Saugumo atmintinė keliuose prasidėjus tamsiajam laikotarpiui | KaunoDiena.lt

SAUGUMO ATMINTINĖ KELIUOSE PRASIDĖJUS TAMSIAJAM LAIKOTARPIUI

  • 3

Kiekvieną savaitę pas gydytojus Kauno apskrityje patenka po du tris pėsčiuosius, sužalotus eismo įvykių metu. Beveik kas antras iš jų buvo sužalotas pėsčiųjų perėjose ir daugelis avarijų įvyko esant blogam matomumui arba tamsiuoju paros metu.

Kaip elgtis, ką daryti, kad išvengtume to? Pats pirmas veiksmas visai nesudėtingas – užsidėkime atšvaitą, kad būtume ryškūs ir matomi kelyje.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai kartu su socialiniais partneriais artėjančius tris mėnesius kauniečius, kėdainiškius, jonaviškius ir kaišiadoriškius ragins atkreipti dėmesį į jų saugumą kelyje.

Prasidėjusiu tamsiuoju laikotarpiu pareigūnai skatins gyventojų sąmoningumą ne tik įvairiomis prevencinėmis akcijomis, bet ir kartu su socialiniais partneriais įrengtais socialinės reklamos "Esu matomas, o Tu?" stendais, kviečiančiais pėsčiuosius būti ryškesnius kelyje. Tris mėnesius truksiančio socialinio projekto metu pareigūnai planuoja ne vieną akciją, skirtą tiek pėstiesiems, tiek ir vairuotojams bei dalijasi patarimais, skirtais eismo dalyviams.

Pareigūnai primena pėstiesiems

Būkite ryškūs. Dėvėkite šviesius, ryškius viršutinius drabužius, prie kurių būtų pritvirtinti šviesą atspindintys elementai, – ypač naktį.

Sustokite. Prieš eidami per perėją, įsitikinkite, kad vairuotojas jus pastebėjo ir stabdo automobilį, – stabtelėkite ir pats, pabandykite užmegzti akių kontaktą su vairuotoju. Kairė, dešinė, kairė. Net jei ir sustojote, nepamirškite apsižvalgyti. Pažvelkite į kairę, dešinę ir vėl į kairę pusę – tik įsitikinę, kad tikrai saugu, ženkite į kelią.

Būkite budrūs. Dėmesį sutelkite ne į telefone gautą žinutę, skambutį, muziką ausinukuose, o į kelią.

Stebėkite ženklus. Kirskite kelią pėsčiųjų perėjose, jei jos reguliuojamos – tai tik tuomet, kai leidžiama. Ten, kur nėra perėjų – rinkitės tik gerą matomumą turinčias, o naktį gerai apšviestas vietas.

Skėtį aukštyn. Lyja ir esate prie pėsčiųjų perėjos su skėčiu? Tokia maža smulkmena, bet jei jis tamsus, galite tapti vos matomi, todėl prie pėsčiųjų perėjos kilstelėkite jį aukštyn ir nepamirškite visų prieš tai išvardytų patarimų.

Vairuotojau, nepamiršk!

Sulėtinti greitį. Prieš kiekvieną pėsčiųjų perėją ir sankryžą mažinkite greitį tiek, kad prireikus nedelsiant sustotumėte.

Akys – nukreiptos į kelią. Sakysite, o kur kitur? Na, atsakymų sulaukiame įvairių ir tai tikrai ne visuomet minimas mobilusis telefonas.

Žiūrėti dukart. Prie pėsčiųjų perėjos reikėtų tikėkis ir pėsčiųjų. Stebėkite abi kelkraščio puses, įsitikinkite, ar kitoje eismo juostoje sustojęs automobilis neužstoja einančio pėsčiojo.

Saugumas. Dažnai, ypač esant blogoms oro sąlygoms, reikia rinktis ne maksimalų leidžiamą, o saugų greitį, kad prireikus suvaldytumėte automobilį.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Pil.

Vairuotojai akli nuo kompiuterių.Distancijos nesilaiko ,sankryžoje bestovint atrodo, kad atvažiuojantis automobilis tuojau įvažiuos,sustabdo visai prie msšinos panelės per sprindį,standant užpakalinė mašinos dalis net pakyla.Ar čia vairuotojai,čia durnisi už vairo.

Jonas

Vairavimo lygis tragiskas.Tik ka gryzau ir matau du trecdalius vairuotoju be teisiu,tai butu sazininga.Vaziavimas tragiskas

Anonimas

Mažiau reikia minkyti telefonus

SUSIJUSIOS NAUJIENOS