Šančiuose skuba uždaryti mokyklą | KaunoDiena.lt

ŠANČIUOSE SKUBA UŽDARYTI MOKYKLĄ

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Nesibaigianti Kauno mokyklų reforma ir toliau kaitina aistras – iki rugsėjo užsimota "Žiburio" pagrindinės mokyklos mokinius perkraustyti į Vaižganto progimnaziją. Tėvai piktinasi, kad valdininkai lengva ranka žarsto mokinius, nepaisydami jų interesų.

Skuba prijungti

Savivaldybei paskelbus 2016–2020 m. mokyklų tinklo pertvarkos planą paaiškėjo, kad Aukštuosiuose Šančiuose esančios "Žiburio" pagrindinės mokyklos dienos suskaičiuotos. Iki naujų mokslo metų pradžios mokykla turi būti prijungta prie KTU Vaižganto progimnazijos. Iki 2017-ųjų rugsėjo užsimota  "Žiburio" mokyklos pastate Verkių gatvėje įkurdinti Suaugusiųjų mokymo centrą.

Savivaldybės specialistai ne kartą tikino, kad, pertvarkant mokyklų tinklą, būtina užtikrinti, jog atskiruose miesto rajonuose liktų bent po vieną gimnaziją, o kitų mokyklų tinklas tenkintų mokinių poreikius, tačiau atrodo, kad šio principo išties nepaisoma.

Jau dabar Šančiuose nėra nė vienos gimnazijos. Jeigu savivaldybė įgyvendins savo planus, Šančių seniūnijoje liks tik viena ugdymo įstaiga, kurioje bus teikiamas pagrindinis išsilavinimas iki 10 klasės – tai iš Kauno Šančių pagrindinės mokyklos ir Kauno kunigaikščio Vaidoto mokyklos-daugiafunkcio centro sulipdytas darinys.

Numatoma, kad vaikus iš "Žiburio" pagrindinės mokyklos perkrausčius į Vaižganto progimnaziją Skuodo gatvėje, ji ir liks progimnazija. Be šių ugdymo įstaigų, dar yra dvi pradinės mokyklos-darželiai – Motiejaus Valančiaus Žemuosiuose Šančiuose ir M.Montessori mokykla-darželis "Žiburėlis" Aukštuosiuose Šančiuose.

Skaičiuojama, kad ir "Žiburio", ir Vaižganto mokyklose gali mokytis po 600 vaikų. "Žiburio" pagrindinę mokyklą šiuo metu lanko 261 mokinys, Vaižganto progimnazijoje mokosi 291 mokinys.

Dėl mažėjančio mokinių skaičiaus kai kurias miesto pagrindines mokyklas, kuriose vaikai mokosi iki 10 klasės, ketinama pertvarkyti į progimnazijas ir nebekomplektuoti 9-ųjų klasių.  "Žiburio" pagrindinei parengtas kitoks scenarijus.

Ieško kitų variantų

"Mums nerimą kelia, kad viskas vyksta labai greitai – mokyklas sujungti numatyta iki rugpjūčio 31 d. Buvome informuoti sausio 8 d. Bendruomenė sunerimo. Pas mus lankėsi Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotojas Antanas Bagdonas ir pristatė pertvarkos projektą", – paklausta apie ketinimus uždaryti mokyklą, pasakojo mokyklos direktorė Asta Daugirdė. Ji užsiminė, kad žodžio "uždaryti" vengiama. "Čia yra reorganizacija, ir tinklo pertvarkos plane tai numatyta šiemet", – pridūrė vadovė.

Mokyklos bendruomenė diskutavo ir pateikė savo pasiūlymus Švietimo skyriui, kaip būtų galima panaudoti mokyklos patalpas, kurių nebeužpildo mokiniai.

Pasak direktorės, mokyklos bendruomenė siūlo pirmiausia kooperuotis su netoliese esančiomis ugdymo įstaigomis. "Suaugusiųjų mokymo centrui galime suteikti sąlygas ne nuo 2017-ųjų, o nuo 2016 m. rugsėjo. Mes tikrai neprieštaraujame – vaikai gali mokytis viename ar kitame pastato korpuse, o dalį patalpų galime atiduoti. Suaugusiųjų mokymo centre mokosi suaugę žmonės, jie vairuoja automobilius ir jiems tikriausiai nėra didelio skirtumo, kurioje miesto vietoje bus mokykla", – dėstė mokyklos vadovė.

Anot jos, mokykla yra pasiruošusi priimti ir pradinukų klases, jeigu kuri nors pradinė mokykla jų nesutalpina, arba pasiryžusi atverti duris kurios nors muzikos mokyklos padaliniui. "Iš šio rajono tikrai daug mokinių vyksta į centrą mokytis muzikos. Galbūt galima čia kokį filialą atidaryti, ir mes tikrai suteiktume sąlygas", – pastebėjo A.Daugirdė.

Dar vienas iš siūlymų, kaip panaudoti dalį mokyklos patalpų, – įkurdinti Trečiojo amžiaus universitetą, kurį lanko daug senjorų.

Kol kas mokykla nesulaukė atsako iš Švietimo skyriaus, tad nežino, kaip šiuos pasiūlymus vertina savivaldybės specialistai.

"Toliau bus kalbamasi su Švietimo ir mokslo ministerija, kad ji pateiktų rekomendacijas, kaip šioje situacijoje elgtis. Vasario 23 d. posėdyje tai turės būti svarstoma", – savivaldybės tolesnius planus atskleidė mokyklos direktorė.

Turi svarbų motyvą

A.Daugirdė atkreipė dėmesį, kad jaunos šeimos įsigijo šiame rajone būstus ir dėl to, kad šalia yra mokyklos, darželiai, tad tokie planuojami pokyčiai kauniečių išties nedžiugina.

"82 proc. mūsų mokyklos mokinių gyvena būtent aplink mokyklą, ir šis motyvas yra labai svarbus. Tėvams patogu, kad vaikų nereikia niekur vežioti, patys vaikai gali ateiti į mokyklą iš namų. Labiausiai tėvams nerimą kelia vaikų saugumas, jeigu reikėtų keliauti į Vaižganto progimnaziją. O kur eiti kitur? Centre mokyklos perpildytos", – tėvų nerimą perdavė direktorė.

Pasak mokyklos vadovės, kol kas piešiamas idealus scenarijus: kiekvienas mokytojas su savo mokiniais pereis į kitą mokyklą ir dirbs kaip dirbę. "O kas bus, jeigu mokytojas pereis, o mokiniai pasirinks kitas mokyklas? Kuris miesto mokyklos vadovas įsipareigos suteikti mokytojams darbą? Kaip tada kompensuoti? Gali būti daug nemalonių netikėtumų", – įžvelgė A.Daugirdė.

Direktorė užsiminė, kad šiandien mokykloje planuojamas visuotinis susirinkimas, į kurį pakviesti ir Seimo nariai, ir miesto tarybos nariai, ir savivaldybės Švietimo skyriaus atstovai.

Džiaugsis atėjusiais mokiniais

"Nenorėčiau šios situacijos komentuoti, kadangi nedalyvaujame šitame procese. Prijungs – gerai. Neprijungs – gyvenome iki šiol, ir toliau gyvensime", – pareiškė KTU Vaižganto progimnazijos direktorė Lydija Merfeldienė.

Ji primygtinai paragino nepainioti sąvokų ir šio proceso nevadinti mokyklų sujungimu. "Planuojamas tos mokyklos prijungimas prie mūsų. Ar ji bus prijungta, ar nebus… Ten bendruomenė aktyviai dirba, kad išliktų. Jie nori būti savarankiški. Čia jau jų yra didžiausias rūpestis. O mes priimsime sprendimą tokį, koks jis bus", – aiškino L.Merfeldienė.

Užsiminus, kad Vaižganto progimnazija taip pat neturi pakankamai mokinių ir papildymas iš kitos ugdymo įstaigos tikriausiai padėtų mokyklai išgyventi, direktorė savaip pažvelgė į šią situaciją. "Mums svarbu, kad ateitų mokiniai, o ar iš "Žiburio", ar iš Panemunės pradinės, ar iš Žemųjų Šančių pradinukai ateitų, mes visais džiaugtumėmės. Labai nenorėčiau dalyvauti šiame procese, nes jis gali būti nelabai gražus, nelabai kažkam smagus. Mes norėtume kol kas likti visai neutralūs", – tikino Vaižganto progimnazijos vadovė.

Tėvai kelia versijas

Savivaldybės planuose mokyklų sujungimą numatyta įgyvendinti iki šių metų rugpjūčio 31 d., tačiau kol kas "Žiburio" pagrindinės mokyklos taryba turi daugiau klausimų nei atsakymų.

"Mes neturime tikslios informacijos, kaip atrodys tas prijungimas, bet dauguma tėvų nori, kad vaikai būtent šią mokyklą lankytų. Dėl saugumo, dėl kitų dalykų neramu, nes infrastruktūra tikrai nėra paruošta, kad vaikai galėtų saugiai pasiekti Vaižganto mokyklą", – pastebėjo "Žiburio" pagrindinės mokyklos tarybos pirmininkas Mindaugas Povilaitis.

"Savivaldybei nerūpi vaikų interesai. Matyt, kažkas yra suinteresuotas uždaryti mokyklą, nes reikalingas sklypas. Mokykla su stadionu užima nemažą žemės plotą, kur galėtų išdygti daugiabučiai", – svarstė laišką redakcijai parašęs vieno iš "Žiburio" mokyklos mokinių tėtis, prašęs neviešinti pavardės.

Tai kol kas – tik įžvalgos, tačiau toks scenarijus gali tapti tikrove, jeigu pastatuose įsikurs Suaugusiųjų mokymo centras. Prieš kelerius metus J.Kumpio gatvėje įsikūrusio Suaugusiųjų mokymo centro sklypo dalis buvo nurėžta ir tapo privačia nuosavybe. Centro darbuotojai neoficialiai kalbėjo, kad su šiuo sklypu susijęs vienas Seimo narys iš Kauno.

Suaugusiųjų mokymo centro pagrindinė buveinė įsikūrusi didžiuliame pastate Sandėlių gatvėje Žemuosiuose Šančiuose, o padaliniai – Betonuotojų gatvėje Petrašiūnuose ir J.Kumpio gatvėje Aleksote. Šios įstaigos padaliniai taip pat yra ir Vaišvydavos pagrindinėje mokykloje bei Kauno tardymo izoliatoriuje.


Komentaras

Ona Visockienė, Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja

Esmė, kad "Žiburio" mokykloje per pastaruosius trejus metus mokinių sumažėjo 30 proc. Mokyklos patalpos yra didžiulės, jų plotas siekia 5,7 tūkst. kv. m ir šiuo metu jos panaudojamos visiškai neefektyviai. Kauno miesto savivaldybei dėl mažo mokinių skaičiaus šiai mokyklai tenka papildomai skirti tiek lėšų, kiek jų trūksta iki sumos, nustatytos vidutiniam mokinių skaičiui atitinkamos programos klasėje pagal Mokinio krepšelio lėšų apskaičiavimo ir paskirstymo metodiką.

Kalbant skaičiais, iš Kauno miesto savivaldybės biudžeto pernai "Žiburio" pagrindinei mokyklai buvo papildomai skirta 73 tūkst. eurų. Dėl mažo mokinių skaičiaus per pastaruosius trejus metuas savivaldybės šiai mokyklai skiriamos lėšos padidėjo 93 proc. Natūralu, kad tėveliams geriau, kuo mokykla arčiau. Tačiau "Žiburio" pagrindinę mokyklą prijungus prie Vaižganto progimnazijos, visi vaikai gautų kokybiškesnį išsilavinimą, o mokytojai turėtų aiškesnę darbo perspektyvą. Jei būtų priimtas toks sprendimas, tikrai būtų sprendžiami ir susiję viešojo transporto klausimai. Sprendimas dėl "Žiburio" pagrindinės mokyklos reorganizavimo dar nepriimtas. "Žiburio" pagrindinės mokyklos bendruomenės nepritarimas pertvarkai pateiktas Švietimo ir mokslo ministerijai, o gavus ministerijos vertinimą Kauno miesto savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos 2016–2020 m. bendrojo plano projektas bus teikiamas svarstyti savivaldybės tarybai. Kauno technologijos universiteto Vaižganto progimnazijos pastatas iš dalies renovuotas. Pagal išorės vertinimo rezultatus progimnazijos veikla vertinama gerai ir ji turi plačias bendradarbiavimo galimybes su Kauno technologijos universitetu. Suaugusiųjų mokymo centras turi tris pastatus, kurių panaudojimas nėra efektyvus, kadangi Suaugusiųjų mokymo centre mokosi 672 mokiniai. Efektyvinant pastatų panaudojimą, galimos šios alternatyvos: ugdymo procesą organizuoti Sandėlių g. 7 esančiame pastate ar Verkių g. 30 pastate. Kadangi mokinių skaičius mažėja, pastatai gali būti panaudoti kitoms savivaldybės reikmėms.

GALERIJA

  • Šančiuose skuba uždaryti mokyklą
  • Šančiuose skuba uždaryti mokyklą
  • Šančiuose skuba uždaryti mokyklą
  • Šančiuose skuba uždaryti mokyklą
  • Šančiuose skuba uždaryti mokyklą
  • Šančiuose skuba uždaryti mokyklą
  • Šančiuose skuba uždaryti mokyklą
  • Šančiuose skuba uždaryti mokyklą
Evaldo Šemioto nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (107)

Šeima

Valio!!!Žiburys gyvuos,dar ir kaip!!!!Mūsų vaikų labui,saugumui didelė laimė!!!

Mama

Aukštuose Šančiuose nėra mokyklų ant kiekvienos sankryžos, mokykla pagrindinio ugdymo vienintelė. Ir joje ne mažėja, bet daugėja mokinių. Ir nereikia taip aiškiai deklaruoti, kad reikia ją uždaryti, nes kyla įtarimas, dėl ko taip aiškiai deklaruojama apie uždarymą ir dar iš tėčio pasisakymo....Be to , mokyklos, ne UAB, kad neštų pelną. Tai gal aplamai mokyklų nereikia,tada bus lengviau neišprususia liaudimi valdyti ir manipuliuoti????

Tėtis

Korupcija,pinigu lupikavimas,tėvų spaudimas per vaikus,nemandagus personalas ir t.t.Ne,manau kad šią mokykla reikia uždaryti.Kam savivaldybei laikyti šitiek pustuščių pastatų,jei viska galima sutalpinti į du.Ir kokybė tikrai nuo to nenukentės.Ir baikit tas nesamones,kad toli eiti ar panašiai.Ką tada šnekėti apie kaimus ir rajonus.O kaip visose užsienio šalyse?Gal ten prie kiekvienos sankryžos po mokykla?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS