Prasminga veikla: darau, nes negaliu nedaryti (Metų kaunietės rinkimai) | KaunoDiena.lt

PRASMINGA VEIKLA: DARAU, NES NEGALIU NEDARYTI (METŲ KAUNIETĖS RINKIMAI)

  • 3

Tobulėti pačiai ir įkvėpti kitus. Skirtingos veiklos sritys, bet toks pats beribis užsidegimas. Pristatome dar dvi pretendentes į „Metų kaunietės“ titulą.

11. Rasa Jančiauskienė – ilgametė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų onkologijos skyriaus ir Neuroendokrininių navikų centro vadovė, gydytoja onkologė chemoterapeutė. Ir klinikinėje praktikoje, ir ruošdama jaunąją medikų kartą profesorė akcentuoja ne tik profesinių žinių, bet ir žmogiško santykio su kolegomis ir pacientais svarbą.

„Gyvenimas visavertis tada, kai darbas yra prasmingas. Jei gyventi pradėčiau iš naujo, ir vėl rinkčiausi gydytojo specialybę. Profesine prasme man svarbu ir smagu, kad šalia yra daug žmonių – kolegų, kurie yra talentingi, giliai išmanantys savas sritis, kuriais galima pasitikėti, su kuriais kartu dirbant galima pasiekti geriausių rezultatų“, – sakė R. Jančiauskienė.

Onkologija – daugiadalykė sritis, gydymo sėkmė priklauso ne tik nuo to, kaip anksti liga diagnozuota, bet ir nuo skirtingų specialybių gydytojų ir paciento bendradarbiavimo: ar teisingai bus parinkta gydymo metodų seka, ar pavyks tai sklandžiai įgyvendinti, ar sergančiam žmogui pavyks suvaldyti jį lydintį nerimą.

Gyvenimas visavertis tada, kai darbas yra prasmingas.

„Darbas yra intensyvus, dinamiškas ir tikrai nelengvas nei fiziškai, nei emociškai, bet visa tai ištverti padeda grįžtamasis ryšys – konsultuodami poliklinikose matome sėkminguosius atvejus, kai žmonės visiškai pasveiksta ir apsilanko tik stebėsenos tyrimams“, – kalbėjo medikė.

Sunkiausios akimirkos – kai, viską išbandžius, liga vis tiek progresuoja. „Gydytojui reikia daug išminties, empatijos ir savotiško stoiškumo – gebėti padėti, bet nesirgti kartu ir neperdegti“, – kalbėjo gydytoja.

R. Jančiauskienė įsitikinusi, kad ne mažiau nei mėgstama profesija ir veikla, o netgi svarbiau yra sukurti darnią šeimą. „Jauni žmonės dabar tai atideda neribotam laikui. Gamta – ji apdovanoja, bet ir atima. Todėl – neatidėliokim“, – ragino kaunietė.

Jai tekę dalyvauti tarptautiniuose klinikiniuose tyrimuose, svarbiuose projektuose, atstovauti šalies kolegoms tarptautinėje organizacijoje, darbuotis Nacionalinėje vėžio kontrolės programos taryboje ir t. t., tačiau kaip prasmingiausią veiklą įvardijo klinikinį darbą su pacientais.

„Didžiuojuosi puikiu kolektyvu ir tuo, kad mūsų skyrius nė karto nebuvo sustabdęs darbo epidemijos laikotarpiu. Suprantu, kad laukia nauji iššūkiai – turim išsaugoti viešąją mediciną“, – sakė R. Jančiauskienė.

Didžiuojasi ir savo bendruomene – Žemųjų Šančių senbuviais ir naujais šio rajono gyventojais, kurie brangina istoriją, ypatingą gyvenimo būdą, yra atkaklūs gindami šio nepaprasto miesto rajono teisę išsaugoti savastį. Kaip vieną nuostabiausių paminėjo Žemųjų Šančių paplūdimį, iš kurio atsiveria nepakartojamas vaizdas į kitapus esantį Jiesios piliakalnį.

„Čia vyksta bendruomenės šventės, susirinkimai, žmonės ilsisi, sportuoja. Čia žiemoja tūkstančiai ančių, gulbių, pavasarį galima stebėti, kaip vaikus peri dančiasnapiai. Tas laukinės gamtos lopinėlis mieste man atrodo neįkainojamas ir vertas būti išsaugotas“, – vylėsi medikė.

15. Rugilė Miklyčiūtė pasirinko kryptį ir tiesiogine to žodžio prasme atkakliai siekia aukštumų. Lietuvos lengvaatletė, šuolininkė su kartimi, Europos jaunimo (iki 20 metų) čempionate iškovojusi sidabro medalį, pasiekusi naują Lietuvos rekordą, laimėjusi Lietuvos, šalies jaunimo, Lietuvos uždarų patalpų čempionatus, Baltijos šalių jaunimo komandiniame čempionate iškovojo antrąją vietą.

„Mane žavi ši išskirtinė sporto šaka, nes ji leidžia pajausti, kad moki skraidyti“, – kalbėjo trenerės Ritos Sadzevičienės auklėtinė.

Kiekviena sporto šaka turi daugybę savo subtilybių, reikalauja iš sportininkų dirbti, tobulinti savo fizinius duomenis, tačiau yra ir kita pusė, vienijanti tikriausiai visas sporto šakas.

Užsispyrimas, atkaklumas siekiant savo tikslų, kantrybė, nuoseklus, kartais ir nuobodus darbas, kurio rezultatai pasirodo tikrai ne taip greitai kaip norėtųsi.

„Kaip ir kiekvienam sportininkui sunkiausia yra psichologiškai įveikti nesėkmes“, – apie sunkiausias akimirkas kalbėjo kaunietė. Nors visų nesėkmių išvengti neįmanoma, tačiau svarbiausia – rasti savyje jėgų toliau su tokiu pat užsidegimu tęsti treniruotes, su tokiu pat susikaupimu ruoštis varžyboms.

2022 m. R. Miklyčiūtė tapo pirmąją Lietuvos moterimi, įveikusia 4 m aukštį. Lietuvos lengvosios atletikos čempionate peršokusi į 4,10 m. iškeltą kartelę, pasiekė naują nacionalinį rekordą. Pernai Europos iki 20 metų čempionate pagerino Lietuvos rekordą, peršokdama 4,15 m. Tuomet ji ir pelnė sidabro medalį.

Moterims ir merginoms patarčiau nebijoti ir siekti savo užsibrėžtų tikslų, nebijoti savęs atskleisti.

„Moterims ir merginoms patarčiau nebijoti ir siekti savo užsibrėžtų tikslų, nebijoti savęs atskleisti“, – apie drąsą siekti, ko nori, kalbėjo R. Miklyčiūtė.

„Džiaugiuosi tuo, kad galiu garsinti savo šalyje šią sporto šaką ir kad turiu profesionalią trenerę, nuostabius komandos narius“, – apie metodinės, moralinės ir kitokios pagalbos, tarpusavio bendravimo, buvimo komandos dalimi svarbą sakė lengvaatletė.

Kokia didžiausia svajonė? Tobulėti. „Kaip ir visi sportininkai svajoju patekti į olimpines žaidynes“, – neslėpė kaunietė.

Dėl šios svajonės ji daug laiko praleidžia Dariaus ir Girėno stadione, kur treniruojasi. Šį stadioną ji vadina mėgstamiausia vieta Kaune. „Džiaugiuosi, kad savo mieste turime geriausią Lietuvoje stadioną“, – apie treniruočių sąlygas kalbėjo R. Miklyčiūtė.


Balsuoti galite:

• DIENRAŠTIS: išsikirptą ir užpildytą specialų kuponą siųsti adresu: Metų kaunietė, „Kauno dienos“ laikraščio redakcija, I. Kanto g. 18, 44296 Kaunas, arba įmesti į specialią balsavimo dėžę prenumeratos skyriuje I a. 1 kuponas = 10 balsų. Esant galimybei dienraščio iškarpas prašom į redakciją siųsti paštu.

• SMS: trumpąją žinutę (Lietuvoje) siųsti numeriu 1679 su tekstu „MKA XX“. XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio portale. SMS kaina – 1 Eur. 1 SMS = 10 balsų.

• PORTALAS: kaunodiena.lt rubrikoje „Metų kaunietė“. Portale už vieną kandidatę galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Nuo sausio 25 d. iki vasario 6 d. 12 val. balsuodami išrinksite dešimt šio titulo verčiausių kauniečių. Vasario 8 d. paskelbsime dešimtuką ir tęsime balsavimą iki vasario 20 d. 12 val.

Vasario 22 d. paskelbsime finalinį pretendenčių šešetuką.

Nuo vasario 22 d. iki kovo 4 d. 12 val. balsuodami iš šešių finalininkių rinksite nugalėtoją. Kovo 5–6 d. susumuosime rezultatus.

Kovo 7 d. Metų kaunietę paskelbsime finaliniame renginyje.

Dienraštis „Kauno diena“ dėkoja projekto pagrindiniams rėmėjams: „Kauno tiltai“, „Bosca be alkoholio“, „Vikonda grupė“; rėmėjams „Jukata“, „Kauno grūdai“, „Heiga Group“, „Volfas Engelman nealkoholinis“, „Mano būstas“; partneriams „Etapas Group“, „Centro kredito unija“.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

kaunietė

Puiki gydytoja, gražus elgesys, profesionalumas, inteligencija... Pasisekė tiems ligoniukams, kurie pas ją pateko. Tokie turėtų būti gydytojai. Linkiu Gydytojai tapti Metų moterimi.

Anonimas

Puiki gydytoja. Iš didžiosios raidės

zuikis

Ši daktarė seniai, dar būdama visai jaunutė, gydė mano tėtį. Deja, liga buvo toli pažengusi, bet ir šioje situacijoje daktarė sugebėjo jam padovanoti keletą oraus gyvenimo metų. Profesionali, jautri, rami, empatiška - tokią aš ją pamenu buvus daugiau kaip prieš dvidešimt metų. O dabar jau profesorė, pati moko jaunus daktarus. Sėkmės jai!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS