Politologą oro uoste šokiravo tariama kova su pandemija: tai yra imitacija | KaunoDiena.lt

POLITOLOGĄ ORO UOSTE ŠOKIRAVO TARIAMA KOVA SU PANDEMIJA: TAI YRA IMITACIJA

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Prieš keletą dienų iš Šveicarijos grįžusį politologą Bernarą Ivanovą oro uoste šokiravo tariama kova su pandemija. "Tai yra imitacija. Švelniai tariant, aš nustebęs", – sako politologas.

Nekontroliuoja informacijos

Kaunietis pasidalijo savo patirtimi ir pastebėjimais apie tvarką Vilniaus oro uoste.

"Iš dalies tai, ką pamačiau, manęs nenuliūdino, tik pralinksmino, nes pagrindė mano ankstesnius spėjimus, kad čia viso labo politikavimas, o ne kova su virusu, nes iš esmės niekas su niekuo čia kovoti negali. Ne taip kovojama ir ne mums būti sala pasaulyje", – dėstė B.Ivanovas.

Politologas iš kelionės Šveicarijoje į Lietuvą grįžo lėktuvu per Lenkiją. Vilniaus oro uoste jam buvo įteikti keli lapai su rekomendacijomis dėl saviizoliacijos. Politologas pastebėjo, kad informacija juose buvo pasenusi, galiojusi liepos 20 d. Jo grįžimo dieną bent jau šalių sąrašas ir kriterijai buvo pakitę.

"Pradėkime nuo to, kad Europos bendrijos šalyse tokių tvarkų faktiškai nėra, išskyrus niuansus dėl Švedijos, buvo skandalas dėl Didžiosios Britanijos, kai jie per kelias valandas pakeitė tvarką dėl Ispanijos. Niekas tokių dalykų kaip Lietuvoje, tokių kaip sąrašų kaitaliojimas kas savaitę, netaiko. Net ir ne sąrašai čia įdomiausia, o kriterijai", – tęsė B.Ivanovas.

Pasak politologo, jam viešint Šveicarijoje buvo pakeistas kriterijus, kai sergamumas 100 tūkst. gyventojų nuo 25 pakito iki 16-os.

"Konstitucija numato teisėtus žmogaus lūkesčius, kurie numato valstybės procedūras ir elgesį. Toks elgesys, koks yra dabar, yra pasityčiojimas iš šio kriterijus. Jei per vieną dieną pakeičiamas sergamumo kriterijus nuo 25 iki 16 – tai skandalinga. Paaiškinti logiškai šito neįmanoma, nors bandoma prisidengti ES praktikomis, kurių niekas nematė. Pas mus dažnai taip būna", – kritikos nevengė politologas.

Toks elgesys, koks yra dabar, yra pasityčiojimas iš šio kriterijus. Jei per vieną dieną pakeičiamas sergamumo kriterijus nuo 25 iki 16 – tai skandalinga.

Paskambinęs pateiktuose dokumentuose nurodytu telefonu ir išsakęs savo pastebėjimus apie pasenusią informaciją, B.Ivanovas išgirdo raminimą: "Ką darysi, pasitaiko."

"Kaip taip galima? Pasitaiko?! Kaip Kybartuose pasitaiko, kad iš Rusijos atvažiavę tolimųjų reisų vairuotojai vaikšto kur nori, kai baltarusiai per sieną su Latvija nekontroliuojamai atvažiuoja. Pasitaiko", – valstybės pozicija stebėjosi pašnekovas.

Savanoriška saviizoliacija

Šiandien Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojas B.Ivanovas yra saviizoliacijoje. Juokdamasis pasakojo, kad būdamas ganėtinai tvarkingas žmogus elgėsi pagal oro uoste padalytuose popieriuose surašyta informacija, tačiau savo akimis matė, kaip didžioji dalis keleivių juos tiesiog metė į šiukšlių dėžes.

"Gavau kodą, esu sužymėtas dabar. O tuntai lipa iš lėktuvų ir rekomendacijas dalijančioms moterėlėms matant meta jas į šiukšlių dėžę. Per 48 val. ar 24 val. registruojiesi nurodytame puslapyje ir tada gauni tą kodą. Man tai koks skirtumas. Aš dar ilgai būsiu atostogose ir taip planavau namie pailsėti, turiu ką veikti", – saviizoliacijos nevengė politologas.

Tačiau jam susidarė įspūdis, kad saviizoliacija grynai savanoriška, nes oro uoste, gaudami dokumentus, žmonės nepasirašo, kad gavo ir sutinka laikytis ten surašytų nurodymų. Tad jei iš tiesų būtų siekiama kontroliuoti viruso plitimą ar galimas grėsmes,  žmonės turėtų pasirašyti, kad yra informuoti. "Šito nėra, o taip turėtų būti. Panašiai, kaip gavę registruotu laišku šaukimą į teismą pasirašome, kad gavome, taip ir čia parašu turėtume patvirtinti, kad esame informuoti apie tai, ką privalome daryti toliau. Šito nėra", – tęsė B.Ivanovas.

Kodą gauni tik po to, kai pats užsiregistruoji. Politologo pastebėjimai apie išmetamus rekomendacinius lapus leidžia daryti pagrįstą prielaidą, kad jei nenori, tai ir nesiregistruoji, ir niekas to parskridusio iš kitos šalies nekontroliuoja.

Pašnekovas nustebo išgirdęs aiškinimą, kad informacija apie atskridusius keleivius kontroliuojama, kad viskas žinoma, sekama. Tokiu atveju B.Ivanovas kelia klausimą apie duomenų apsaugą.

"Kokią teisę turi stebėti ir sekti? ES galioja labai griežta tvarka dėl privačių duomenų apsaugos. Visi puikiai žinome, kad ji keitėsi ir griežtėjo. Tik teismas gali išduoti sankciją sekti piliečius. Tad kaip sekama dėl COVID-19?" – retoriškai klausė politologas.

B.Ivanovas tęsė mintį apie tariamą kontrolę oro ir jūrų uostuose ir atviras sausumos sienas. Esą iš Lenkijos, Latvijos važiuoja visi, kurie tik nori, visiškai laisvai. "Kaip suprasti? Ką ir kalbėti apie tuos principus, kurie yra deklaruojami. Situacija keistoka, kai supranti, kad veiklos imitacija yra grynai politinė. Bandymas pagerinti įvaizdį, lakstymas su bravūros kauke, o po ja – tas paskendęs e.sveikatos serveris. Štai kokia ta politika. Viena deklaruojama ir grėsmingai kalbama, o praktikoje – tuščia", – dėstė B.Ivanovas.

Skandalinga situacija

B.Ivanovas grįžo prie asmeninės patirties. Jam viešint Šveicarijoje sergamumo koronavirusu rodiklis buvo 16,3 100 tūkst. gyventojų, o Lietuva pakeitė ribą nuo 25 iki 16-os sergančiųjų be jokio paaiškinimo.

"Ir tai ne sąrašas šalių, o kriterijus. Panašiai kaip per futbolo varžybas sužinotum, kad žaidi ne futbolą, o tinklinį arba žaidi ne šachmatais, o šaškėmis ir tuoj su ta šaške gausi per galvą", – ironizavo politologas.

Anot B.Ivanovo, tarkime, Prancūzijoje yra patvirtintas trečiųjų valstybių sąrašas. Jie nedraudžia įvažiuoti, o tiesiog oro uostuose testuoja. Padarė testą ir viskas gerai, keliauk, jokių ten izoliacijų.

Kol kas pastebimas bandymas mėgdžioti kitų valstybių kovą su virusu, bet bandoma mėgdžioti savaip ir nelabai sėkmingai.

Vokietijoje taip pat testuoja oro uoste. Politologo žiniomis, ES šalyse galioja ribojimai itin pažeistoms valstybėms, bet ne Europos bendrijos narėms, o pas mus kerta iš peties visiems, o išeina taip, kaip išeina, – imitacija.

"Kol kas pastebimas bandymas mėgdžioti kitų valstybių kovą su virusu, bet bandoma mėgdžioti savaip ir nelabai sėkmingai. Susiklosčius tokioms situacijoms išryškėja, kaip veikia valstybė. Ji veikia blogai ne tik dėl e.sveikatos serverio. Taip yra visur, tik ne taip drastiškai", – tęsė B.Ivanovas.

Politologas ironizavo ragindamas paieškoti saviizoliacijos taisyklių. Anot B.Ivanovo, oficialaus dokumento nėra, galioja kovo mėnesį surašytas dokumentas, o tvarka nuo to laiko gerokai pasikeitusi.

"Absoliučiai bendro pobūdžio tekstukas, surašytas studento, ir tai klaidina. Panašiai, kaip įvažiuojant į kokią valstybę jums duotų Kelių eismo taisykles, o paaiškėtų, kad realiai galioja visai kitos Kelių eismo taisyklės", – lygino politologas.

B.Ivanovas sutiko, kad šalyje vis dar galioja ekstremalioji situacija, tačiau pabrėžė, kad karo padėties nėra, karantino nėra. "Manau, kad ta ekstremalioji situacija palikta tam, kad galėtų veikti tam tikros struktūros, kad biurokratai galėtų išsimokėti didžiulius priedus, – kritikos negailėjo politologas. – Tai yra skandalinga situacija. Ir ne todėl, kad man sukelia rūpesčių. Man rūpesčių nekelia. Tai skandalinga konstitucinės teisės prasme, valstybė taip negali elgtis. Toks elgesys yra pagrindas ieškiniams."

Rašyti komentarą
Komentarai (71)

neprisiknisinek ... ,,Durniu Laive,,,

savos taisykles ........ir jos keistis gali y diena maziausiai tris kartus, priklauso nuo nuotaikos.

Jooooooooooooooo, \\\\\.../////

susikaukusių koncervų naudai,to žydellio pezalai dar kabės mėnesį,o gal ir ilgiau.

Pasiziurekite kas dedasi KIRPYKLOSE

UZTIESALAI NE VIENKARTINIAI O DAUGARTINIAI MEDZIAGINIAI,VIENA APKIRPO KLIENTA,TA PATI UZDANGALA DEDA KITAM ATEJUSIAM.APKIRPUS KLIENTA ZIRKLES IR SUKOS NEDEZINFEKUOJAMOS,SU SEPETELIU SAUSAI PAVALO IR KERPA KITA KLIENTA.VEIDA VALO PURVINU SEPETELIU VISIEMS KLIENTAMS IS EILES.KA GALI ZINOTI GAL KIRPO PRIES TAI KOKI BESIMTOMI COVID IR JAM VALE VEIDA IR AKIS,O PO TO,SVEIKA TAIP GALI UZKRESTI.VISUOMENES SVEIKATOS CENTRAS KAZKODEL NETIKRINA,AR KAIP CIA YRA??
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS