Šeimos paveikslas – iš tūkstančių kryželių | KaunoDiena.lt

ŠEIMOS PAVEIKSLAS – IŠ TŪKSTANČIŲ KRYŽELIŲ

Kaunietės Tatjanos Dulinksienės siuvinėtame paveiksle – 264,6 tūkst. kryželių, o norint visus juos suskaičiuoti, jums prireiks ne tik kantrybės, bet ir padidinamojo stiklo.

Nebijojo iššūkių

Adatos ir siūlų Tatjana ėmėsi maždaug prieš vienuolika metų. Įdarbinti pirštai tąkart moteriai padėjo iš galvos išvyti liūdesį. Internetu parsisiuntusi įvairių spalvų siūlų, medžiagų ir atsispausdinusi pirmąjį piešinį, kaunietė virš galvos įžiebė ryškią stalinę lempą. Rezultatas buvo netikėtas – kryželiu siuvinėti žirgai ir fone išnyrantis įsimylėjėlių poros siluetas nė kiek nenusileido menininko Jimo Warreno originalui. Po metų – būtent tiek truko pirmojo paveikslo siuvinėjimas – Tatjana atkartojo dar vieną garsaus dailininko peizažą. Galiausiai į jos rankas pateko žinomos verslininkės Rasos Martens nuotrauka.

"Ši moteris labai daug darė dėl negalią turinčių vaikų, todėl nusprendžiau padaryti gimtadienio dovaną – išsiuvinėti jos portretą, o sau iškelti dar vieną iššūkį", – baigtas darbas, kuris atrodė lyg tik ką iš momentinio fotoaparato paleista nuotrauka, nustebino ne tik R.Martens, bet ir pačią kūrėją.

Tai ją paskatino nesustoti. Ketvirtame Tatjanos paveiksle šypsojosi tik ką devintą klasę baigusi jos dukra Silvija. Paklausta, kaip pavyko perkelti vyresnėlės, o prieš tai ir žinomos verslininkės veidus ant medžiagos, moteris šyptelėjo – viskas kur kas paprasčiau, nei atrodo.

"Yra sukurta nemažai kompiuterinių programų, kurios pagal jūsų nuotrauką paruošia siuvinėjimo schemą. Reikia tik pažymėti norimų spalvų kiekį ir kryželių dydį, tada skaičiuoti ir siuvinėti", – mažomis gudrybėmis, palengvinančiomis darbo pradžią, dalijosi kaunietė.

Teko mažinti kryžiukus

Pamačiusi, kad puikiai sekasi, Tatjana nusprendė išsiuvinėti dar vieną, tik šįsyk visos šeimos paveikslą ir juo siekti net dviejų šalies rekordų – piešinio, kuriame panaudota daugiausia kryžiukų ir didžiausio šalyje siuvinėto portreto.

"Pasidarėme gražią fotosesiją lauke, išsirinkome labiausiai patikusią nuotrauką", – pavertusi ją siuvinėjimo schema, T.Dulinskienė atvertė šalies rekordus registruojančios agentūros "Factum" interneto puslapį, o tada suprato, kad tikslą, kurį sau sau išsikėlė, teks koreguoti.

Lietuvos valstybingumo atkūrimo šimtmečio proga vilkaviškietė Aldona Virbickienė per metus ir septynis mėnesius išsiuvinėjo 250 044 kryželių paveikslą "Graži mūsų Lietuva. Liškiavos bažnyčia". Jame autorė panaudojo 98 atspalvių siūlus. Tatjana nusprendė nekeisti numatyto savo paveikslo dydžio, tačiau pasirinko kur kas mažesnius kryželius. Jei Aldonos kryželiai 3 mm dydžio, kaunietės – kone perpus mažesni. Apskaičiavusi, jų prireiks norint pasiekti naują šalies rekordą, 2018-ųjų metų rugsėjo 15 d. Tatjana pradėjo siuvinėti.

Yra sukurta nemažai kompiuterinių programų, kurios pagal jūsų nuotrauką paruošia siuvinėjimo schemą.

"Siuvinėjimas man – tarsi meditacija. Kai rankose laikai adatą ir siūlą, visos tavo mintis tik čia. Būdavo grįžtu namo ir ne į virtuvę noriu eiti, ar tvarkytis, o tik siuvinėti", – pastarųjų beveik pusantrų metų vakarus su šypsena prisiminė kūrėja.

Dabar nori pailsėti

Pagrindinės T.Dulinskienės priemonės – ryški lempa virš galvos, apie kurią užsiminėme pradžioje, siūlai ir adatos. Darbštuolė skaičiavo, kad, siuvinėdama savo ir vaikų portretus, jų sulaužė bemaž 20. Vienas adatas ji siuntėsi iš Kinijos, kitas pirko vietinėse specializuotose parduotuvėse. Panašiai Tatjana pildė ir siuvinėjimo siūlų krepšelį. Didžiąją dalį itališkų, ilgaamžių, neišblunkančių ir neišsiplaunančių siūlų kruopštuolė atsisiuntė, o pasibaigus atsargoms skubėjo į parduotuvę Kaune. Paveikslui, kurį sudaro 264,6 tūkst. kryželių, moteris panaudojo 253 siūlų atspalvius. Daugiausia spalvų kombinacijų prireikė siuvinėjant veidus ir žolę, ant kurios guli Tatjana su devyniolikmečiu sūnumi Tadu ir metais vyresne dukra Silvija.

Pasitikrinkite: ar atskirsite, kuri popierinė, o kuri siuvinėta nuotrauka?

"Mano baba siuvinėdavo kitaip. Eskizą nupiešdavo ant medžiagos, o tada ją ištempdavo mediniu lankeliu", – šio T.Dulinksienei niekada neprireikė. Neteko naudotis ir antpirščiu – bėgant laikui moteris priprato prie lengvai pabadytų pirštų pagalvėlių.

Paveikslą planavusi baigti savo gimtadieniui – kovo 31-ajai, tašką kryželiams Tatjana padėjo kovo 26-ąją, likus vienai dienai iki dukros gimtadienio. Dabar kaunietė galvoja ne tik apie du rekordus, kuriuos galbūt pavyks pagerinti, bet ir apie rėmą, į kurį įtupdys naujausią savo darbą.

"Žinoma, galvoju ir apie langus, kuriems blizginti turėsiu laisvo laiko", – paklausta, kieno kito portretą perkels ant medžiagos skiautės, T.Dulinksienė įvykių neskubino. Dabar esą metas atsipūsti ir pastiprinti akis, kurias išvargino siuvinėjimas.

GALERIJA

  • Pasitikrinkite: ar atskirsite, kuri popierinė, o kuri siuvinėta nuotrauka?
  • Šeimos paveikslas – iš tūkstančių kryželių
  • Šeimos paveikslas – iš tūkstančių kryželių
  • Šeimos paveikslas – iš tūkstančių kryželių
  • Šeimos paveikslas – iš tūkstančių kryželių
  • Šeimos paveikslas – iš tūkstančių kryželių
Asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Rasa - Zitai

Tai tikrai ne pavydas.... Tiesiog labai gaila matyti toki rezultata, kai sitiek laiko investuota. As pati siuvineju tik didelius paveikslus, todel labai gerai suprantu, kiek laiko yra suaukojama tokiems paveikslams.

LZ

Dydis išties įspūdingas, darbo daug, bet, kaip siuvinėtoja, kviečiu prisijungti prie siuvinėtojų būrio, kur merginos dalinasi patirtimi, beje, ir schemų daryme. Patirties šioje vietoje trūksta tikrai, žmonių veidai plėmuoti, o taip būti neturi.

Zita

Tiesiog nuostabu! Auksinės rankos! Neklausykite ką pikti liežuviai plaką iš pavydo, sėkmės Jums!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS