Prekyba žmonėmis: atpažinti, neįkliūti ir pranešti | KaunoDiena.lt

PREKYBA ŽMONĖMIS: ATPAŽINTI, NEĮKLIŪTI IR PRANEŠTI

Prekyba žmonėmis – daugiamilijoninį pelną organizuotiems nusikaltėliams kasmet nešanti šiuolaikinės vergijos forma.

Pagal pelningumą po prekybos narkotikais ir ginklais rikiuojasi prekyba žmonėmis. Ir net jei dažnas galvoja, kad prekyba žmonėmis vyksta kažkur, bet ne pas mus, profesionalai neigia tokį manymą.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai kartu su Kauno apygardos vyriausiuoju prokuroru Dariumi Valkavičiumi bei Kauno arkivyskupijos administratoriumi su dekanais, Kauno miesto Švietimo skyriaus vedėju, socialinių paslaugų centro atstovais susitiko konferencijoje „Prekyba žmonėmis. Viskas šalia mūsų“.

Kaip pavyzdį pagrįsti konferencijos pavadinimui, vyriausiasis prokuroras priminė pernai vasarą įvykusį nusikaltimą, kai vienas ukrainietis buvo nužudytas, du sužaloti, o ketvirtas iškrito pro langą.

D.Valkavičius pabrėžė, kad ukrainiečiams, dažniausiai dirbantiems statybose, sudarytos sąlygos balansuoja ant vergijos ribos.

„Lietuvoje – ukrainiečiai, lietuviai – kitose užsienio valstybėse. Prekybos žmonėmis nusikaltimai yra latentiniai, todėl dažniausiai mes jų nematome. Neretai aukos galvoja, kad taip ir turi būti“, – sakė D.Valkavičius.

Prekybos žmonėmis nusikaltimai yra latentiniai, todėl dažniausiai mes jų nematome.

Prokuroras užsiminė, prieš atvykdamas į konferenciją „Google“ paieškoje įvedęs „darbas užsienyje nemokant kalbos“. Ir štai rezultatas: visa eilė skelbimų, kviečiančių merginas dirbti modeliais, nors pagal prisegtą paveiksliuką labiau panašu į seksualinių paslaugų teikimą.

Ir dar – šio darbo siūlytojai pabrėžia siekiantys „užkirsti kelią smurtui ir prekybai žmonėmis, taigi neadekvatūs ir įtartini asmenys mūsų nedomina“.

Vyriausiasis prokuroras D.Valkavičius nebejoja, kad toks skelbimas – tikrų tikriausias prekybos žmonėmis pavyzdys.

Jau nuo 2015 metų Lietuvoje veikia Šv.Mortos grupės iniciatyvos.

Šv. Mortos grupė yra tarptautinis tinklas, jungtinė kovai su šiuolaikinės vergovės formomis skirta policijos ir bažnyčios iniciatyva, globojama popiežiaus Pranciškaus.

„Kaunas yra gerasis pavyzdys, kaip veikia Šv.Mortos iniciatyvos. Prekyba žmonėmis labai sunkiai apčiuopiama, todėl turime susitelkti ir daugiau apie tai kalbėti“, – įsitikinęs policijos kapelionas Algirdas Toliatas.

Kauno policijos praėjusių metų veiklos bagaže ne vienas ir ne du renginiai skirti prekybos žmonėmis prevencijai.

Gimnazistai sukūrė filmukus šia tema, performansą, privertusį atsigręžti ne vieną praeivį.

Tačiau visi konferencijos dalyviai sutiko, kad informacijos sklaida turėtų būti dar didesnė ir ypač atokesniuose Lietuvos rajonuose.

„Kai pradedame pasakoti apie prekybos žmonėmis formas, staiga susigriebia: „Gali būti, kai paskutinį kartą kalbėjau per „Skype“ su pussesere, ji buvo su mėlyne paakyje“, – pastebėjimais iš susitikimų su bendruomene dalinosi Kauno apskrities policijos kapeliono asistentė sesuo Fausta Rasa Palaimaitė.

Konferencijos dalyviai tarėsi kaip, kokiu keliu pasakoti žmonėms, kas yra prekyba žmonėmis ir kaip ją atpažinti.

Visuomenė turėtų žinoti ir tai, kad atpažinus prekybos žmonėmis faktą gali pranešti policijai.

„Ikiteisminiam tyrimui dėl prekybos žmonėmis pradėti net nereikalingas pareiškimas“, – akcentavo vyriausiasis prokuroras D.Valkavičius.

Ko reikia, kad galėtume šiuos nusikaltimus ištraukti į paviršių ir pasiekti rezultatų?

Pirmiausia – įvairių sričių profesionalų, dirbančių šioje srityje ir žinančių padėtį – policijos, prokuratūros, socialinių darbuotojų, visuomeninių informacijų – bendravimo, keitimosi informacija ir patirtimi, kalbėjimosi ir susikalbėjimo.

Kauno savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Virginijus Mažeika neliko nuošalyje – moksleiviams skirtos 10 privalomų socialinio darbo valandų galėtų būti išnaudotos prekybos žmonėmis prevencinėms priemonėms platinti.

Profesionaliai parengtą informaciją apie prekybą žmonėmis galima platinti per elektroninį dienyną.

Vienytojo ir savotiško variklio prekybos žmonėmis prevencijai vaidmuo tenka Šv.Mortos grupei, kurios atstovė sesuo Fausta netruko surašyti visų konferencijoje dalyvavusių pasiūlymus ir pasižadėjimus veikti prieš šiandienos vergovę.

GALERIJA

  • Prekyba žmonėmis: atpažinti, neįkliūti ir pranešti
  • Prekyba žmonėmis: atpažinti, neįkliūti ir pranešti
  • Prekyba žmonėmis: atpažinti, neįkliūti ir pranešti
  • Prekyba žmonėmis: atpažinti, neįkliūti ir pranešti
  • Prekyba žmonėmis: atpažinti, neįkliūti ir pranešti
  • Prekyba žmonėmis: atpažinti, neįkliūti ir pranešti
  • Prekyba žmonėmis: atpažinti, neįkliūti ir pranešti
  • Prekyba žmonėmis: atpažinti, neįkliūti ir pranešti
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

O šalys, sutinkančios siųsti SAVO kareivius į Afganistaną esą JAV 'padėt' - ar čia ne prekyba žmonėmis?..

Anonimas

Policija jega , duokit i kaulus bandziugom

Grazu pažiūrėti

Kiekviena diena matote potencialias aukas,bet niekada nemaciau, kad policija tuo domėtusi. Taigi patys ir išsiunčiam savo artimuosius padirbėti į užsienį. Gerai, kad aš moku užsienio kalbą ir tai papuoliau gyventi su neaiškiais tipais iš nusikalstamo pasaulio, kol buto, savininkas, kur nuomavausi kambari mane perkele kitur,o kas laukia žmonių,kurie nemoka kalbos?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS