tarnybą pradėjęs Kauno kriminalinės policijos viršininkas Antanas Gaižauskas neslėpė susižavėjimo. "Gana tikroviškai aprašyta. Atitinka tuometį Kauną, milicijos darbą ir bendrą miesto gyvenimą", – vertino A.Gaižauskas.

Pareigūnas neslėpė, kad jau iš anksto buvo ruoštasi ir kitiems klausimams. Knygos autoriui rūpėjo išsiaiškinti, kiek autentiškai pasisekė parašyti apie sovietinę miliciją ir sovietinio deficito laikus, o pareigūnams rūpėjo daugybė klausimų ir apie K.Almeno tikrąją profesiją – atominę energetiką.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kas bijo “mailiaus” bylos?

Kas bijo (nes reikės atsakyti pagal nuopelnus) “mailiaus” bylos ir jos rezultatų? 1.”Mailiaus” bylos bijo šios netikros bylos organizatoriai. 2.”Mailiaus” bylos bijo šios netikros bylos gamintojai – FNTT ir Generalinė prokuratūra (kurie, galimai, patys galėjo būti šios bylos ir organizatoriai ar (ir) organizatorių padėjėjai, tai yra tyčia, specialiai pradėjo šią bylą visiškai be jokio pagrindo) 3.”Mailiaus” bylos bijo konkretūs Seimo nariai – politikai, kurie aktyviai kišosi į šią bylą, skleidė demagogiją ir padėjo FNTT tarnybai ir prokurorui gaminti netikrą bylą ir formuoti visuomenės nuomonę. 4.“Mailiaus” bylos bijo žiniasklaida, kuri, galimai, veikė organizuotai su FNTT ir prokuratūra, skleidė melą ir blefą apie akvakultūros projektų dalyvius ir mulkino visuomenę. Žininiasklaida bijo, todėl visokiais būdais neleidžia pasisakyti kitai pusei, nes visi melagiai būtų demaskuoti. 5.O ko bijo visi kiti? Jie bijo tų, kurie bijo (tai yra visų tų aukščiau išvardytų)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS