Rotušės aikštėje – baro savivalė | KaunoDiena.lt

ROTUŠĖS AIKŠTĖJE – BARO SAVIVALĖ

Rotušės aikštėje įsikūręs baras "Rock Pub" savavališkai pakoregavo Kauno valdžios patvirtintą lauko kavinių išsidėstymo schemą, o jų terasa tapo kliūtimi kai kuriems kauniečiams.

Prekiauja nelegaliai?

Ar gali būti, kad pačioje miesto širdyje, Rotušės aikštėje, įsikūręs baras "Rock Pub" dirba nelegaliai? Kauno miesto savivaldybės puslapyje nėra informacijos apie tai, kad ši viešojo maitinimo vieta būtų išreiškusi norą šiltuoju vasaros sezonu prekiauti lauke. Tai patvirtino ir savivaldybės atstovai, tačiau iš karto pritaikyti sankcijų neketina.

"Savivaldybė nėra gavusi prašymo šioje vietoje (Rotušės a. 29) įrengti lauko kavinės. Tikrai nepulsime jų bausti. Iš pradžių pasikalbėsime su verslininkais ir išsiaiškinsime priežastis, kodėl susiklostė tokia situacija. Savivaldybė visų pirma turi ne pulti bausti, o bandyti padėti verslui", – sakė Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas.

Norint prekiauti Kauno viešosiose erdvėse, būtina gauti ne tik leidimus, bet ir sumokėti vietos rinkliavos mokestį. Savivaldybės atstovas patikino, kad šio mokesčio baras taip pat nėra sumokėjęs. Miesto valdžia nustačiusi, kad mėnesinė rinkliava yra 1,2 euro už 1 kv. m.

Pasistatė, kur norėjo

Rotušės aikštėje lauko kavinės pastatytos savivaldybės patvirtintą schemą, kuriai pritarė įvairių institucijų pareigūnai, o kompromisų ieškojo ir čia dirbantys verslininkai.

Baras "Rock Pub" lauko terasą pasistatė taip, kaip patys norėjo. Pagal miesto savivaldybės patvirtintą schemą matyti, kad lauko kavinės galimos ties 27-uoju namu, tačiau šis baras terasas lankytojams atvėrė visai šalia įėjimo į savo įstaigą – ties 29-uoju namu. Miestiečiai pastebi, kad tokia savivalė sukelia daug rūpesčių.

Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius tikino, kad patvirtintos lauko kavinių schemos iš naujo pertvarkyti niekas neketino. Ją derino įvairios institucijos tam, kad būtų visiems patogu, ir rastas geriausias sprendimas, kuriose Rotušės aikštės vietose gali būti statoma medinė terasa.

"Aš derinau tik vieną schemą – tą, kuri yra viešai paskelbta ir kaip nors kitaip ją pastumdyti vargu ar galima. Čia ne juokai, nes derinta ir su paveldu, ir su policija, saugaus eismo komisija. Mes visiems nešėme šį projektą ir rodėme, todėl sudėti įvairūs ženklai. Tai jungtinis darbas, tad viskas turi būti daroma pagal suderintą ir patvirtintą schemą", – aiškino N.Valatkevičius.

Praėjimo nėra

"Rock Pub" pažeidus nustatytą laikinų terasų išsidėstymo planą, naujoji savavališkai įrengtos lauko kavinės vieta kelia pavojų eismo saugumui. Rengiant schemą, buvo atsižvelgta į įvairius niuansus.

Dabar pirmiausia į akis krinta, kad lauko terasa visiškai užstoja šaligatvį. Ties Rotušės a. 29-uoju namu jis yra labai siauras, o dabar pėstiesiems tenka eiti važiuojamąja kelio dalimi.

Be to, pro tarpuvartę, kurią užstoja "Rock Pub" kavinės įranga, patenkama ne tik į Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinį padalinį, bet ir į Kauno miesto savivaldybės administracijos Kultūros paveldo skyrių bei Seimo nario Vydo Gedvilo priimamąjį. Šios įstaigos tarsi tampa verslininkų įkaitėmis, nes į jas žmonėms patekti sudėtinga.

Kita problema – ne vietoje pastatyta terasa trukdo automobiliams. Vairuotojai skundžiasi, kad kartais tenka iš M.Valančiaus gatvės sukti į dešinę ir atsidurti Rotušės aikštėje, o sankryžoje per vėlai pastebima kliūtis. Dėl pastatytos lauko kavinės tenka staigiai stabdyti, todėl sukeliama avarijos rizika. Taip pat kyla pavojus sužaloti ir į pagrindinę miesto dalį keliaujančius pėsčiuosius.

Suderino su paveldu

Baro "Rock Pub" direktorė Odeta Vosylienė bandė įtikinti, kad jokios savivalės nėra. Pernai jie buvo lauko kavinę pastatę pagal patvirtintą schemą, tačiau lankytojams esą sėdėti prie viešojo tualeto nebuvo patrauklu, tad šiais metais pakeitė vietą.

"Viską suderinome su Kultūros paveldo departamentu, turime jų parašiuką. Pernai turėjome 9 m, šiais metais jie perbraižė planus ir sumažino terasą 3 m. Tuomet leido čia pastatyti", – aiškino O.Vosylienė.

Savivaldybės atstovus tokios direktorės kalbos nustebino. Jie pastebėjo, kad vien paveldosaugininkų parašo nepakanka.

Direktorė neigė kalbas ir dėl nesumokėtos rinkliavos. "Mūsų sumokėti mokesčiai galiojo nuo pernai. Nežinau, kaip ten paskaičiavo, bet mes permokėjome, tai kažkur šią savaitę baigsis, o mes primokėsime už šiuos metus. Kol kas planuojame leidimą prasitęsti šiam vasaros sezonui, o ne visiems metams", – tikino O.Vosylienė.

Vienodos kavinės

Šiemet – jau antra vasara, kai verslininkai lauko kavinių negali statyti Rotušės aikštės viduryje. Po ilgų diskusijų su pagrindinėje miesto aikštėje įsikūrusiais verslininkais, vietos gyventojais, paveldo atstovais buvo nutarta, kad šiltuoju metų sezonu geriausiai kavines statyti ant važiuojamosios kelio dalies.

Medinės terasos antrus metus statomos ties kavinėmis ir užima vieną eismo juostą. Visos terasos yra vienodos, tad sukuria tam tikrą vientisą lauko kavinių koncepciją. O tam, kad lauko kavinių nekliudytų aplink Rotušę keliaujantys automobiliai, kai kur verslininkai pastatė vazonus su gėlėmis.

Naujoji tvarka leido visiškai atlaisvinti Rotušės aikštę ir palikti šią erdvę įvairiems miesto renginiams. Taip pat iškėlus lauko kavines į aikštės pakraščius, čia laisviau gali jaustis ir į Kauną atvažiuojantys turistai.

GALERIJA

  • Rotušės aikštėje – baro savivalė
Tomo Raginos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (22)

Manau

Ne ka geriau atrodo Vilniaus g. Senamiestyje. Tragedija. Kas atsakingas savivaldiybeje?

Varna

Miestas sudarkytas negrįžtamai, o juk 1940 tokius ir vežė į Sibirą. Deja, ne visus išvežė... Čia "pritariant" tiems stribams ir chunveibinams, "kovojantiems" už teisIbę.

...

Papildomą baudą IR už cinizmą!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS