Renovaciją Lentvario gatvėje stabdo ir bankrotai, ir tušti pažadai | KaunoDiena.lt

RENOVACIJĄ LENTVARIO GATVĖJE STABDO IR BANKROTAI, IR TUŠTI PAŽADAI

Vieno Lentvario gatvės daugiabučio gyventojai jau turėjo mėgautis pasibaigusia renovacija. Tačiau išėjo priešingai. Dvi ją pasišovusios atlikti statybų bendrovės paliko gyventojus ant ledo.

Sukiršino gyventojus

Prie vieno dvylikos aukštų daugiabučio Lentvario gatvėje sienos stūkso suręsti pastoliai. Akivaizdu, kad kažkada pritvirtinta apšiltinimo medžiaga jau regėjusi ir šilto, ir šalto. Vėjo nuplėšyti jos gabalai surinkti ir pakišti po namo pirmo aukšto balkonais laukia geresnių laikų arba šiukšlyno. Ant pastolių – jokio darbininkų šurmulio. Tvora atitverta dalis teritorijos aplink namą byloja, kad kažkokie statybiniai procesai kažkada čia vyko, tačiau šiandien – štilis.

"Gyvenime kartais taip atsitinka, kad ima ir nepasiseka du kartus iš eilės, trečią kartą gal pavyks rasti rangovą, kuris bus pareigingas ir atsakingas", – susierzinimo išgirdusi, apie ką norėčiau kalbėti, neslėpė namo bendrijos pirmininkė Vilija Abišalienė.

Sakoma, kad trečias kartas nemeluoja, tačiau du pirmieji nesėkmingi atvejai gyventojams atseikėjo ne tik nepatogumų įsibėgėjant žiemai, bet ir finansinių nuostolių. Taip pat nepasitikėjimą ir baimę, skelbiant trečią viešą konkursą renovacijos rangos darbams. Praėjusieji renovacijos pasirengimo etapus puikiai žino, koks nepaprastas šis procesas, kaip nelengva gauti daugiabučio gyventojų pritarimą, o vėliau atliekami projektavimo ir derinimo darbai kelia nemažai diskusijų, kartais ir nesantaikų.

Šio daugiabučio atvejis dar sudėtingesnis. Pirmasis renovacijos darbus pradėjęs rangovas – statybų kompanija "Struktūra" – bankrutavo, o antroji kompanija "Dengsta" kone pusę metų mulkino žmones, tačiau darbų taip ir nepradėjo.

"Negalėjome nė sapnuoti ar nuspėti, kad antrą kartą pasirašius sutartį, rangovas per keturis mėnesius net nepradės dirbti. Tai įvyko ne dėl mūsų kaltės", – tęsė bendrijos pirmininkė.

Jai antrino namo valdybos narė Milda Gliksmanavičienė. Moteris mostelėjo ranka į po balkonais sukištą namo fasado apšiltinimo medžiagą: "Kol kas net nežinome, kokie tie nuostoliai. Greičiausiai trečiasis rangovas įvertins ar ta, kuri jau priklijuota ant fasado, yra sugadinta, ar ją visą reikės keisti. Gali prisidėti išlaidos už sugadintos medžiagos nuėmimą. Darbai nejuda ne dėl mūsų kaltės, bet palūkanas už paskolą renovacijai bankas skaičiuoja mums."

M.Gliksmanavičienė galėjo parodyti tik tuščius paskutinio rangovo paliktus pastolius.

Moteris neslėpė, kad susiklosčiusi situacija dėl nesėkmingos renovacijos tarp gyventojų įžiebė nesantaiką, tačiau mėginama viską aiškinti, kad nekiltų didesnių konfliktų.

Išsisukinėjo pažadais

Daugiabučio Lentvario gatvėje bendrijos pirmininkė skaičiuoja, kad pagal pirminį planą namo renovacija šiandien jau turėjo būti baigta. Žinoma, nėra taip, kad rangovas laimėjo viešą konkursą darbams ir išsyk bankrutavo. Rangovo "Struktūra" samdyti subrangovai pakeitė daugiabutyje šildymo sistemą, modernizavo šilumos mazgą taip, kaip buvo numatyta projekte.

Gyventojų butuose jau dabar įrengti nauji, ekonominiu režimu galintys veikti radiatoriais, tačiau laukiamos ekonominės naudos žmonės dar negali įvertinti dėl vėjams ūžauti palikto neapšiltinto fasado. Pirmojo rangovo subrangovas pakeitė ir nuotekų vamzdyną, tad dalis darbų buvo padaryta.

Pasakos buvo sekamos. Pradėsime rugsėjo 2-ą. Pasistatė pastolius ir vėl dingo.

Situacija dėl "Struktūros" bankroto buvo itin netikėta. "Pirmasis rangovas – kaip perkūnas iš giedro dangaus – ėmė ir bankrutavo. Įsivaizduokite, penktadienį matau dirbančius darbininkus, o pirmadienį jau skambina gyventojai ir sako, kad pastolius nuiminėja", – šio pavasario įspūdžiais dalijosi pirmininkė.

Sutartis su antruoju rangovu "Dengsta" buvo pasirašyta birželio mėnesį. Gyventojai laukė, tačiau rangovas ramino tik pažadais. "Tai va liepos antroje pusėje pažymėsime darbų pradžią. Bet gal geriau po Žolinės. Buvo numatyta, kad mėnesį gali nedirbti, bet ne daugiau. Mums tai aktualu, kad kuo greičiau padarytų, nes gali ir parama nuplaukti", – pasakojo V.Abišalienė.

Moteris negali atsistebėti, kad šiais laikais šitaip neatsakingai elgtųsi sutartį pasirašiusi bendrovė. Namo bendrijos pirmininkė mena ir "Dengstos" vadovo pasiteisinimus, esą neturi darbininkų, o ukrainiečiams vizų nedavė. Kai jau buvo nutarę pradėti darbus, vagys įrankius esą nudžiovė. Lyg tyčia užgriuvusios nesėkmės trukdė darbo išsiilgusią kompaniją čiuptis renovacijos.

"Pasakos buvo sekamos. Pradėsime rugsėjo 2-ą. Pasistatė pastolius ir vėl dingo. Kad šitaip šiais laikais būtų, sunku patikėti, bet va būna. Taip ir rugsėjis baigėsi darbų nepradėjus. Vaikų darželio lygio pažadai – tuoj pradėsime, tuoj pradėsime", – apie bendrovės "Dengsta" renovacijos darbų ypatumus pasakojo namo bendrijos pirmininkė.

Dėmė rangovams

Antro rangos konkursą laimėtojo "Dengsta" nerangumas vertė gyventojus gerokai atidžiau stebėti vykstantį procesą. "Mes netylėjome, kvietėme Kauno savivaldybės atstovus, Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) atstovus ir sakėme, kad mums jau visai nejuokinga. Prašėme, kad jie žiūrėtų, kas čia darosi", – dėstė renovacijos reikalus daugiabutyje prižiūrinčios valdybos narės.

Pasak bendrijos pirmininkės, "Dengsta" nerodė jokių pastangų įsukti užstrigusius renovacijos darbus. "Su atsakingais žmonėmis pasitarę nutraukėme sutartį. Dabar "Dengsta" nepatenkinti, kad jiems teks mokėti baudą dėl netesybų", – ne itin draugiško atsisveikinimo su rangovu pasekmes mini bendrijos pirmininkė.

M.Gliksmanavičienė šypteli ir pasakoja, kad į šį dvylikaaukštį atsikraustė 1983 metais, kai jis buvo baigtas statyti. Nenuostabu, kad į visus šiame name vykstančius procesus senbuvė žvelgia kaip į savo – itin jautriai.

Moteris tikino neieškantys kaltų šioje situacijoje, o siekiantys ir vėl kuo greičiau atgaivinti sustojusius darbus, tačiau neslėpė, kad institucijų lygmeniu norėtųsi daugiau atidumo ir atsakomybės. Namo bendrijos pirmininkė V.Abišalienė pasakojo, kad pagal nustatytą tvarką pati ieškojusi renovacijos administratoriaus ir rėmėsi jau renovuotų daugiabučių atstovų rekomendacijomis.

"Samdomas renovacijos administratorius yra kaip tarpininkas tarp mūsų, BETA ir rangovo. Mūsų nesėkmės nėra administratoriaus kaltė. Tik va rangovų nepriežiūra – čia jau problema. Tik vėliau sužinojome, kad "Dengsta" neturi gero vardo", – nuoskaudos neslėpė V.Abišalienė.

Rekvizitai.lt atsiliepimuose – nė vieno gero atsiliepimo apie bendrovę "Dengsta". Skelbiama, kad buvę darbuotojai skundžiasi dėl atlyginimų mokėjimo. Esą moka minimumą, o likusius pinigus juodais, kurių dar tenka kelis mėnesius laukti. Iki įsitikinant, kad įmonės administracija gali būti nesąžininga, vos kelias dienas joje dirbęs darbininkas suskaičiavo, kad per dieną uždirbo vos aštuonis eurus. Yra palikti ir užsakovų atsiliepimai. Jie skundžiasi dėl vangiai vykdomų darbų, esą namą renovuoja keturi žmonės.

Institucijų pozicija

Aklavietėje atsidūrusio daugiabučio atstovės įsitikinusios, kad nepatikimų rangovų neturėtų būti sąrašuose. "BETA turėtų daryti išvadas. Jie susiduria su tokiais renovacijos procese ištinkančiais atvejais. Juk rangovui reikia BETA agentūros palaiminimo. Rangovas laimi konkursą, jo galimybes patikrina BETA ir tik po patikrinimo baigiamas konkurso procesas ir paskelbiamas laimėtojas, kuris imasi renovacijos darbų", – samprotavo V.Abišalienė.

Tačiau tokį pamąstymą BETA atstovai ganėtinai ramiai atrėmė. "Siekiant išvengti nepajėgių rangovų, viena pagrindinių rekomendacijų – rangos darbus pirkti per CPO LT kuruojamą elektroninį įrankį "Elektroninių pirkimų centras" (EPC), skirtą neperkančiosioms organizacijoms. Šiuo atveju, dėl Lentvario gatvės 5 daugiabučio atnaujinimo projekto, pats projekto administratorius turėjo įvertinti tiekėjo kvalifikaciją, o perkant per EPC, kvalifikaciją įvertina CPO LT pirkimų specialistai", – "Kauno dienai" atsakė BETA atstovė ryšiams su visuomene.

BETA vertinimu, jeigu iki bankroto rangovinė organizacija visus darbus atliko kokybiškai, su tinkama technine priežiūra, tai gyventojai didesnės papildomos finansinės naštos patirti neturėtų, išskyrus laiko sąnaudas.

Renovacijos darbų eigos atsakomybę BETA taip pat palieka patiems proceso dalyviams. "Siekiant laiku pradėti darbus, vienas svarbiausių momentų – realaus darbų grafiko patvirtinimas tarp rangovo ir projekto administratoriaus. Kaip rodo patirtis, dažnai šis grafikas būna formalus – sakykime, šildymo sistemos pertvarkymas suplanuotas žiemos laikotarpiu. Tokiu atveju jau iš karto užprogramuojamas darbų vėlavimas ir terminų nesilaikymas", – informavo BETA atstovė.

Situacijų, kai pradėję renovacijos darbus rangovai bankrutuoja arba rangos darbai vyksta chaotiškai, ne viena ir ne dvi. Beprecedentis atvejis prieš keletą metų buvo Klaipėdoje. Bankrutavo aštuonių uostamiesčio namų renovacija užsiimanti bendrovė. Tačiau ši situacija neprivertė atsakingų institucijų įvesti daugiau saugiklių.

Negana to, BETA net nežino, daug ar mažai renovacijos procesų stringa dėl rangovų bankrotų ar neatsakingumo. "Iš tiesų atskiri daugiabučių atnaujinimo projektai susidūrė su rangovinių organizacijų bankrotu, tačiau įvardyti konkrečius skaičius būtų sunku, nes BETA tokios statistikos neturi, – agentūra pateikė ir problemos sprendimo būdą. – Įvertinama esama padėtis, užfiksuojami kokybiškai atlikti darbai, o likusiems atlikti organizuojami nauji rangos darbų pirkimai."

GALERIJA

  • Renovaciją Lentvario gatvėje stabdo ir bankrotai, ir tušti pažadai
  • Renovaciją Lentvario gatvėje stabdo ir bankrotai, ir tušti pažadai
  • Renovaciją Lentvario gatvėje stabdo ir bankrotai, ir tušti pažadai
  • Renovaciją Lentvario gatvėje stabdo ir bankrotai, ir tušti pažadai
  • Renovaciją Lentvario gatvėje stabdo ir bankrotai, ir tušti pažadai
  • Renovaciją Lentvario gatvėje stabdo ir bankrotai, ir tušti pažadai
  • Renovaciją Lentvario gatvėje stabdo ir bankrotai, ir tušti pažadai
  • Renovaciją Lentvario gatvėje stabdo ir bankrotai, ir tušti pažadai
  • Renovaciją Lentvario gatvėje stabdo ir bankrotai, ir tušti pažadai
  • Renovaciją Lentvario gatvėje stabdo ir bankrotai, ir tušti pažadai
  • Renovaciją Lentvario gatvėje stabdo ir bankrotai, ir tušti pažadai
  • Renovaciją Lentvario gatvėje stabdo ir bankrotai, ir tušti pažadai
  • Renovaciją Lentvario gatvėje stabdo ir bankrotai, ir tušti pažadai
  • Renovaciją Lentvario gatvėje stabdo ir bankrotai, ir tušti pažadai
  • Renovaciją Lentvario gatvėje stabdo ir bankrotai, ir tušti pažadai
  • Renovaciją Lentvario gatvėje stabdo ir bankrotai, ir tušti pažadai
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Xxx

Labai teisingai pasake Rucys.Kisenes parenovuotos-o jus ziopliai vargut ir pinigys mokekite.Kazin ar gerbemieji ponai tp ir savi valdose tvarkosi-labai abejoju.

Skaitytoja

Pirmiausia (prieš renovuojant) reikia NEKLAUSYTI TŲ, kurie renovuoja pigiausiai. Ir jų nesamdyti. Aišku, kad dirbantys žmonės, kuriems nemokami sutarti atlyginimai, pabėgs. Viskas iš skūpumo, mieli suvalkiečiai.

viena pastebejau

kai visi gyventojiai yra kvaili tai tada renoacija vyksta sklandziai o jei atsiranda nors vienas mastantis tai tada stoja visi darbai ir tiems gudragalviams statybininkams reik daug ka perdaryti kad viskas butu teisingai atlikta.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS