Prie aerodromo neteisėti statiniai – nepajudinami | KaunoDiena.lt

PRIE AERODROMO NETEISĖTI STATINIAI – NEPAJUDINAMI

Nemuno kilpų regioninis parkas turi saugomą sovietmečio paveldą – DOSAF (buvusios sukarintos organizacijos) kvartalą. Taip ironizuoja netoli jo gyvenantys žmonės.

Surašė skundą

Prieš dvejus metus kažkas, tikėtina, būtent iš tų žmonių, pabandė atkreipti valdžios struktūrų dėmesį į kuriozinę situaciją minėtoje miško teritorijoje: kelioms kontroliuojančioms institucijoms parašė anoniminį skundą.

Skunde buvo informuojama apie Prienų rajone, Pociūnų kaime, esančius nelegalius statinius. Sovietmečiu čia išdygę ir iki šiol neįteisinti kai kurie pastatai yra renovuojami, pritaikomi dabartiniams poreikiams, nors kontroliuojančios institucijos pabrėžia, kad kvartalas teisiniu požiūriu yra nelegalus.

Ši teritorija, kurioje yra apie 40 įvairaus dydžio statinių, dabar neoficialiai vadinama aviatorių gyvenviete.

„Kauno diena“ yra rašiusi, kad pilkojoje įstatymų zonoje esančiame kvartale lankosi ir poilsiauja beveik vien tik su aviacija susiję asmenys ir jų šeimos. Tarp jų – Kauno apskrities aviacijos sklandymo klubo (KAASK) vadovas Mindaugas Žaliukas.

Būtent jis, keli jo kaimynai ir kolegos pakliuvo į Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) akiratį. Gavusi skundą inspekcija ėmėsi analizuoti įtarimus dėl neteisėtų statybų – galimai be projektų, be leidimų, miško teritorijoje, kurioje bet kokios statybos apskritai yra draudžiamos.

Margumynas: probleminėje zonoje – ne tik juridinis, bet ir architektūrinis chaosas. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Nurodė griauti

VTPSI atstovė Rasa Kėkštienė redakciją informavo, kad statybų leidimai pranešime minimiems statiniams neišduoti.

Tokią pat informaciją redakcijai buvo pateikusi ir Prienų rajono savivaldybės Administracijos direktorė Jūratė Zailskienė. Apie galimai neteisėtus poilsio paskirties statinius Pociūnų kaime informavo ir Miškų kontrolės departamento atstovė Lina Lapėnaitė.

Pasibaigus tyrimui VTPSI nustatytė, kad „minėtame žemės sklype, miško žemėje, Nemuno kilpų regioninio parko teritorijoje, pastatyti nesudėtingų statinių kategorijai priskiriami keturi poilsio nameliai, malkinė, stoginė, šulinys ir nuotekų kaupimo rezervuaras. Statytojai statybą leidžiančių dokumentų nepateikė“.

„Kauno dienoje“ buvo rašyta, kad išvadose atkreipiamas dėmesys, jog iki 1995 m. dėl statybų miško ūkio paskirties žemėje apskritai nebuvo jokio teisinio reglamentavimo. Remdamasi tuo inspekcija padarė išvadą – nors statybą leidžiančių dokumentų nėra, tai netraktuojama kaip savavališka statyba.

„Du poilsio nameliai ir stoginė pastatyti 1984 m. – dėl jų savavališkos statybos faktai nenustatyti (tarp tų objektų pateko ir M. Žaliukui priklausantis statinys – red. past.). Dėl kitų dviejų poilsio namelių statytojui surašyti savavališkos statybos aktai ir privalomieji nurodymai iki 2022 m. rugsėjo pašalinti statinius ir sutvarkyti statybvietę“, – nurodoma VTPSI tyrimo išvadose.

Teritorija, kurioje yra apie 40 įvairaus dydžio statinių, dabar neoficialiai vadinama aviatorių gyvenviete.

Nameliai, kuriuos inspekcija identifikavo kaip statytus prieš 38 metus, išoriškai atrodo gerokai naujesni. Tai akivaizdu ir nespecialistui.

Nurodymų neįvykdė

Praėjus dvejiems metams po privalomojo nurodymo (PN) pasidomėjome, kas pasikeitė aviatorių miestelyje.

VTPSI „Kauno dienos“ redakciją informavo, kad privalomieji nurodymai neįvykdyti. Paaiškinime nurodomos priežastys: „Statybos inspekcija dviems statytojams surašytus PN perdavė priverstinai vykdyti antstoliams, antstolis PN pagrindu užvedė vykdomąsias bylas. Trečiajam statytojui surašytas PN neperduotas priverstinai vykdyti antstoliui, nes statytojas kreipėsi į Regionų administracinio teismo Kauno rūmus dėl PN įvykdymo termino pratęsimo. Dėl šios priežasties, vadovaudamasi minėtomis Priežiūros įstatymo nuostatomis, Statybos inspekcija negali trečiajam statytojui surašyto PN perduoti priverstinai vykdyti antstoliui, iki sueis teismo nustatytas papildomas PN įvykdymo terminas ar įsiteisės teismo sprendimas dėl PN termino nepratęsimo.

Informuojame, kad nors dviem statytojams surašyti PN perduoti priverstinai vykdyti antstoliui, tačiau Regionų administracinio teismo Kauno rūmuose nagrinėjamos administracinės bylos pagal dviejų statytojų prašymus dėl termino atnaujinimo prašymui dėl PN įvykdymo termino pratęsimo ir PN įvykdymo termino pratęsimo. Taip pat Alytaus apylinkės teismo Prienų rūmuose nagrinėjamos civilinės bylos pagal dviejų statytojų prašymus dėl nuosavybės teisės įgijimo pagal įgyjamąją senatį fakto nustatymo.“

Pagražinimas: kai kurie statiniai tik perdažomi. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Teisiasi su savivaldybe

Buvęs vadinamasis DOSAF miestelis tapo kliuviniu ir galvosūkiu ir Prienų rajono savivaldybei, kuri siekia, kad puikios gamtos apsuptyje esanti, bet į teisinį chaosą įvelta zona būtų skirta visuomenėms poreikiams.

Dėl to su privačių asmenų advokatais jau keliolika metų vyksta teismai.

„Dėl minimoje vietovėje ir nesuformuotoje valstybinėje žemėje esančių galimai savavališkų statybų vyksta teisminiai ginčai dėl Prienų rajono savivaldybės nuosavybės teisių į neteisėtai pasisavintus pastatus pripažinimo, savavališkos statybos pažeidimų pašalinimo, neteisėtai užvaldytų inžinerinių tinklų, servituto nustatymo“, – redakciją informavo Prienų rajono savivaldybės administracijos direktorė Jūratė Mickevičienė.

Išliko: miško teritorijoje yra ir nuo sovietmečio beveik nepasikeitusių statinių, kurių šeimininkai, vengdami konflikto su įstatymais, renovacijos planus atideda ateičiai. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Ieško pateisinimo

KAASK vadovo M. Žaliuko paklausėme, kokiu pagrindu jis ėmėsi rekonstruoti neįteisintą savo namelį.

„Tai buvo remontas, o ne rekonstrukcija. Rekonstrukcija to nevadinčiau. Nameliai statyti vienu laikotarpiu – apie 1975–1985 m. Vieni apie 2010 m. namelius įsiteisino, o tiems, kurie įteisinimo procedūras pradėjo vėliau, jau buvo įsiteisėjęs kitas įstatymas, todėl nebegalėjome įsiteisinti dėl pasikeitusių įstatymų“, – sakė M.Žaliukas.

Jis su kolegomis siekia įrodyti, kad nameliai turi priklausyti būtent jiems.

„Aš ir kiti pateikėme teismui įrodymus dėl įteisinimo, kad mes tuos namelius valdėme jau daug metų, kai dar nepriklausomos Lietuvos nebuvo. Tada jie buvo pastatyti legaliai. Vėliau įstatymai keitėsi ir jie tapo ne visai legalūs… Viskas persikėlė į teismus. Pastarasis posėdis buvo prieš mėnesį, tikimės teigiamo sprendimo“, – vylėsi įtakingas aviatorius.

Jo tvirtinimu, kai kurie kolegos atsidūrė nepavydėtinoje situacijoje.

„Dėl tų dviejų namelių, kuriuos statybos inspekcija apibūdino kaip neįteisintus, bet ne savavališkai statytus, galiu pasakyti, kad jų įteisinimas dabar vyksta. Juk buvo pakeistas įstatymas, pakeista žemės paskirtis, ir tai įstūmė žmones į nepavydėtiną situaciją. Viską darome teisiniu būdu. Viskas juk atsitiko dėl to, kad keitėsi įstatymai. Sovietiniu laiku tai buvo visa didžiulė sovietinė DOSAF bazė. Vieni spėjo įteisinti, kai kurie nameliai stovi ant valstybinės žemės. Mano atveju žemė yra privati. Sakyčiau, jei būčiau užgrobęs kokią valstybinę žemę… Kai tą žemę pirkome, galvojome, kad įsiteisinsime ir namelius. Nutarimą nugriauti kai kuriuos namelius sustabdė teismas ir dabar viskas yra laukimo režime“, – sakė KAASK vadovas M. Žaliukas.

Išliko: miško teritorijoje yra ir nuo sovietmečio beveik nepasikeitusių statinių, kurių šeimininkai, vengdami konflikto su įstatymais, renovacijos planus atideda ateičiai. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Klausimai aerodrome

Keblumų dėl juridinio chaoso yra ir Pociūnų aerodrome, kuris plyti netoli vadinamojo aviatorių miestelio.

„Aerodrome periodiškai treniruojasi Lietuvos kariškiai. Tačiau gegužės pirmoji savaitė gali būti tokių treniruočių pabaiga, nes baigiasi aerodromo galiojimo licencija, o su parašiutininkų klubu nesudaroma valstybinės žemės panaudos sutartis“, – buvo rašoma LRT.lt portale.

Pabrėžiama, kad į žemę pretenduoja Prienų savivaldybė, kuri čia nori plėsti komercinę ir rekreacinę veiklą. Atsargos karininkai sako, kad Pociūnai, kurie yra netoli Suvalkų koridoriaus, vėl turi būti sugrąžinti į strateginių objektų sąrašą, iš kurio buvo išbraukti.

Į žemę pretenduojanti Prienų rajono savivaldybė tvirtina matanti galimybę joje vystyti verslo projektus.

„Dėl Pociūnų dabar bandome susitvarkyti žemę, kad aerodromas būtų savivaldybės nuosavybė. <...> Sklypu galėtų naudotis visos asociacijos, bet asociacijų nepakanka, aplink turi kurtis verslai, reikia ir apgyvendinimo, šiuolaikinių patalpų, reikia kavinių ir kad vystytųsi verslas. Vieta gera, žemės pakankamai, pritraukus privačių papildomų investicijų, ta vieta turėtų pasikeisti“, – vylėsi Prienų rajono meras Alvydas Vaicekauskas.

GALERIJA

  • Prie aerodromo neteisėti statiniai – nepajudinami
  • Prie aerodromo neteisėti statiniai – nepajudinami
  • Prie aerodromo neteisėti statiniai – nepajudinami
  • Prie aerodromo neteisėti statiniai – nepajudinami
Justinos Lasauskaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (24)

ALGIRDAS.

Tikrai reikia kavinių , NUOSAVYBĖ NESVARBU, kad pilotai atsipalaidavę galėtų smagintis ore , NU IR PRIDURKAI SAVIVALDYBĖJE .

Marius

Kiek pamenu tie namukai jau kelis desimtmecius stovi yra ir niekam nekliuvo. Keista kodel dabar viska griauti nori. Gal valdininkai babkes uzuode, kad kaip muses prie lavono zuja.

Raso,

kad FAB 1500 dar ne tokius statinius pajudina.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS