Regiono kibernetiniu saugumu intensyviau rūpinsis centras Kaune | KaunoDiena.lt

REGIONO KIBERNETINIU SAUGUMU INTENSYVIAU RŪPINSIS CENTRAS KAUNE

Kaunas pretenduoja tapti vienu iš kibernetinio saugumo sektoriaus centrų regione, nes čia veikia Nacionalinio kibernetinio saugumo centro prie Krašto apsaugos ministerijos (NKSC) padalinys, kuris užtikrina ne tik šalies, bet ir regiono priežiūrą, taip pat nuolat steigiamos įmonės bei kuriamos inovacijos.

Pagal pernai paskelbtą Globalų kibernetinio saugumo indeksą (Global Cybersecurity Index, GCI) Lietuva užima 4-ąją vietą, nusileidusi tik Jungtinei Karalystei, Jungtinėms Amerikos Valstijoms ir Prancūzijai, ir patenka į daugiausiai dėmesio kibernetinio saugumo sričiai pasaulyje skiriančių valstybių grupę.

„Vis didesnė mūsų gyvenimo dalis keliasi į skaitmeninę erdvę, neišvengiamai judame daiktų interneto link, todėl nuolat auga ir poreikis užtikrinti mūsų visų saugumą kibernetinėje erdvėje. Džiugu, kad ši ateityje tik dar labiau augsianti sritis, yra intensyviai plėtojama Kaune. Čia gyvenantys ir nuolat atvykstantys talentai, taip pat sėkmingai veikiančios aukštosios mokyklos sudaro stiprią bazę šio sektoriaus tolimesnei plėtrai“, – teigia Kauno verslo, turizmo bei tarptautinės rinkodaros agentūros „Kaunas IN“ verslo skyriaus vadovas Andrius Veršinskas.

Kol kas Kibernetinio saugumo centras Kaune išgyvena įsikūrimo fazę, - rengiama centro infrastruktūra ir paslaugų paketas, veikia 2 iš planuojamų 6 skyrių. Perspektyvoje naujasis centras Kaune veiks kaip Nacionalinio kibernetinio saugumo centro padalinys, iš kurio galėtų būti valdomos ir Lietuvos iniciatyva planuojamos kurti ES greitojo reagavimo kibernetinės pajėgos. Plane numatyta kartu su Jungtinėmis Valstijomis kuriamam centrui skirti beveik 1,3 mln. eurų, į jo darbą įtraukiant kuo daugiau šalių. Dėl pasaulyje vis dar taikomų pandemijos sukeltų apribojimų, laukiama, kol centro partneriai (JAV, Sakartvelas ir Ukraina) nebebus suvaržyti dėl COVID-19 karantino ir bus galima tęsti bendrus darbus.

Nuolat auga ir poreikis užtikrinti mūsų visų saugumą kibernetinėje erdvėje.

A. Veršinsko nuomone, kalbėti apie Kauną kaip vieną iš kibernetinio saugumo centrų regione, galima jau šiandien. Ne tik dėl miesto potencialą kibernetinio saugumo srityje auginančio NKSC su stipriu fokusu į taikomuosius tyrimus. Ne mažiau svarbu ir tai, jog Kaune veikiančios aukštojo mokslo įstaigos nuolat augina naujus kompetentingus profesionalus: jiems skirtos specializuotos bakalauro bei magistro programos Kauno technologijos universitete bei Vilniaus universiteto Kauno fakultete, taip pat rengiami kursai Vytauto Didžiojo universitete ir Kauno kolegijoje. Todėl neabejotina, kad ateityje vis daugiau kauniečių rūpinsis viso regiono gyventojų saugumu internete.

Šiuo metu Kaune NKSC dirba per 20 IT specialistų, tarp jų – ir mokslų daktaras. Inovacijų prasme dirbama kuriant naujus įrankius bei priemones, kuriomis ateityje bus galima efektyviau kovoti su kibernetinėmis grėsmėmis. Anot NKSC direktoriaus dr. Ryčio Rainio, Kaunas tokio centro steigimui buvo pasirinktas ne atsitiktinai: įvertintos mieste esančių naujų specialistų pritraukimo galimybės, stipraus technologijų universiteto įtaka ir geros darbo sąlygos bei infrastruktūra.

Miesto savivaldybės įsteigtos „Kaunas IN“ agentūros Rinkodaros skyriaus projektų vadovės Simos Mažutavičiūtės teigimu, didelės įtakos formuojantis kibernetinio saugumo klasteriui Kaune, turi ne tik valstybinio sektoriaus įsteigtas viso regiono saugumu besirūpinantis centras, bet ir privačios įmonės bei jų specializuoti padaliniai. Nemaža dalis mieste veikiančių IT kompanijų turi darbuotojų ar skyrių, sėkmingai dirbančių dėl kibernetinio saugumo. Netrūksta mieste ir kibernetinio saugumo sprendimus vystančių startuolių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS